SOA Projesi (Bir Kaç Soru)
-
Slm müridler.
Bir hocam var 2 dersten geçirecek fakat bizden herhangi bir SOA projesi istiyor.biraz araştırdım javadan soa desteği kalkmış ve Oracle SOA suite diye bişi olmuş.Bu programı indirdim tıklıyorum setup başlamıyor
Elinizde çok basit herhangi bir SOA projesi var mı ? Varsa verebilir misiniz ? hocaya göstercem sadece
Yoksa herhangi bir soa projesine nasıl başlayabiliirm ?
not: konu doğru yerde mi, bilemedim
-
Bu SOA, Service Oriented Architecture'deki SOA mı? Eğer öyle ise sen olayı biraz yanlış anlamışsın, eğer öyle değilse biraz ayrıntı verir misin? "Java'nın SOA desteğini kaldırması" cümlesi anlamsız bir cümle.
Bu arada konu tam doğru yerde değil.
-
JPriest bunu yazdı
Bu SOA, Service Oriented Architecture'deki SOA mı? Eğer öyle ise sen olayı biraz yanlış anlamışsın, eğer öyle değilse biraz ayrıntı verir misin? "Java'nın SOA desteğini kaldırması" cümlesi anlamsız bir cümle.
Bu arada konu tam doğru yerde değil.
Service OA hocam.netbeans den fln silinmiş hocam(yeni sürümde).Oracle SOA Suite olmuş.onuda tıklıyorum arka planda çalışıyor ama bişi oldugu yok.kurulmuyor.bu işlerden anlıorsan pmleşebiliriz
-
Sanki çok büyük bir yanılgının içerisindesin gibi geliyor bana. Bildiğim kadarıyla özet geçmeye çalışayım.
SOA herhangi bir dilden ya da IDE'den ya da platformdan silinecek, desteği kaldırılabilecek bir şey değildir. Bir mimaridir, yaklaşım biçimidir. İngilizce Wiki'de "design pattern (tasarım kalıbı)", Türkçe sayfasında da felsefe diye bahsetmişler. Tercihen İngilizce, olmazsa da Türkçe sayfasını okumanı tavsiye ederim her şeyden önce.
https://en.wikipedia.org/wiki/Service-oriented_architecture
https://tr.wikipedia.org/wiki/Servis_odakl%C4%B1_mimari
Oracle'ın o toolunu bilmiyorum ama Java, Netbeans ya da herhangi başka bir şeyden bağımsız yani. Bunlar sadece senin projeni ortaya çıkarmak için, Service oriented mimarini oluşturman için birer araç. Yani projen herhangi bir programlama dilinde, herhangi bir framework ve herhangi bir IDE ile geliştirilmiş, herhangi bir işlemci üzerinde çalışan herhangi bir işletim sistemindeki server, bir ya da birden fazla client vs, gibi birbirinden tamamen bağımsız bir ekosistem içinde yaşayabilir.
Akılda daha kolay kalma ihtimali için şu arama sonucuna da göz atabilirsin:
Çok basit gibi görünecek ama şunu yapabilirsin hocana gösterebilmek adına: ortada bir webservis olabilir, arkada onun kullandığı bir database, servisten database'e erişen bir orta katman ve bu servisi kullanan client uygulamaları. Bunlar iOs, Android, terminal, web, masaüstü.. vb uygulamaları olabilir. Bunlardan 2-3 tanesini implemente ederek işin içinden çıkabilirsiniz. Muhtemelen tüm bu ekosistemin implemet edildiği proje örnekleri vardır internette.
Servis tarafında hangi teknolojileri (programlama dili, IDE, framework, database, library, application server, işletim sistemi.. vs) kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor önce. Tabi bir de servis için kullanılacak protokole de karar vermelisiniz. SOAP ya da RESTful webservis implement edebilmeniz için çoğu modern dil'in çok farklı seçenekleri var. Tavsiyem kesinlikle RESTful webservis kullanmanızdır.
Eğer Java tabanlı olsun dersen de Jersey kütüphanesi var Java'da tavsiye edebileceğim. Maven ya da Gradle ile birlikte de kolayca kullanabilirsiniz. Application server olarak da Apache Tomcat ya da Glassfish gibi seçenekler var. Database için MySql ya da PostgreSql kullanılabileceği gibi MongoDB ya da Cassandra gibi NoSql çözümlerinden birini de tercih edebilirsiniz. Eğer RDBMS seçerseniz (MySql, PostgreSql, Oracle..) ORM olarak da Hibernate kullanabilirsiniz. Bunlara Android, Web ve masaüstü clientlar da yazılabilir. Her biri için Java'nın çözümleri var.
Öte yandan Node.js ve MongoDb kullanarak da zahmetsizce ve çok hızlı bir şekilde RESTful servis yazılabilir. Ya da PHP + MySql ya da Ruby ya da Python + Django, ya da .net. Hangisine eğilim varsa o tarafa gidebilirsiniz.
Çok uzattım galiba, projeye ya da plaformlara karar verirseniz burdan tartışmaya devam ederiz yine.
-
sons of anarchy sandım :))))