folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Soğan Neden Göz Yaşartır?

Soğan Neden Göz Yaşartır?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BartheZ
    BartheZ's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

yalnız yaşayan öğrenci var mı? aynı dertten muzdarip herhangi biri? öğrencilik yıllarında az savaşmadım soğanla. intikam mı alıyo bu nimet? gözü yakan ne? ondan sıçrayan zerrecikler mi? kokusu mu? soğanı kesince ne oluyor da gözümüş yaşarıyor?

on error go to hell
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Thelordmax
    Thelordmax's avatar
    Erkek
    soğanda bulunan sülfrik asit gözümüzü yakıyomuş die biliyorum
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aforizma
    aforizma's avatar
    Erkek
    burnun kemiğinin arka tarafında ethmoid kemik diye bir kemik var... bunun içinde lamina cribrozum diye delikli gözenekli bir yapı var... koku alma siniri bu cribriform laminanın içine ulaşır ve dallanır...işte sogan soyuldugu vakit aşırı bir şekilde bu sinir uyarılır. Bunun sonucunda aşırı yanma ve goz yasarması meydana gelir....(Bunun gibi bir mekanızması var... işim var sonra  daha detaylı anlatayııım..olur mu?)ben bole hatırlıyoom..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BartheZ
    BartheZ's avatar
    Erkek

sakaleyn bunu yazdı:

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=55

vay be tübitak iş yapar hâle gelmiş. güzel güzel. o halde şöyle sorayım. tubitak'ın da açıkladığı gibi sen soğanı doğrayınca parçalıyon hücreyi, enzimlerde kalkıp aminoasitlerin sülfid bağlarını yok ediyo. iyi hoş. peki bu enzim zaten hücrenin içerisinde değil mi? aminoasitler yine hücrenin içinde değil mi?... bu enzimler neden biz soğanı parçaladığımızda kalkıp sülfidleri yok ediyor? ille parçalamamız mı lâzım? zaten aynı hücre içinde değiller mi?. ateşle barut yanyana .. mı? :)

tübitak sizce "soğan zarı iki bölümden oluşuyor" derken, arasına duvar örülüp ikiye ayrılmış bir hücreden mi bahsetmiş, yoksa iki farklı materyal içeren bir hücreden mi bahsetmiş?

on error go to hell
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sakaleyn
    sakaleyn's avatar
    Erkek

Allinaz enzimleri ve sülfid bileşiklerinden oluşan

aminoasitler farklı hücrelerdey miş..

Soğan doğrandığında, onu oluşturan hücreler parçalanır. Soğan hücreleri, iki bölümden oluşur. Bunlardan biri allinazlar olarak adlandırılan enzimleri içerir. Ötekiyse, sülfid bileşiklerinden oluşan aminoasitleri içerir.

-
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BartheZ
    BartheZ's avatar
    Erkek

enzimler iki bölümden oluşur.. apoenzim ve koenzim. apoenzim kısmı da, koenzim kısmı da tek bir enzimde yer alır. farklı iki enzim değildir bunlar. tek bi madde üzerinde sağlı sollu yer alırlar..

mide enzimleri iki kısımda incelenir. aktif enzim ve pasif enzim. (pepsin ve pepsionojen)

şimdi konuyla ne alakası var :) görüldüğü gibi bir şeyi oluşturan enzimlerden bahsetmek ile bir enzimi oluşturan kısımlardan bahsetmek farklı şeyler. sonuç olarak şu iki söylem arasındaki dağ gibi farktan bahsediyorum:

* Soğan hücreleri iki kısımdan oluşur

* Soğan, iki tür hücreden oluşur

ne var ne dağı kardeşim, abartılcak ne var dimi :) biraz düşünsen anlarsın hesabı.. ama bunu söyleyen tübitak olunca dağ gibi oluyo işte. hele birde bi söylem hatasından dolayı tübitak mülakatlarını kaybeden biri tarafından dile getiriliyosa..

on error go to hell
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sakaleyn
    sakaleyn's avatar
    Erkek
    BartheZ bunu yazdı:

enzimler iki bölümden oluşur.. apoenzim ve koenzim. apoenzim kısmı da, koenzim kısmı da tek bir enzimde yer alır. farklı iki enzim değildir bunlar. tek bi madde üzerinde sağlı sollu yer alırlar..

mide enzimleri iki kısımda incelenir. aktif enzim ve pasif enzim. (pepsin ve pepsionojen)

şimdi konuyla ne alakası var :) görüldüğü gibi bir şeyi oluşturan enzimlerden bahsetmek ile bir enzimi oluşturan kısımlardan bahsetmek farklı şeyler. sonuç olarak şu iki söylem arasındaki dağ gibi farktan bahsediyorum:

* Soğan hücreleri iki kısımdan oluşur

* Soğan, iki tür hücreden oluşur

ne var ne dağı kardeşim, abartılcak ne var dimi :) biraz düşünsen anlarsın hesabı.. ama bunu söyleyen tübitak olunca dağ gibi oluyo işte. hele birde bi söylem hatasından dolayı tübitak mülakatlarını kaybeden biri tarafından dile getiriliyosa..

Aoooo

Dört-Beş defa okudum yazını anca DANK etti.

Tübitak a göre soğan hücrelerinin içinde o enzim ve aminoasiti ayıran bir zar var!!

Benim gibilere yuttururlar anca...

-
Toplam Hit: 1838 Toplam Mesaj: 8