Sunucu Hakkında

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarakartaL
    KarakartaL's avatar
    Erkek

oncelikle bu konu hakkinda cahil oldugumu belirteyim. Bir kac murit abilerimle bu konu hakkinda bilgilendirme amacli konusmustuk onlarda çok saolsunlar bana degerli vakitlerini ayirip yardimci olmuslardi. Eger benim gibi bilmeyen murid varsa onlarda birseyler ogrenirler bu vesileyle.

bu konu hakkinda kafamda bir suru soru isaretleri var. Şimdi bu Sunucu dedigimiz şeyle dedicated server aynımıdır? Çesitleri varmıdır? Sunucu kiralayacak olsak en cok hangi ozelliklerine dikkat etmeliyiz.? Cpu,ram sunucuda ne gibi fark yaratır?  Sunucuyu satın aldigimizda linux(sunucu icin ayri bir dağıtımı varmıdır) yada windows server mi kuracaz, bunlarin farklari nedir? Sunucuya bu ikisi disinda ekstradan kurulmasi gereken seyler ne olabilir. Telden yazdigim icin Sorular biraz karisik yazdm umarim anlatabilmisimdir. Yanlis ifade ettigim birsey varsa affola. Yardimci olan muridlere simdiden tesekkur ederim:)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    snnyk
    snnyk's avatar
    Erkek

Sunucu genel bir kavram hocam 

Örnek vererek 

sunucu yu bir araç olarak düşün 

dedicated server kocaman bir tır olsun ağır işler ve ticaret yap 

vps bir kamyonet olsun daha hafif işler ile taşımacılık yap 

hosting otomobil olsun şahsi kullan 

----------------

işletim sistemini marka olarak düşün 

Mercedes Tır var Volvo Tır var Ford var ..

-------------------

CPU da araçların silindiri olsun 4 silindir var 6 silindir var var da var

Ram  de motor hacmi olsun 1600 motor var 2000 motor var ...

---

Şimdi sen ne iş yapıyon ? Ticari taksimi ? 

Ozaman Otomobil olmalı 1.3 Dizel olmalı ki az yaksın kar edesin

Tırla ticari taksicilik yaparsan zarar edersin

Yada Kamyonet ile çok yük götürmeye çalışırsan yolda kalırsın başa bela olur 

snnyk.com - code is poetry all that i know...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Homo

Dedicated Sunucu: Hocam bu dedicated denen şey yalnızca sana tahsis edilmiş tek bir bilgisayar oluyor. Genellikle işletim sistemini kurup kullanıma hazır bir şekilde teslim ediyorlar. Sistem kaynaklarının tamamı sana ait oluyor.

Sanal Sunucu: Bu da bir bilgisayarı 3-5 kişiye pay eder. Sistem kaynakları bu kişilerin arasında paylaştırılır.

Shared Hosting: Sanal sunucu gibi ama sunucu üzerinde değişiklik yapma iznin olmuyor. Yine sistem kaynakları kullanıcılar arasında paylaştırılıyor ama bunda yeri geliyor 100lerce site barınabiliyor.

Linux ve Windows Server farkı: Çok detaya girmeden asp asp.net gibi dillerle çalışıyorsan windows php python gibi dillerle çalışıyorsan linux kullanmanda fayda var.

@snnyk benden daha iyi anlatmış boşver sen benim anlattığımı :D

1049 tarafından 27/May/15 17:21 tarihinde düzenlenmiştir

dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

uzun uzun anlatmak lazım ama kısaca değineyim ben (yazana kadar 2 yorum atılmış :C )

windows / linux olayı sunucuda çalıştıracağınız yazılıma göre değişir. asp, asp.net gibi windows tabanlı yazılımlar ve uygulamalar için windows, sadece php ve diğer diller için windows dilleri hariç olmak üzere linux kurulması gerekir. önce bunu belirleyin zira lisans fiyatları değişiyor kullanılacak paneller değişiyor.

sunucu kapsamlı bir kelime dedicated sunucu dersen fiziksel sadece sana ait bir sunucudur, virtual dedicated server vds dersen dedicated sunucu üzerinde 4 5 müşteriye ayrılmış ve kaynaklar izole edilmiş şekilde müşterilerden biri olursun, virtual private server vps dersen vds ile aynı fakat kaynaklar ortak oluyor tavsiye etmem de zaten.

aldığında ram ve cpuya dikkat edeceksin elbette ve düzgün firmalardan alman lazımki vpsi vds , vdsi dedicated diye yedirmesinler. Eğer ağırlık olarak mysql veya cache/image üzerinde kullanılacaksa alet harddiskine de dikkat etmekte fayda var zira ram, cpu muhteşem bile olsa harddisk o muhteşemliğin içine eder.

vps, vds, dedicated server, windows server, linux server kavramlarını derinlemesine araştırırsan iyi olur.

pesimistzombie tarafından 27/May/15 17:23 tarihinde düzenlenmiştir

:|
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

host: yurtta bir adet ranza senindir, kurallara uymalısın

reseller: yurtta bir sürü ranza kiralamışsın, ister hepsinde sen yat, ister kiraya ver

vps: 5 kişilik öğrenci evinde bi oda senin, odanda özgürsün ama bazı arkadaşlarının işi çıktığında odanı işgal etme şansı var

vds: 5 kişilik öğrenci evinde odana kimseyi sokmuyosun, ortak paylaşılan bir şey de yok, alman hesabı

dedicated: koca dairede tek başına kalıyosun

Toplam Hit: 856 Toplam Mesaj: 5