Sorun 2 Cinsin Temas Mesafesi Mi?
-
Her sene olduğu gibi Türkiye, yılbaşında kadınlara yönelik tacizi konuşuyor? Peki kim bunlar; nasıl bir ruh hali içinde bu kadar aşağılık bir yaratık haline gelebiliyorlar?
Karma toplum
img:kapat-->Kimileri Türkiye'nin susuz, elektriksiz köylerinden, okuma yazma bilmeyen insanlarından utanıyorlar yabancılara karşı.
Kimileri trafikteki kabadayılıklardan, kaldırımları kaplayan seyyar satıcılardan, Kapalıçarşı'da turistleri zorla dükkana sokmaya çalışan tezgahtarlardan ya da rüşvetçi kamu görevlilerinden utanıyorlar. Bazıları içinse Başbakanımızın ya da Cumhurbaşkanımızın eşlerinin başı örtülü fotoğrafı Türkiye için pek utanç verici. Ben ilk defa bir fotoğrafa bakınca, bir Türk olarak bütün dünyadan utandım. Taksim'de toplu tacize uğrayan o Avustralyalı genç kızın yüzündeki korkuyu, dehşeti, paniği, öfkeyi, çaresizliği görünce yerin dibine girdim. İnşallah dünya medyasında yer almaz, inşallah atlarlar bu fotoğrafı diye dua ettim. Yabancı tanıdıklarıma, onlara anlattığım Türkiye ile bu fotoğraf arasındaki zıtlığı nasıl izah ederim, ne söylerim diye panikledim.Bir ülkenin medeni olup olmadığı, sokaklarında kadınların güven içinde dolaşıp dolaşamadıklarıyla ölçülür. Eğer kadınlar ülkenin sokaklarında korkmadan, rahatsız edilmeden dolaşamıyorsa, o ülkenin kişi başı milli geliri kaç olursa olsun, isterse bütün yolları kaymak gibi, bütün köyleri mamur, bütün insanları çağdaş giyimli olsun, o ülke medeni bir ülke değildir. O ülke yarı barbarların yaşadığı çağdışı bir ülkedir. Yılbaşı gecesi Taksim'de o genç kızlara karşı toplu saldırıya geçen o "hayvanımsı" topluluk ülkemizi böyle bir kötülük etti işte. Yıllarca tuğla üstüne tuğla koyarak inşa etmeye çalıştığımız imajı bir saldırıyla tuz buz etti.
* * *
Peki kim bunlar; nasıl bir ruh hali içinde bu kadar aşağılık bir yaratık haline gelebiliyorlar? Aslında onları çok yakından tanırız hepimiz. Onlara her gün her dakika, evimize tüp ya da su getirdikleri zaman, bakkal çırağı olarak, seyyar satıcı olarak, bindiğimiz minibüsün şoförü olarak, maçlarda en fanatik taraftar olarak rastlarız. Henüz çocukluğun izlerini bile atamamış genç yüzleriyle mahcup varoş delikanlılarıdır. Hem de nasıl mahcup! Karşılaştığınızda "iyi akşamlar" deseniz kıpkırmızı kesilirler, elleri ayaklarına dolanır, gözlerini kaçırırlar. İki çift laf etmek isteniz "evet" ya da "hayır" dışında laf alamazsınız ağızlarından. Gecenin bir yarısı Taksim'de sevgilisiyle kol kola yürüyen o sarışın genç kız bir kadın değil olsa olsa bir "yaratık"tır onlar için. O "yaratık" la konuşulmaz, onunla bakışılmaz. Onunla ancak alkolün bütün otokontrol mekanizmalarını felce uğrattığı bir anda "ihtiyaç" giderilir. O kısa "ihtiyaç giderme" anında, o yabancı yaratığa yıllardır görüp de dokunamamanın, isteyip de ulaşamamanın yarattığı öfke dindirilir. Evet, onlar hayatları boyunca hiçbir kadının gözünün içine bakarak konuşamazlar, herhangi bir türlü iletişim kuramazlar.
Çünkü hiçbir zaman kendi erkek dünyalarından çıkıp kadınlar dünyasına adım atamamışlardır. Kadınlarla yakınlıkları ilkokulda yan yana sıralarda oturdukları günlerde kalmıştır. Ondan sonra hiçbir zaman bir arada olamamış, onlarla konuşma, arkadaş olma, birlikte eğlenme, birlikte çalışma, gerçek anlamda tanışma imkanları olmamıştır.
Çünkü bu toplum, büyük çoğunluğuyla hiçbir zaman karma bir toplum olamamış, 80 yıllık karma eğitim deneyimi, toplumumuzu "karma bir toplum" haline getirememiş, erkekler dünyasıyla kadınlar dünyası arasındaki barikatları yıkamamıştır. İşte bu yüzden, hayatı boyunca karşı cinsi "yıldızlar kadar uzak" gören o mahcup delikanlı için kadın, ancak otobüste yüzünü göstermeden arkasına geçilip üstüne abanılan, sokakların karanlığına sığınılıp arkasından seyirtilen, ya da işte böyle alkolün bütün frenleri tutmaz getirdiği ağır sarhoşluk anında, ancak "güruh halinde" ellenilen bir yaratıktır.
Demem o ki, sorun kimilerinin sandığı gibi iki cinsin birbirine "aşırı yakın" olmasından, kızların erkeklerin elleyebilecekleri kadar yakınlarında bulunmasından kaynaklanmıyor. Sorun, uzaklıktan, iletişimsizlikten, ulaşamamaktan, tanımamaktan kaynaklanıyor.
Eminim o delikanlılar, eğer kızlarla konuşabilen gençler olsalardı, o gece Taksim'de böylesine hayvanlaşamazlardı.(Bugün)
-
Güzel yazı...
-
Şimdi bol miktarda sokakda gördüğü kadının kızın arkasından bacak arasına bakıp, kıcına başına bakıp eve gelip turbanı savunan muridimiz gelip burada atıp tutacaktır, göreceğiz...
İlk yapacakları işte bu mesajı quote edip bana sövmek olacaktır, bunuda göreceğiz...
-
SSC bunu yazdı:
-----------------------------Şimdi bol miktarda sokakda gördüğü kadının kızın arkasından bacak arasına bakıp, kıcına başına bakıp eve gelip turbanı savunan muridimiz gelip burada atıp tutacaktır, göreceğiz...
İlk yapacakları işte bu mesajı quote edip bana sövmek olacaktır, bunuda göreceğiz...
-----------------------------
kesinlikle katılıyorum arkadaşım bu böyle olucak