Spor Yaptiktan Sonra Tansiyon Yukselmesi
-
Su ara spor yapiyorum birakinca olcuyorum tansiyonum 14 lere 15 lere cikabiliyor 10 dakka sonra 12/8 lere iniyor. Bu normal mi degil mi anlamadim. İnternette arastirdim hic bi sey anlamadim. Yani soru su spor yapinca tansiyon cikar mi?
zeybekustasi tarafından 15/Haz/24 21:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Normal değil mi ? Tansyon dediğimiz şey kalp atışı ile alaki bir konu değil mi yahu ? Basınç damar felan ? Dumur oldum soruya.
garga tarafından 15/Haz/24 21:26 tarihinde düzenlenmiştir -
Normal ? Tansiyon denen şey zaten atardamarlardaki kan basıncı. Spor yaparken vücudunu zorluyorsun kalbinde daha hızlı kan pompalıyor.
Tansiyon ölçümünde o yüzden doktorlar önce 5 dakika oturup konuşmadan ölçüm yapın ki daha doğru sonuç çıksın diyorlar.
-
Kan basıncı ile kalp atış hızı arasındaki farkı anlamıyorum sanırım ben.
Diyelim nabzın 130 bu tansiyonu artıran bi şey midir? Nabız ile tansiyon arasındaki farkı oturtamadım pek...
-
Tansiyon hakkında bilgim yok, nabızı bilirim. Hayatımda bir kaç sefer tansiyonum çıktı o da 15 falan çok rahatsız oldum. Ama spor sırasında nabzım 180'lere bile çıktı hiç rahatsız olmadım. Demek ki nabız artışı tansiyon yükseltmiyor.
-
Nabız ile tansiyon farklı şeyler bildigim kadariyla nabiz kalbin dakikadaki atiş sayisi. Tansiyon kan basinci ile ilgili. Direkt bir ilinti varmi aralarinda bende merak ettim hakikaten. Çok dumur edici bir soru. Aramızda hekim varsa bizi bir aydınlatsın lütfen
-
bundan bi kaç yıl önce yaklaşık 1 saat basketbol sonrasında 1 saat full kardio sonrasında 15dk sauna yaptım en son üstümü giyinirken her yer simsiyah oldu gözümü bi açtım sedyenin üzerindeyim tansiyonum yok denecek kadar az kalmıştı hemşire dedi sen naptın kendine o yüzden bokunu çıkartmamak lazım.
-
Schwarz bunu yazdı
bundan bi kaç yıl önce yaklaşık 1 saat basketbol sonrasında 1 saat full kardio sonrasında 15dk sauna yaptım en son üstümü giyinirken her yer simsiyah oldu gözümü bi açtım sedyenin üzerindeyim tansiyonum yok denecek kadar az kalmıştı hemşire dedi sen naptın kendine o yüzden bokunu çıkartmamak lazım.
Terlemek iyidir vücut tuz atar ama tuzun fazla az olmasıda yani sodyum eksikliği vücut için iyi değil. Canan Karatay hoca hep diyor. Millete tuzu öcü gibi gösterdiler ama en önemli minerallerden diye.
-
zeybekustasi bunu yazdı
Su ara spor yapiyorum birakinca olcuyorum tansiyonum 14 lere 15 lere cikabiliyor 10 dakka sonra 12/8 lere iniyor. Bu normal mi degil mi anlamadim. İnternette arastirdim hic bi sey anlamadim. Yani soru su spor yapinca tansiyon cikar mi?
Çıkar , normal. Spor sonrası soğuk su ile duş alın nabız ve tansiyon normal aralığa daha çabuk gelir
-
zeybekustasi bunu yazdı
Kan basıncı ile kalp atış hızı arasındaki farkı anlamıyorum sanırım ben.
Diyelim nabzın 130 bu tansiyonu artıran bi şey midir? Nabız ile tansiyon arasındaki farkı oturtamadım pek...
Nabız, kalbin dakikada atış sayısı, tansiyon ise atardamarlara uygulanan kan basıncı oluyor.
Hocam normalde nabız 70-80 civarında olmalı. 130 nabızda tansiyonun artmasına neden olur. Şöyle ki, hızlı kalp atışı demek kanın daha hızlı akması demek, bu da damarlara uygulanan basıncı arttıracaktır dolaylı olarak.Sonuçta ikisi aynı şey olmamakla birlikte birbirini etkileyen unsurlar
-
Arkadaşlar söylemişler zaten nabız kalbin dakikada atış sayısı, tansiyon ise duvarlara yaptığı basınç.
Ama benim yakın zamanda tesadüfen ögrendiğim ve acil tedavi olduğum bir kalp sorunu; buna ek olarak kardiolog peder ile uzun yıllar muhabbeten ögrendiğim şey bazen tansiyonun düşük kalp atımında da çok yüksek olabilir(Örnek ben). Bunun en büyük sebebi kritik darlık olması, kalbin kasılmasında problem olması veya senkron bozukluğu.
Önemli olan(Pedere göre) tansiyon ve nabzın spor yaparken kaça çıktığı kadar ne kadar sürede normal değerlere geri döndüğüde önemli, eğer efordan sonra uzun süre nabız ve tansiyon düşmüyorsa kardiologa görünmekte fayda var. Benim kalp damarlarımdaki bozukluk öyle çıktı.