Step Motor Hakkında Yardım
-
Ben elektrik-elektronikten çok anlamam ne yazık ki ve burada bilen birilerinin olabileceğini düşünüp bir sormak istedim;
maximum 100 kg ı döndürebilecek bir step motor istiyorum. Step motor olmasının sebebi, "default" modu yani her makinayı yeniden başlattığımda başlangıç noktasına gelmesi gerekiyor.. Anladığım kadarıyla bunu step motor yapabiliyor sadece (yanlış biliyorsam düzeltirseniz sevinirim)100 kg ı döndürme hızı aslında çok hızlı olmayacak, hızını şu şekilde tasvir edeyim; Alışveriş merkezlerinde sensörlü kapıların açılış hızı kadar olacak en hızlı çalışması gerektiğinde. Genelde yavaş çalışacak yani.
Motorun döndüreceği demir çubuğun çapı 6.5 cm olacak ve ağırlık bu çubuğun üzerinde monte edilmiş olacak.
Seçmem gereken motorun torku bu bilgilere göre en az ne kadar olmalı?
Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkür ederim..
-
Arada aktarma(redüktör) falan olucak mı yoksa birebir mi giriceksin step motoru ?
Branxian tarafından 07/Ara/12 07:46 tarihinde düzenlenmiştir -
http://elektronikhobi.net/universal-ac-motor-kontrol-devresi/
100 kiloluk bir ağırlı a.c motorlarla anca yaparsın step motor bu durumda etkisiz kalır
-
step motor açısal olarak çalışıyor hocam, 360 dereceyi atıyorum 10 parçaya böldün diyelim 36 lık derecelerle 1 turunu 10 adımda tamamlar gibi.
motor tavsiyesi olarak da bu satışı yapan kişilerden öneri alsan daha iyi olur diye düşünüyorum çünkü teknik detayları daha iyi biliyorlardır. 100 kg
diyorsun da bunun hesaplaması nedir ne değildir bu alanda çalışmamış kişiler bilmez
http://www.kutupotopark.com/category/otomatik-garaj-kapilari-kayar-kapilar/
bu linkte mesela ilk gösterilen kapı otomatiği 500 kg güç taşayabiliyormuş ve 24 v ile çalışıyor baya kuvvetli :)
-
Branxian bunu yazdı
Arada aktarma(redüktör) falan olucak mı yoksa birebir mi giriceksin step motoru ?
redüktör kullanmamın bana bir zararı yok, yani kullanabilirim tabi hızı benim istediğimin altına düşürmediği sürece.
ayrıca, ac motorlarda dediğim gibi başlangıç pozisyonuna dönebilecek bir sistem var mıdır acaba..
bu arada en büyük açı 90 derece olacak. yani 90 derece sola, 90 derece sağa dönecek, kapatıp açtığımda orta da yani 0da başlayacak
-
unbalanced bunu yazdı
step motor açısal olarak çalışıyor hocam, 360 dereceyi atıyorum 10 parçaya böldün diyelim 36 lık derecelerle 1 turunu 10 adımda tamamlar gibi.
motor tavsiyesi olarak da bu satışı yapan kişilerden öneri alsan daha iyi olur diye düşünüyorum çünkü teknik detayları daha iyi biliyorlardır. 100 kg
diyorsun da bunun hesaplaması nedir ne değildir bu alanda çalışmamış kişiler bilmez
http://www.kutupotopark.com/category/otomatik-garaj-kapilari-kayar-kapilar/
bu linkte mesela ilk gösterilen kapı otomatiği 500 kg güç taşayabiliyormuş ve 24 v ile çalışıyor baya kuvvetli :)
hemen araştırıyorum bu kapı kolunu
paradox tarafından 07/Ara/12 17:49 tarihinde düzenlenmiştir -
paradox bunu yazdıBranxian bunu yazdı
redüktör kullanmamın bana bir zararı yok, yani kullanabilirim tabi hızı benim istediğimin altına düşürmediği sürece.
ayrıca, ac motorlarda dediğim gibi başlangıç pozisyonuna dönebilecek bir sistem var mıdır acaba..
bu arada en büyük açı 90 derece olacak. yani 90 derece sola, 90 derece sağa dönecek, kapatıp açtığımda orta da yani 0da başlayacak
Hocam ille adımla yapmama gerek yok diyorsan homing sensörü kullanıcaksın.
Başlangıç noktası sürekli sabit ise oraya bir sensör koyucaksın.
Program ile yapıcagın için, ilk enerjilenmede ve home komutu verebileceğin bir buton kullanıcaksın. (Zaten step motorda da aynı şeyleri yapıcaksın)
Home konumuna o kadar takılma. :) Ama iş hassas ise step motor veya servo motor kullanıcaksın.
Gücü arttırmak için redüktör kullanıcaksın. Kullanacağın redüktör boşluksuz olmak zorunda bunlarda hep maliyeti arttıran şeyler.
Yapacağın şeyi tam olarak açıklarsan daha çok yardımcı olmaya çalışırız.
-
http://www.youtube.com/watch?v=MUbbJ5ADn9A
biraz uçuk gelecek ama yavaş yavaş bu cihazı inşa etmeyi planlıyorum. önce motorlar ve kartlarından başlamayı düşündüm. sanırım cpu falanda gerekecek ama onlarla zamanla ilgileneceğim. bir anda yapmayı planlamıyorum, elime para geçtikçe yavaş yavaş.
bu arada videoda 3 motor var, ben en altta motor istemiyorum, 2li motor olacak cihaz etrafında dönmeyecek. (2 axes)
bu arada konfigirasyon muhabbetlerini ararken, internette bu cihazı inşa edenlerin forumuna denk geldim, hazır kullandıkları programlar varmış konfigirasyon için ama motor konusunda çok fazla teknik terimler kullandıklarından dolayı ingilizcelerini pek anlayamadım.
paradox tarafından 08/Ara/12 03:26 tarihinde düzenlenmiştir -
Branxian bunu yazdıparadox bunu yazdıBranxian bunu yazdı
Hocam ille adımla yapmama gerek yok diyorsan homing sensörü kullanıcaksın.
Başlangıç noktası sürekli sabit ise oraya bir sensör koyucaksın.
Program ile yapıcagın için, ilk enerjilenmede ve home komutu verebileceğin bir buton kullanıcaksın. (Zaten step motorda da aynı şeyleri yapıcaksın)
Home konumuna o kadar takılma. :) Ama iş hassas ise step motor veya servo motor kullanıcaksın.
Gücü arttırmak için redüktör kullanıcaksın. Kullanacağın redüktör boşluksuz olmak zorunda bunlarda hep maliyeti arttıran şeyler.
Yapacağın şeyi tam olarak açıklarsan daha çok yardımcı olmaya çalışırız.
Otomasyoncu adamın hali başka ya :)