Sivri Sinek Kovucu Devresi...

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    herseysanal
    herseysanal's avatar
    Erkek

Sivrisinek belası özellikle yaz aylarında günlük hayatımızın değişmez bir parçasıdır.
    Düşünün; Yazın sıcağında, bütün gün koşmuşsunuz, denize girmişsiniz, yani kendinizce eylenip hoşça vakit geçirmişsiniz. Akşam olup güneş batarken o mel’un yaratıklar dörtbir yandan önlenemez bir saldırıya başlarlar. Ne yapacağınızı şaşırırsınız. Yemeğinizin içine bile dalarlar, her tarafınızı sokarlar. Bu vahşet bütün gece boyunca devam eder.

Ertesi sabah kalktığınızda sağınızın, solunuzun, ayaklarınızın yanaklarınızın, herbir yanınızın sert kızartılarla dolu olduğunu görürsünüz. Görmekle kalmaz durdurulamaz bir kaşıntı içinde olduğunuzu da farkedersiniz. Siz kaşıdıkça oralar daha fazla kaşınmak ister. Yani, elinizde bir tahta fırçası olsa onu da rahatlıkla kullanırsınız. Odaya sinek spreyi püskürtürsünüz, her taraf leş gibi bir kokuya bürünür. Sonunda bu yaratıklara teslim olmaktan başka yapacak birşeyiniz kalmaz.

Bilim adamları bu rezilliği araştırmışlar ve aşağıdaki sonuçlara varmışlar:

1 – Sivrisineklerin dişileri insanları sokuyor.

2 – İnsanların kan gurupları, cilt rengi ve vücut ısıları bu saldırılarda etken.

3 –Bulunduğunuz çevrenin nem durumu önemli

4 –Genelde her yaratığı rahatsız eden bir frekans var. ( Köpeklerin, köpek düdüğünden çıkan ultrasonik sesten nasıl rahatsız olup kaçtığını düşünün.

O halde bir elektronik devre yaparak bu yaratıkların bize yaklaşmalarını önleyebilirmiyiz?

Evet, önleyebiliriz.

Aşağıda verdiğimiz devre bir astabl mültivibratördür. Yani bir osilatördür. Yani bir frekans üretir. Ürettiği frekans asimetrik bir dalga formunda 5 kHz. Lik bir frekanstır. Ancak, 10 – 15 ve 20 kHz.e kadar harmonik de üretir. Bu frekans spektrumu içindeki muhtelif noktalarda değişik haşarat rahatsız olacak ve frekansı üreten kaynaktan uzaklaşacaktır. Piyasada bu işi yapan ve boyuna takılarak kullanılan elektronik aletler satıldığı gibi, bazı büyük ve lüks otellerin yüzme havuzlarından müşterilerin geceleri de istifade edebilmeleri için bu havuzların dört köşesine birer pilon dikip üstlerine de bu aletlerin güçlü olanlarından koyuyorlar. Netice olarak sivrisinekler havuz alanına yaklaşamıyorlar...

Bizim sivrisinek devremizin süper olduğunu söyleyemeyiz. Alt tarafı 4 direnç, 2 transistör, 2 kondansatör ve 1 bazerden ibaret. 1,5 V. luk bir pille çalışıyor. Ancak, elektronik devrelere meraklı olan amatörlerin bu devreyi yapmamaları için hiçbir sebep yok. O vakit hiçbir şemayı yapmayalım, çünki piyasada herşey var !!!..Ama, kendi elimizle yaptığımız bir aletin çalışmasının bize vereceği haz herhalde hiçbir şeyle ölçülmez.

R: 2x10 K. 2x560K ¼ W.

C: 330 pf. 82pf ( mercimek tip )

Q: BC547 x 2

B: Buzzer ( içinde osilatörü olmayacak )

Kondansatörler minik seramik tip olacak, ısı ile değeri değişmeyecek.

Dirençler %1 toleranslı olacak.

Buzzer yerine eski pikap kristali varsa o da olur.

"Söylesem Tesiri Yok ; Sussam Gönül Razı Değil."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iMPaLa
    iMPaLa's avatar
    Erkek

bi ara pc den bi programla da sivrisineklere çözüm bulunduğu soyleniyordu..ne oranda doğru bilmiyorum!...

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek

usta harikasın ya.gölün kenarında oturuyoz.

akşama kadar anamızı ağlatıyo itneler.

ii olacak valla.bi deneyek bakam.

All I need is a possibility.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iMPaLa
    iMPaLa's avatar
    Erkek
    mizahi bunu yazdı:
    -----------------------------

usta harikasın ya.gölün kenarında oturuyoz.

akşama kadar anamızı ağlatıyo itneler.

ii olacak valla.bi deneyek bakam.

-----------------------------
    neyi deneyeceksin anlamadım!...yapabiliyorsan banada yap bitane parası neyse weririz:)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

BC 547 ler sinyal üretme tamam da manyetik bi etkisi olur mu ki...

devre 1 ytl tutmaz..çalışacağından şüphe duyuyorum valla. multivibratör nasıl sinek kovar ki :) tık tık bi o bi bu olmuşken led de takılsaydı.. .önceden de demiştim parfümler çıkmış puff diye etkili onlar...10 ytl tabi  yinede eyv.

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    herseysanal
    herseysanal's avatar
    Erkek
    Mayrip seviyorum seni...Haklısın belki ama merakı olanlar arkadaşlar baksın dediğin gibi malzeme olarak bir şey tutmaz...

"Söylesem Tesiri Yok ; Sussam Gönül Razı Değil."
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

abi kuruyum dedimde zahmet oluyor ya.onca DC volt çalıştırcak doğrultmaça yazık elektriği yakıyo bide varsın sinek soksun beni razıyım... :)) 

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DataDiver
    DataDiver's avatar
    Erkek

mayrip dediğin gibi devre kararsız multivibratör devreside C1-R2 C2-R3(kondansatör ve dirençlerin)  değerleri sineklerin duyduğunda rahatsız olduğu bir frekansı üretiyor mantık bu ama ben senin  breadboarda kurduğun devrede hoparlorü göremedim dervre frekanası üretiyorda sinek duymuyor .. :D

not1:bide bc547 yerine bc237 de olur

not2: r4 direncide kollektor - emitter arası akımı sınırladığından onunyerine 1 k + 10 k lık bir pot koyarsanız sesi yükselitip açamaya yarar osilaskop ile baktığında sinaylin yükselip alaçldığını görürüsun potla oynarken...

not3: boşa zahmet edip kurmayın sinekler pamuk mu tıkadı nedir hoparölrün üstüne kodum uçup 1cm öteye biile konamadı ama güçlü bi amfisi olan devredeki hoparölr çıkışını amfisnie girsin sesi max lasın bide öle denesin

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

zaten vazgeçtim a.k apollo bulamadım gece gece...çekeriz ordanda ben hala çalışabilceğine inanasım gelmiyo ya neyse deneyin inş çalışır...

monitör camında  ezikler :)

Toplam Hit: 6420 Toplam Mesaj: 9