Sumerlerde Carpma. Kim Demis Eski İnsanlar Aptaldi Diye
-
Bugün sizlere eski Sümer ya da Mısır (tam emin değilim - yani unuttum) ’da nasıl çarpma yapıldığını göstermek istiyorum. Matematik müthiş bir bilim! Çarpılacak sayıları yan yana yazın. Sağdaki sayıyı her defasında 2 ile bölün, soldaki sayıyı ise 2 ile çarpın. Buçuklu sayılarda küçük olan tam sayıyı alın. Örnek: 7/2=3.5 ise 3 alın. İşlemi sağ taraf 1 çıkana dek sürdürün. Örneklerde görüldüğü gibi işlemi yaptıktan sonra sağdaki sayılardan tek sayı olanların solundaki sayıları toplayın. Çıkan sonuç çarpımın sonucudur. Bu ne işe mi yarıyor? O zamanlarda ben diyim ikibin sene siz deyin üçbin sene önce, çarpma işlemi toplamaya nazaran çok zor bir işlemdi. Ve gerçekten zeki olan bu insanlar da verdiğim algoritma ile zor olan çarpma işlemini basit toplamlar şekline dönüştürmüş oldular. Ben ilk öğrendiğimde çok şaşırdım, çok heyecanlandım, adrenalin istilasına uğradım diyebilirim. Matematiksel nedenini hiç düşünmedim ama düşünmeye değer. Buyrun deneyin. Bence inanılmaz.
10 * 10
20 5 (tek)
40 2
80 1 (tek)
Toplam: 80+20
13 * 17 (tek)
26 8
52 4
104 2
208 1 (tek)
Toplam= 208+13
55 * 5(tek)
110 2
220 1 (tek)
Toplam=55+220
9 * 7 (tek)
18 3 (tek)
36 1 (tek)
Toplam=36+18+9 -
Biz de eski insanlardan olacaz gelecekte ve aptal olduğumu düşünmüyorum. Kmsenin olduğunuda düşünmem. 1 2 istisna hariç. Bu teknikte manyak mış
-
çarpanlara ayırma ii mantık
banada babam öğretmişti
el-alem yarım saat te zor çözerken 2 dk da bitiriyordum işi -
yaw 10*10 mesela
2*10 10/2
eee
ama burda 2*10 var
o zmn 2*2 10/5
2*2 2/2 gene 2*2 var
yane çaprma işlemi böle yapılıyosa
o soldakini nasıl çarpıyolar
gece hiç uyumadım beyin sulandı ben mi yannış anladım yoksa -
hocam yanlis anlamisin ne anlatmak istedigini de anlayamadim. diger arkadaslarda anlamadiysa 1-2 ornek daha vereyim.
-
gene uykusuzum idare edin :)
yaw şimdi adamlar çarpma işlemini sol dakini 2 ile çarpıp sağdakini 2 ye bölüyormuş.
Fakat böle yapınca yeni bir çarpma işlemi çıkıyor.
10*10
sol tarafı 2 ile çarpılcakmış
10*2
burda yeni bir çarpma işlemi oluyor ve yeniden işlemleri yapman gerekiyor.
Yoksa bu onların çarpma işlemleri değilde olayı kolaylaştırmak için yaptıkları bişey mi -
evet kolaylastirmak icin. buyuk sayilarla carpmadan bahsediyorum ben. cunku mesela 2 ile carpmak demek bir seyi iki kez toplamak demek. bunun icin kasmaya gerek yok.
Toplam Hit: 2268 Toplam Mesaj: 7