Stanford Hapishanesi Deneyi
-
https://www.youtube.com/watch?v=Yh0DwF0GrlE
İzledikten sonra okumalık;
08:05 itibariyle söylenen "Tabii ki suçluya gerekiyor, o da başka bir olay arkadaşlar, o tarafını karıştırmamak lazım." cümlesi de acaba benzer şekilde kabullenilen bir sosyal statüyü mü işaret etmektedir? Bir takım yazılı cümlelerle "suçlu" sıfatı kazanan bazı insanlar, gerçekten bu insanlık dışı davranışlara maruz bırakılmalı mıdır? Peki ya bunun gerçekten suçluyu düzelten bir etkisi var mıdır? Koğuşta egemen olan büyük balık küçük balığı yer hegamonyası, halihazırda salgırgan olan suçluların, cezaları bittiğinde dışarıya daha azılı, daha cesur ve saldırgan olarak salıverilmesi durumunu ortaya çıkarmaz mı? Normal üniversite öğrencisini dahi bir "suçlu" haline getirebilen "hapsetme" cezası, etik midir? Eğer ki değilse, bu cezanın ilk uygulandığı günden bu güne, kararları veren yetkililerden gözetmen gardiyanlara, milyonlarca, belki milyarlarca insan suçlu mudur? Kısacası; suçluları hapsetmek suçsa, bu bir üst hegamonyadaki suçluların suçlarının hesabını kim verecek?
noname tarafından 15/Mar/16 02:13 tarihinde düzenlenmiştir -
adam neden böyle sunmuş ki:)
-
bu ıdı sanırım hazırlıkta ızlemıstım yıllar once
-
Yazacağım onlarca şey var . Ama yazmayacağım
tek söylemek istediğim konudaki yazıyo okumadan yazdığın oaragrafı akşımdan geçirmiştim bende böyle düşündüm yani.
-
çizik
-
Izlemedim de deneye hakimim.
Bu 6 gunluk deneyden dev sonuclar cikarmadan once sunlari dusunmek lazim:
-Suclular, sadece birer universite ogrencisi denekler. Ozellikle hicbir suc islememis olanlardan secilen denekler. Gercek suclularla alakasi yok.
-Suclular, gercekten suclu olmadiklari icin suclulugu bir surec sonunda kanitlanmis insanlar degiller, dolayisiyla sucluluga alismalari ve kabullenmeleri icin gereken sureci yasamamislardir.
-Gardiyanlardan biri icerde kendi tiyatrosunu oynamistir, olaylar tamamen dogal akisinda gitmemistir.
Dolayisiyla,
1)Bir takım yazılı cümlelerle "suçlu" sıfatı kazanan bazı insanlar, gerçekten bu insanlık dışı davranışlara maruz bırakılmalı mıdır?
Deney icin diyorsan, bu bir "deney" ve katilimcilar bunu kabul ederek geliyor. Gercek hayat icin diyorsan, gercek hayatta sucluluk "sen suclusun bence" diyerek kazanilmiyor. Mahkemeler bunun icin var. Dolayisiyla sucluya sempatik yaklasmak icin bir sebep yok.
2)Peki ya bunun gerçekten suçluyu düzelten bir etkisi var mıdır?
Hapis cezasinin temel amaci sucluyu toplumdan uzaklastirmaktir ve ciktiginda tekrar oraya donmesine sebep olacak seyler yapmasina (suc islemesine) engel olmaktir, onu duzeltmek daha iyi bir insan haline getirmek falan degildir. Toplumda var olmamasini saglamaktir. Yoksa insanlari hapse degil rehabilitasyona gonderirlerdi. O yuzden hapis cezasini sonunda sucluyu duzeltip duzeltmedigi yonunden incelemek sacmadir.
3) Koğuşta egemen olan büyük balık küçük balığı yer hegamonyası, halihazırda salgırgan olan suçluların, cezaları bittiğinde dışarıya daha azılı, daha cesur ve saldırgan olarak salıverilmesi durumunu ortaya çıkarmaz mı?
Bu, sistemden bagimsizdir. Eger o sekilde disari cikarsa yeniden ve daha uzun sure hapse girer. 2. Maddedeki caydiriciligi herkes kendine gore yorumlayabilir ve bu tamamen o kisinin bilecegi bir seydir.
4)Normal üniversite öğrencisini dahi bir "suçlu" haline getirebilen "hapsetme" cezası, etik midir?
Bana ve birkac milyar baska insana gore etiktir. Hatta bana gore baskasinin hayatini alan vb. insanlarin hapiste "ozgurlugunun kisitlanmasi" yeterli bile degildir, sadece sevimlidir.
izzmarit tarafından 15/Mar/16 10:17 tarihinde düzenlenmiştir -
yazmayacam ama şu humanizm ayakları beni öldürüyor
sadece şunu dicem, herifin teki bir kadına tecavüz ettiğinde sen onu hapse düzelsin diye mi gönderirsin :/
ozgunlu tarafından 15/Mar/16 10:25 tarihinde düzenlenmiştir -
filmi var bunun izleyin.
http://www.imdb.com/title/tt0250258/
bu ilk çekilen olması lazım ve harika.
-
5.50 sn yede bence adam asosyal diyeceğine sosyal dedi :)
-
stanford hapishanesi deneyi mahkum deneyi das experiment hapishane deneyi