(Soru)Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi
-
iyi akşamlar ev sahibi evi 5 yıl içinde belli miktarın üzerine satarsa adına vergi çıkıyor bilenler bilir şimdi sormak istediğim şu bu miktar tapu senedinin üzerindeki satış bedeline göre mi belirleniyor ?
Ben şimdi kredi ile daire almak isityorum 2 3 tane daireye baktım dairenin 200.000 TL sini kredi çekerek almak istiyoru fakat satın alacağım ev sahibnin tapu senedinde satış miktarı 0.00 yazıyor ve satın aldıklarında 4 yıl olmuş yani 5 yıl dolmamış şimdi bu daireye ben 200.000 TL kredi çekerek alsam nasıl neye göre vergi çıkacak yada çıkarmı ?
-
SHaDeWRoX bunu yazdı
iyi akşamlar ev sahibi evi 5 yıl içinde belli miktarın üzerine satarsa adına vergi çıkıyor bilenler bilir şimdi sormak istediğim şu bu miktar tapu senedinin üzerindeki satış bedeline göre mi belirleniyor ?
Ben şimdi kredi ile daire almak isityorum 2 3 tane daireye baktım dairenin 200.000 TL sini kredi çekerek almak istiyoru fakat satın alacağım ev sahibnin tapu senedinde satış miktarı 0.00 yazıyor ve satın aldıklarında 4 yıl olmuş yani 5 yıl dolmamış şimdi bu daireye ben 200.000 TL kredi çekerek alsam nasıl neye göre vergi çıkacak yada çıkarmı ?
Her bölgenin belediyelerce belirlenmiş rayiç bedelleri var rayiç bedel o bölgenin gelişmesine talebe v.s göre belirlenir arsa yada daireye bu bedel üzerinden emlak vergisi verirsin kredi olayında devreye bankaların ekspertizleri devreye girer gider bakar yeri katı m2 si icinde yapılmış dolap v.s gibi şeylere göre daireye fiyat belirler bununda sanırım %70 gibi bir bölümünü kredi olarak alabilirsin belediyenin rayiç bedeline göre tapu harcı ödersin tapuda gösterilen bedel çok önemli değil zaten hiç bir zaman gerçek rakamı yazdıklarını görmedim
-
Hocam sıkıntı şu bu adamlar 4 yıl önce evin değerini alırken kaçtan aldı devlet ona bakıyor rayiç bedeline bakmıyor mesela sen 60.000 a almışsın 200.000 e sarmışsın 5 yıl dolmadığı için 140.000 TL nin vergisini isterim diyor tapudaki satış bedeline göre oluyor oda fakat Benim alacağım dairede satış bedelini 0.00 yazmışlar bende şimdi sorun yaşıyorum
-
2007 sonrası alınan gayrimenkuller 5 yıl içerisinde satılırsa alış miktarı satış miktarı arasında kalan tutarın vergisini ödemekle yükümlüler.
Ancak alış miktarı 0 olduğundan hesaplaması farklı olacaktır. Tahminimce rayiç bedel üzerinden satış miktarı çıkarılarak arada ki tutardan GV vergisi uygulanacaktır.
Alış fiyatı 0 olmasaydı yıllık tefe/tüfe eklenerek satış miktarından düşülerek bakılıyordu.Ancak neden 0 olduğuda önemlidir miras vb durumlarda GV çıkmıyor diye biliyorum. Ama toprak sahibiyse çıkacaktır.
blutarm tarafından 23/Ağu/19 08:55 tarihinde düzenlenmiştir -
SHaDeWRoX bunu yazdı
Hocam sıkıntı şu bu adamlar 4 yıl önce evin değerini alırken kaçtan aldı devlet ona bakıyor rayiç bedeline bakmıyor mesela sen 60.000 a almışsın 200.000 e sarmışsın 5 yıl dolmadığı için 140.000 TL nin vergisini isterim diyor tapudaki satış bedeline göre oluyor oda fakat Benim alacağım dairede satış bedelini 0.00 yazmışlar bende şimdi sorun yaşıyorum
Sen evi alırken tapu harcını neye göre ödüyorsun belediyenin rayiç bedeline göre yani evi bu fiyattan aldım diyorsun satarkende yine belediye rayiç bedelinden satıyorsun banka girdi çıktısını buna göre yaparsın kalanı elden tahsil edersin
Bi arkadaş vardı ev alıp satan ama resmi yapmıyordu bu işi bi genelgeni kararmı ne varmış ev kredili ise ödediğin krediyi sanırım gelir vergisinden düşüyor gibi birşeyler söylemişti net hatırlamıyorum hatta tapu harcıda vergiden düşüyormuş araştırmak lazım tapuda maliyete tanıdığın varsa bi görüş
-
Satış rakamı yok ise ;
Kat karşılıgı temlik sözleşmesi
İntikal
Cins tahsisi
V.s gelme tapudur.
Kredili satışlarda kredi miktarını göstermekle mükellefsin
Belediyeden aldığın rayicin pek bir hükmü olmuyor
(Genelde Düşük olduğu için)
ayrıca bu menkulun Vergisi sizi bağlamaz ki ?
Satıcın sorumluluğundadır...
Şu olsaydı sorumluluk senide kapsardı
Cektiğin kredi miktarını değilde , rayic bedeli göstermiş olursan iki taraflı vergi cezasına tabi olurdunuz
-
Şimdi farklı bir daire ile alakalı durum var
2016 eylül ayında 90.000 bedel ile satın alınan daire 2019 eylülde 200.000 TL ile kredi çekilip satılırsa ne kadar vergi çıkar
sitelerde hesaplıyorum her yer farklı rakam çıkartıyr
-
şimdi bildiğim kdarıyla tapuda 0.00 yazıyorsa tapu sahibi o evi ücret odemeden almıs demektir. (ya da cok dusuk ihtimal tapu oraya bedel yazmis olmayi unutabilir). mesela: kooperatife uye olarak almıs olabilir ya da veraset intikali ile gelmis olailir.
burada onemli olan bu kisi bu tapudaki yeri alirken nasil almis? bunu bilmek gerekiyor. mesela veraset ile intikalen almissa deger artis kazanci vergisi cikmaz.
ha bu arada bu konu seni hic alakadar etmez. bu tapu sahibinin odeyeceği bir konu.
-
-
tolgasen bunu yazdı
Bu vergi kesin olarak çıkar mı? Yoksa maliye yakalarsa mı?
kredi kullanarak satılırsa kesin çıkar. diğer yontemler icin kesin degil.