Stay Hungry Stay Foolish
-
stay hungry stay foolish
burda budaladan kasıt nedir detaylı olarak?
-
götün kalkmasın hep yeniliklere açık ol, kanıtlı gerçeklerden uzak dur, ezber bozanlara inancını koru, hep birşeyler öğren ki bunlarda budalalığın azminden olacak şeyler, aptal kal , 2 ekmek 1 süt diyor.
-
Zen öğretisi ile iligli. Osho'nun kitabında denk gelmiştim. Aç kal : bilgiye aç kal , foolish tam olarak hangi anlamında bilmiyorum ama zen'de saf bir şekilde cahil kal tarzında.
Kitabın bu bölümünü yazayım sana ; Kitap : Her Gün (yazar Osho)
33
CAHİL KALKorku üstüne herhangi bir tavrın olmasın ; hatta ona korku deme. Ona korku dediğin an, onun hakkında bir tavır takınmış olursun.
En gerekli şeylerden biridir bu - nesnelere isimler vermeyi sona erdirmek. Sadece duyguya, onun olduğu yöne bak. Ona izin ver ve ona bir etiket yapıştırma - cahil kal. Cahillik şahane bir meditasyon halidir. Cahil olmakta ısrar et ve zihnin maniple etmesine imkan verme. Zihinin dil ve sözcükleri, etiketleri ve kategorileri kullanmasına izin verme; çünkü bütün süreci başlatan budur. Bir şey başka birisiyle birleşir ve durmadan devam eder o.
Sadece bak - ona korku deme. Adamakıllı kork ve titre. Bu güzeldir. Bir köşede saklan, bir battaniyenin altına gir. Bir hayvan korktuğu zaman ne yapıyorsa onu yap. Şayet korkunun seni ele geçirmesine izin verirsen, tüylerin diken diken olacak! Sonrasında ilk defa sen korkunun ne harika bir duygu olduığunu bileceksin. Bu kargaşada, bu kasırgada, senin içinde bir yerlerde hala kesinlikle dokunulmamış bir nitelik olduğunu bilmenin keyfine varacaksın.
---
diyor. Steve Jobs 'un hayatı Zen üstünedir. Zen öğretisi (hatta zen budizmi , et falan yemez). Hindistanda baya bir kaldı. Bu sözü dergide görmüş fakat aslen zen olayına aittir.
Bana göre ; bilgiye aç kal , ne zaman ben biliyorum dersen ; gerçekten birşey öğrenmekten mahrum kalırsın ve hayata karşı aptal ol. Sana yapılanlara karşı aptal ol. Ki bu başka bir zen öğretisidir. İnsanlara her şart altında güven der. Güven. Hayatı boyunca senin güvenini aldatamaz. Bir gün mutlaka karşılığını alacaksın ve çiçek açacaksın der.
Birazda onunla ilgili sanırım. Yani Varoluş, güven, yapılanlara tepkisiz kalmak üstüne... Baya dolu bir söz mü yoksa bomboş bir sözmü ben anlayamadım. Yani bir anlamı yok, sen hangi anlamı yüklersen; o anlam yükleniyor gibi.
-
Hacı burda, aç kal ama, çizginden sapma diyor. açlık adama her şeyi yaptırabilecek bişe olduğu için iradeye dikkat çekmek istenmiş
-

-
Açı toku bilmemde benim hayat felsefemde şu laf üzerine kurulu
"Kader sana hayat diye ekşi bi limon uzattıysa , üstüne tuz ve tekila iste "
bi büyüğümüzde der ki "yemek buldun ye dayak buldun kaç" o yüzden aç kalma fikri kötü geliyor bana :)
-
steve jobs un anlattığı hayat hikayesine bakarak yorumlarsak bnm gibi olun mesajı veriyor gibime geliyor, o konusmada diyor ya aç kaldıgını zar zor karnını doyurdugunu fln, budalalık olayına bakarsakta adam üniversiteye giriyor ve birkaç ay sonra bırakıyor okulu fln kime desek bunu budalalık olarak görür burda bunlara gönderme yapıyor gibi geliyo bana
-
gençlerin beynini yıkamak için konuşmuş steve.
-
Fatih bunu yazdı:
-----------------------------gençlerin beynini yıkamak için konuşmuş steve.
-----------------------------benim yıkandı.
Bi kendime geldim valla, iyi oldu.
-
tamam sorumun cevabını aldım da zumsuk senin bu zen öğretisi nedir be heryerde bundan bahsediyosun.sıyırdın iyice...
-
İlginç yorumlamışsınız. Bence alenen aç ve budala kalmanızı öneriyor. Aç kalan insan, aptal yerine konulan, düşürülen insanın içindeki yaratıcılık tetiklenir. İnsanın yaratıcılığının temelinde acı yatar. Bu yüzden en büyük işleri yapan insanlar sıfırdan gelen insanlardır. O gördüğünüz burjuva kesiminden al yanaklı, bal yanaklı al satçılar çıkar genelde. Veya üniversitede ki zengin çocuklarını düşünün (Genel konuşuyorum kimse üstüne alınmasın) Tek derdi arabası, ortamlar ve kadınlar olan felsefeden sanattan bilimden nasibini almamış tipler.
Fight Club'ta bir benzeri işlenir bu temanın. Kaybedecek birşeyim kalmadı ve ruhum aydınlandı. Maddeden uzaklaştım. Gerçeği gördüm.