folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Soy Ağacı Meselesi Üzerine Ufak Bir Kritik

Soy Ağacı Meselesi Üzerine Ufak Bir Kritik

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Erkek

hocam yazılı basılı bir yere kadar öncelikle yapman gereken şşaklı bir dayı bulup nüfus müdürlüğünden koca bir kağıt halinde tüm sülaleni cumhuriyetin ilk yıllarına kadar bulabilirsin bunu yapma ihtimalin çok düşük olacağından dolayı bu ağacı sora sora sende çizebilirsin daha sonra iş geliyor nüfus tahrir defterlerine eğer göçmen ve göçebe değilseniz dönem dönem yapılan belli başlı nüfus sayımlarında Devlet i al i Osman tarafından sülalenin bütün erkekleri kayıt altındadır bunlara bakman lazım bunlara nasıl ulaşılır elbette bu kayıtların tasnif ve çevirisi yapılarak basımı yapıldıysa rahatlıkla bulabilirsin bir diğer seçenek eğer osmanlıcan var ise yerinde bir ihtimal gidip kurcalarsın o da mikro film halinde varsa yoksa her giden orjinal belgeyi parmaklasaydı ohhooo :) bu şekilde tabii olarak orada da karşılaşacağın zorluklar var nedir? ailelerin soy adları tc si yok yani tc ile bir yere kadar orada mehmet oğlu hüseyin ve aile adları vardır burası mühim eğer ailenin cumhuriyet öncesi nerede yaşadığını ve lakabını/adını biliyorsan işin %75i budur denebilir sonrasında iş daha da derinleşiyor haliyle bu sefer önüne sözlü kültür çıkacak bunları tek tek saptamalısın  ve dünya üzerindeki paralel foklörler ile karşılaştırmalısın nitekim bizim oralarda çocuklara öğretilen tekerlemeler hayli büyük bir kanıttır benim nereden geldiğime az vakit ve param olsa şu dediklerimin hepsini yapacam ama bakalım nasip kısmet yani ha deyince olmuyor programla hiiç olmuyor bu işler mümkün mertebe sıçmaya giderken bile bir yöntem belirleyin yoksa hiç işin içinden çıkamazsınız şunuda unutma yapacağın soy ağacı ne kadar doğru araya bir avrat girdimi pehehhey işin ucu kaçıyor dikkat etmek sınırlarını çizmek kaynakları değerlendirmek lazım amma yazmışım ha ben olsam okumayabilirim bu yazıyı :D

bu mesajı arkadaşın konusuna yazacaktım lakin ben yazana kadar konu usulsüzlükten silinmiş bende hiç olmazsa ileride bu işe merak salacaklara bir yol haritası olması bakımından konu olarak açtım.

tahribat.com a can feda
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bizim sülaleninki vardı bizzat da peder beydeydi. sordum soruşturdum aradım taradım evi döktüm bulamadım. cumhuriyetin kurulduğu zamandan 2001 e kadarki süreçte gelen gelinler giden kızlar da dahildi. damatlar ve göçmüş kızların çocukları yoktu yinede 300 e yakındı. bizim sülale iki soyadı taşıdığı için diğeri de yoktu. ayrıca alamancı bi akrabam 1800 li yıllara kadar bulduğunu, ve sülalenin önceki yıllarda dağılmış kollarınında nerelerde olduğunu (antep, konya, ahıska(daha sonra kazakistan)) çeşitli nüfus, içişleri vs kayıtlardan çıkardığını söylemişti. ondan da gidince bana mail atmasını söylemiştim. sonrasında da arayıp soramadım. :|

arkadaşında dediği gibi sanırsam bu soyağaçları için nüfusta içişlerinde falan iyi bi tanıdık lazım oluyor :|

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    XCoder
    XCoder's avatar
    Erkek
    11 rakamlı tc numarasını 3 bölüme ayırın; İlk 5 rakam – 4 ve son 2 rakam diye

örnek ;
    12345-6789-02
    İlk 5 rakam 3 ile toplanır.sonraki 4 rakamdan çıkarırız eğer 4 sayı 4 ten küçükse başına 1 koyalım.
    (İstİsnaİ durum: t.c. Kİmlİk numarasinin İlk 5 numarasinin 3. Rakami değİştİğİ zaman, son rakamdan 4 yerİne 6 çikarilir.)
    12345-6789-02 bu örnek tc nolu kİşİden bİr öncekİ kİşİye bakalim.
    12345+3=12348
    6789-1=6788
    02(4ten küçük olduğu İçİn başina 1 koyariz. Yanİ 12 olur). 12-4=8
    tc numarasi çikar böylece: 12348-6788-x8
    10.cu rakami bulmak İçİn İse;
    İlk 10 rakamin toplaminin bİrler basamağindakİ sayi, 11. Sayiya eşİt olmalidir.
    Yukaridakİ İşleme devam edersek,
    1+2+3+4+8+6+7+8+8+x=toplaminin bİrler basamaği t.c. Kİmlİk numarasinin 11. Sayisina eşİt olmasi gerekİyordu. O halde, 47+x sonucu çikar. X yerİne 1 konulduğunda bu eşİtlİk sağlanmaktadir.
    Elde edİlen t.c. Kİmlİk numaramiz; 12348-6788-18
    ayni şekİlde devam edİlerek (bu t.c. Kİmlİk nosu üzerİnden ayni İşlemlerİ yaparak) aİle kütüğünüzdekİ İlk kİşİye ulaşilir.
    Not: Alıntıdır.

Bu şekilde 1800lü yılların sonuna kadar gidebiliyorsunuz kendi soyunuzda.

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the force.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

XCoder bunu yazdı:
    -----------------------------
    11 rakamlı tc numarasını 3 bölüme ayırın; İlk 5 rakam – 4 ve son 2 rakam diye

örnek ;
    12345-6789-02
    İlk 5 rakam 3 ile toplanır.sonraki 4 rakamdan çıkarırız eğer 4 sayı 4 ten küçükse başına 1 koyalım.
    (İstİsnaİ durum: t.c. Kİmlİk numarasinin İlk 5 numarasinin 3. Rakami değİştİğİ zaman, son rakamdan 4 yerİne 6 çikarilir.)
    12345-6789-02 bu örnek tc nolu kİşİden bİr öncekİ kİşİye bakalim.
    12345+3=12348
    6789-1=6788
    02(4ten küçük olduğu İçİn başina 1 koyariz. Yanİ 12 olur). 12-4=8
    tc numarasi çikar böylece: 12348-6788-x8
    10.cu rakami bulmak İçİn İse;
    İlk 10 rakamin toplaminin bİrler basamağindakİ sayi, 11. Sayiya eşİt olmalidir.
    Yukaridakİ İşleme devam edersek,
    1+2+3+4+8+6+7+8+8+x=toplaminin bİrler basamaği t.c. Kİmlİk numarasinin 11. Sayisina eşİt olmasi gerekİyordu. O halde, 47+x sonucu çikar. X yerİne 1 konulduğunda bu eşİtlİk sağlanmaktadir.
    Elde edİlen t.c. Kİmlİk numaramiz; 12348-6788-18
    ayni şekİlde devam edİlerek (bu t.c. Kİmlİk nosu üzerİnden ayni İşlemlerİ yaparak) aİle kütüğünüzdekİ İlk kİşİye ulaşilir.
    Not: Alıntıdır.

Bu şekilde 1800lü yılların sonuna kadar gidebiliyorsunuz kendi soyunuzda.

-----------------------------

Bu işlemi anlayan varsa anlatsın nasıl bir Türkçe hocası varmış anlatanın merak etmemek elde değil adam rakam ne sayı ne onu bilmiyor ama bunu çözmüş ilginç

Fiat Justica Et Ruat Caelum...
Toplam Hit: 997 Toplam Mesaj: 4