Sitemap.Xml Hakkında Birkaç Soru

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKeworks
    DrKeworks's avatar
    Erkek

Herkese merhaba hocalar. Kafama takılan ve araştırmalarımda net bir cevap bulamadığım bazı soruları var. Bilenler yeşillendirirse sevinirim.

Sitemap.xml dosyalarında, ortamlar yolunu sitemap'a eklemek çoğu yerde tavsiye edilmiyor ancak, ben siteme ortam eklediğim zaman her bir resmin adını etiket olacak şekilde veriyorum. Örneğin Nokia 3310 başlıklı bir makaleme bir resim eklediğim zaman, resmin ismine Nokia 3310 İncelemesi yazıyorum. Bu da makale için bir etiket değeri taşıyor ancak, Google'da Nokia 3310 İncelemesi diye arama yaparken makalem gözükmüyor. Sitemap.xml dosyalarında ortam dosyaları için ayrı bir sitemap oluşturduğum zaman ise, her resmin ismi Google'da ayrı ayrı indexleniyor ve bu linkleri tıkladığınızda sizi otomatik olarak makaleye yönlendiriyor. Resimleri de ek dosyası şeklinde yüklemiyorum ki, sitemdeki kalitesiz sayfa sayısı artmasın, her resim makale içerisinde sabit ve tıklanamaz kalsın. Şimdi bu iş doğrumu? Sizler ortam sayfalarını sitemap'a eklemeyi mantıklı buluyormusunuz?

İkinci sorum ise, her bir sitemap girdi sayısı normalde 1000 satır. Ancak içeriği geniş sitelerde girdi sayısı arttığı için sitemap sayısıda artıyor. post-sitemap1.xml, post-sitemap2.xml gibi.. Buradaki girdi sayısını 5000 filan yapıp, tüm girdileri tek bir sitemap dosyası üzerinde toplasak sorun olurmu? Olursa ne gbi problemlerle karşılaşırız? O halde her 1000 girdiden sonra oluşturulan her sitemap dosyasını Google'a göndermemiz gerekiyor? 

Etiketleri içinde aynı durum söz konusu. Sonuçta çoğu yerde yine etiketleri sitemap'a eklemek tavsiye edilmiyor ancak, etiketler sitemap'e dahil edildiği zaman tek bir makaleyi birden fazla alternatif başlıkla Google'da indexleyebiliyorsunuz. Bu iyi birşey değil mi? Etiketler sitemap'e eklenmeli mi?

Birde, Yoast SEO harita özelliği mi, Google XML Sitemap eklentisini mi önerirsiniz? Sizce hangisi daha iyi?

Değerli EO'cular ne düşünüyor?

DrKeworks tarafından 25/Eyl/17 15:30 tarihinde düzenlenmiştir

Cigu bigule :(
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKeworks
    DrKeworks's avatar
    Erkek

Updullahh 8/

Cigu bigule :(
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AlbayHardal
    AlbayHardal's avatar
    Erkek

Çok profesyonel sayılmam ama bence

sitemap.xml'de ortam dosyalarını bildirince google görsellerde çıkıyorsa bu iyi bi şey, çünkü arama sadece metin tabanlı yapmıyorum, görsel aramaya da bakıyorum. Hatta bazen güzel görsel beni tıklamaya itiyor. 

İkincisinde ise büyük boyutlu dosya yerine partlara ayırmanın bir sıkıntı yaratacağını zannetmiyorum, google'a bildirildikten sonra linkleri toptan ya da parçalı göndermişsin bi fark olacağını düşünmüyorum. 

Etiket olayında da olay şöyle, evet daha fazla sonuç görünür ama arama sonuçlarımın şahsen temiz ve ilgili sayfayı açmasını isterim, ilgili sayfanın ilgilisini açtığında da bi uyuz olurum doğrusu. Yüksek hit alan sitelerde pek görmedim bu etiketleri sitemapa ekleme olayını.

Yoast SEO'da arama motorlarına ben sitemapımı güncelledim, yeni şeyler ekledim diye ping atıyorsa google xml sitemapsı kullanmasan da olur. 

Daha iyi bilen arkadaşlar var forumda, yamuluyorsam düzeltsinler lütfen. 

They are as numerous as ants in the earth, as fish in the water, as birds in the air. They are timid, brave, ignorant, dominating and they are children.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Erkek
    DrKeworks bunu yazdı

Herkese merhaba hocalar. Kafama takılan ve araştırmalarımda net bir cevap bulamadığım bazı soruları var. Bilenler yeşillendirirse sevinirim.

Sitemap.xml dosyalarında, ortamlar yolunu sitemap'a eklemek çoğu yerde tavsiye edilmiyor ancak, ben siteme ortam eklediğim zaman her bir resmin adını etiket olacak şekilde veriyorum. Örneğin Nokia 3310 başlıklı bir makaleme bir resim eklediğim zaman, resmin ismine Nokia 3310 İncelemesi yazıyorum. Bu da makale için bir etiket değeri taşıyor ancak, Google'da Nokia 3310 İncelemesi diye arama yaparken makalem gözükmüyor. Sitemap.xml dosyalarında ortam dosyaları için ayrı bir sitemap oluşturduğum zaman ise, her resmin ismi Google'da ayrı ayrı indexleniyor ve bu linkleri tıkladığınızda sizi otomatik olarak makaleye yönlendiriyor. Resimleri de ek dosyası şeklinde yüklemiyorum ki, sitemdeki kalitesiz sayfa sayısı artmasın, her resim makale içerisinde sabit ve tıklanamaz kalsın. Şimdi bu iş doğrumu? Sizler ortam sayfalarını sitemap'a eklemeyi mantıklı buluyormusunuz?

İkinci sorum ise, her bir sitemap girdi sayısı normalde 1000 satır. Ancak içeriği geniş sitelerde girdi sayısı arttığı için sitemap sayısıda artıyor. post-sitemap1.xml, post-sitemap2.xml gibi.. Buradaki girdi sayısını 5000 filan yapıp, tüm girdileri tek bir sitemap dosyası üzerinde toplasak sorun olurmu? Olursa ne gbi problemlerle karşılaşırız? O halde her 1000 girdiden sonra oluşturulan her sitemap dosyasını Google'a göndermemiz gerekiyor? 

Etiketleri içinde aynı durum söz konusu. Sonuçta çoğu yerde yine etiketleri sitemap'a eklemek tavsiye edilmiyor ancak, etiketler sitemap'e dahil edildiği zaman tek bir makaleyi birden fazla alternatif başlıkla Google'da indexleyebiliyorsunuz. Bu iyi birşey değil mi? Etiketler sitemap'e eklenmeli mi?

Birde, Yoast SEO harita özelliği mi, Google XML Sitemap eklentisini mi önerirsiniz? Sizce hangisi daha iyi?

Değerli EO'cular ne düşünüyor?

Sorulara cevap vereyim bi kaç gündür verecektim ama zaman bulup yazamadım;

Görseller için ayrı bir sitemap oluşturulması mantıklı ancak alt etiketi kullanımı doğru yapmak lazım nokia 3310 görseline mavi bikini altı yazılmadığı yada spam amaçlı , ile alt etiketi katledilmediği sürece ancak burada şöyle birşey var google yönlendirmeleri sevmez görsel linkinden makaleye yönlendirmek ciddi anlamda sıkıntılar içerecektir bunun yerine sitenin teması içerisinde sadece görseli açabilirsin header, footer, sidebar gibi alanların kalabilir ancak görseli görsel olarak vermelisin. Yönlendirme işinden ziyade görsele odaklanman daha manıklı olacaktır görsel altından ilgili makale linkini paylaşabilir ya da buton koyabilirsin google bunu sevecektir.

Tek bir sitemapte 5K girdi toplamak sitemap' in yüklenmesi süresini uzatacak bu da googleın yavaş olarak derecelendirmesine neden olacaktır. Google = hız olduğunu bilmeyen yoktur eğer sunucun 1K girdi getirirken herhangi bir yavaşlama v.b. sorun lmuyorsa ki gtmetrix üzerinden check edebilirsin 1K olarak kalması ana sitemap üzerinden sitemap.xml {postdate-post.xml}, {postdate-media.xml} olarak yönlendirmesini sağlayabilir sitemap tree oluşturmuş olursun bu senin için avantaj olacaktır çünkü load time süren düşecektir.

Ana sitemap dosyanda alt sitemap uzantıların olduğu sürece her birini ayrı ayrı göndermene de gerek yok zaten google öncelikli olarak ana sitemap dosyanı ziyaret edip dofollow olduğu için içerisindeki alt-sitemap dosyaları hepsini gezecek. 

Etiketler için site üzerinde eğer kullandığın sayısı az ve sabit ise sitemape eklemek çok daha verimli olacaktır ancak etikete ait site üzerinde %0.7' den az içerik varsa etiketi sitemap dosyasına dahil etmek sunucu için hamallıktan öte birşey olmaz. Site üzerinde atıyorum 15 etiket kullanılıyordur bunu sitemape eklemek senin avantajına olacaktır cünkü google = hız iken aynı zamanda google = güncelleme mantığını da gütmektedir güncellemeleri sever. 

Eklenti olayına gelince wordpress için Google XML Sitemaps eklentisi YOAST' ı döver :) YOAST evet meta etiketleri ve opengraph için YOAST kullanabilirsin ama sitemap dosyası için Google XML Sitemaps iyidir en azından ben her projemde onu kullanıyorum. 

Wordpress - SEO & Digital Marketing
Toplam Hit: 1004 Toplam Mesaj: 4
sitemao.xml google sitemap girdi sayısı