Sizce Yapılan İşler Nasıl Olmalı ? (Genel)
-
Giyimden tutun, bilgisayara, telefonlara, arabalara, fabrikalara , danışmanlık şirketlerine....
İnsanlar para kazanmak için sürekli yeni yollar deniyor.Sürekli yeni birşeyler yapıyor.Babamda 20 senelik bir esnaftı, kriz zamanı ; mal sahibinin 'oğlum gelicek çık' ayağı nedeniyle 3 dükkan değiştirdi ve işler kötüye gidiyordu, kapatalım diyerek kapattı...
Babam sayesinde beşik, tekstil , biberon, bebek arabası vs.. gibi fabrikalara, şirketlere gittim, gördüm (0-16 yaş çocuk-bebe kıyafet ve gereçleri satıyorduk).Şu anda bir iki tanıdığım var şirket sahibi.
Birisinle ailecek görüşüyoruz ve yanlarına gittim.Şirketin ofisi ufak, iş tam anlamıyla profesyonelce değil.Yani koçta falna olan gibi bir durum yok.Fakat poazarda olmayan işleri sürekli getirerek çok iyi para kazanıyorlar.
---
Google (özellikle) apple (bu aralar) , facebook, microsoft gibi şirketleride takip ediyorum.Çünkü hepsinin stratejisi, pazarı vs. farklı.Ve mükemmel örnek (Bence) bizim için.Çünkü adamlar bir sürü araştırma geliştirme, test, şu bu yapıyor milyonlar harcıyor.
Sadece bu değil, borsadan sonra her pazar para ve ekonomist aldım.Türkiye'nin google'ı dediğimn (alanları farklı ama şirket felsefesi vs..) Türkcell'i özellikle takip ediyordfum (öncesiden beri).Başka şirketleride takip ediyorum şu an.
----------------
Bu işlerde benim düşüncem üst düzey işlemler yapacaksın.Yani ferrari, bmw, mercedes, volvo ... Gerçek parayı kazanan adamlar bunlar.Reno clio vs.. gibi araçlardan fazla para kazandıklarını düşünmüyorum (he tabi yine kazanırlarda...)
Benim gördüğüm olay ;
Bir ürün için sağlam arge, sağlam testler gerek.Ardından o ürünün desteğide olmalı.Yani Ben bu ürünü aldım ama desteğin devamı gelmeli.Sağlam iş olmalı.Para bu kısımda var.Bir - iki gün önce bir müridle konuşuyordum , bir portal falan r10 de satmak için.
Şimdi 30 liraya güzel bir portalınız var.Belli bir zaman sonra ister istemez warez e düşecek.Devamını getirmek lazım.NAsıl olabilir ?
150 liraya (atıyorum) satacaksın.Aynı hatta daha güzelini.Ajaxtır, performanstır, modüler olmsı ve geliştirilebilmesi...Sonra diyeceksin ki 30 lira daha alalım ; şu anki 1.0 olan versiyonun üstüne 1 sene içinde 3 versiyon daha çıkartacağız.Ayrıca çıkan temalar falan olacak direkt kuracağız.Eklentilerden istediğinizi alabileceksiniz.Diğer türlü eklentiler 2-3 lira, temalar 2-3 lira olabilir (şu an teoride konuşuyorum)
180 oluyor toplam.20 lira daha verirseniz bakım onarım hepsi tamamdır.Senelik 200 diye bağlanabilir...
----
Böyle birşey düşündüm.Teoridir tutmaya bilir normal.Fakat insanlar ürünlerinin iyi olmasını ve desteği istiyor.GErçek anlamda destek.Öteki tarafta ; bu işleri yapan çok sağlam firmalar var.İYi ve temeli sağlam bir proje+ürün ile girmek lazım.Yoksa diğerleri le başa çıkmak kolay olmayabilir.
bir çok şirket çinde yaptırıyor.getirip ülkelerde sattırıyor.Yüksek fiyata hemde.Tek sorun arge e destek için fazlasıyla sermaye olması sanırım.
birde bu konuda çalışmalar, yazılar, bilimsel makaleler falna varmı (ingilizce olabilir)
ne düşünüyorsunuz ?
-
Birazdan okuyacağım yoğunluk geçsin. Merak ettim yazanları.
-
piyasa vurgun sektörü haline gelmiş hacım. biz ne yapalım 30 liralık sikriptin wareziyle pek kimse uğraşmaz warrior forum var bilenler bilir adam 10 dolara hayvani şeyler satıyor e warez olmuyor mu oluyor elbet ama ucuz diye kimse warezini aramıyor ya da liseliler arıyor birçoğu tereddütsüz alıyor ederinin çok altında bir ürün olduğu için. hele ki 199 tl üstü çarpı 30 tl yazınca millet 169 tl kazanmış gibi hissediyor. sürümden kazanıyor 9.99 dolara 2 k tasarım seti satan adam gördüm ben warriorda. ondan böyle bir teklifte bulundum. ha ticari hayatta çok mükemmel bir yol değildir kesinlikle daha farklı çözümler yöntemler bulunabilir ama sürekli yeni algoritmaların türediği yeni şeylerin moda olduğu eskilerin anında eskidiği sektörde hiç gerek bence böyle komplex sistemlere.zaten adam sitesini açıyor 1 ayda hitlendiriyor 6 aya varmadan ban. onun için destekmiş temaymış falan hikaye açıkcası kendimden biliyorum.
not: evet konuda bahsi geçen mürüt benim.
-
:) seni söylemedim bilerek..
--
Burda şöyle bir durum var ama , üreticiyi koruyalım derken tüketiciyi mahfetmemek lazım.Yani herkes 100-200 liradan script satsa ne olur ? Olay şu ; en makul fiyat aralığını bulacak üretici.
200 liraya satacaksın da ; sağlam bir script, tema desteği, yeni sürümler ve sürekli destek olacak.Yani 30 liraya alıp, sonra ne halin varsa gör şeklinde olammalı.Alacaksın sitesinin şifresini kuracaksın falan filan.Yada kurulum için yap bi sayfa.
yani adam 30 liralık işe 200 lira vermemeli.
İş konusunda da böyle sanırım.Yapılan iş sağlam olacak.
Yenilik satacaksın, arge satacaksın, proje satacaksın, gelecek satacaksın...ÜRün değil.
edit
bana kalırsa artık iş sosyal ağ scriptinde.Direkt olarak değil ; forum+blog+portal'ı buna bağlayacaksın.Biraz facebook, biraz google vs.. hesabı.yani yeniliklerde getirmek lazım üstünde çalışıp