Sunucu Performans Raporları Konusunda Yardıma İhtiyacım Var

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    camarade
    ontedi
    ontedi's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Eylül/2005
    Erkek

    Arkadaşlar, bir alanda çalışmamız mevcut fakat sunucu üzerinde ne kadar hit ne kadar ram, cpu harcar onu bilemiyoruz açıkcası.

    Bana şöyle bir şeyi iletebilir misiniz?

    Örneğin: "Sunucu 1gb ram, 1 cpu, windows/linux yüklü, mysql/mssql, günlük 30.000 tekil kaldırıyor, haber sitesi" vs.. gibi bir örnekler sunabilir misiniz? Çünkü sunucu ile ilgili yapılandırma düşünüyoruz. Bu mecrada az çok fikir edinmemiz gerekmektedir.

    Şimdiden teşekkürler.


    Matematikçi ve Yazılımcı. http://www.ontedi.com ve http://www.cizgi.site Siteme beklerim herkesi.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    Şimdi temandan tut kullanacağın SQL sorguları, web servisler, modüller, kullanıcıların sadece read-only mi yoksa içerik girip giremeyecekleri, trafik asenkron mu yoksa senkron mu olacak gibi tonla soru var. Bu soruların hepsine cevap versen bile en fazla eski tecrübelerden yola çıkarak bir öngörüde bulunabilirler; onunda garantisi yok.

    Öngörülemeyen trafikler için en iyisi, AWS Ec2 küçük bir sistemle başla autoscale ayarlar 2-3 ay sistemi izle ve ona göre sizing yap.


    Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    Sandman hocam özetlemiş ama, kullanılan Veritabanındaki datatype (tinyint, varchar, nvarchar) gibi en küçük detayın bile önemi var biliyorsun. donanım tarafında disklerin okuma yazma hızı network trafiği, soğutma gibi bir sürü detay var. kaba taslak bir hiyerarşide kurup işte cpu testleri, sql ram testleri gibi tek tek yaparak raporlamak ve optimize etmek gereklidir diye düşünüyorum.

    özetle çok iyi bir donanım üzerine kötü kodlanmış bir yazılım veveri tabanı nasıl sonuç verir, ya da veri tabanı optimizasyonu çok iyi ama donanım performansı kötü ise nasıl sonuç verir, zaten donanım tarafında gelişmeler yazılım tarafındaki hataları absorve edebilecek seviyeye geldi, yani donanımlar hızlandı. burada iş veri tabanına düşüyor gibi gibi şahsi fikrim.


    Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    camarade
    ontedi
    ontedi's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Eylül/2005
    Erkek

    Müritler, ya sizdeki örnekleri istiyorum ben. Sizin yönettiğiniz siteler vs.. varsa "Kardeş işte benim bir haber sitem var günlük 10.000 kişi giriyor, mysql, sunucuda 8 gb ram takılı, 3 çekirdek işlemci felan var ama bana mısın demiyor" gibi sözler sarfetmenizi bekliyorum..

     

    Kendimizi izahta sorunumuz varsa affola.


    Matematikçi ve Yazılımcı. http://www.ontedi.com ve http://www.cizgi.site Siteme beklerim herkesi.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dhmm
    dhmm's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2011
    Erkek

    Hocam cevabin platformdan platforma, uygulamadan uygulamaya degisiyor. Hocam kapasite planlamasi yapman gerek. Performansι olcmenin kesin bir yolu maalesef ki yok.

    En iyi yontem ise (bence) uygulamanizi calistiracaginiz ortamin bir clone unu olusturmak. Bu olusturdugunuz ortam uzerinde kendi yazacaginiz testler ile yuku, performansi olcemnizdir.

    Siz hangi dili kullaniyorsunuz bilmioyrum... Eger load test yapmak isterseniz Apachenin JMeter aracini kullabilirsiniz...

     


    Ozgurluk aslinda her istedigini yapabilmek degildir, istemedigini yapmamaktir. // Verdigin degeri gormeyince, gordugun degeri ver !!! // Hayatin herkes icin bir bavulu vardir !!! // Dusmek gerekir bazen hayatta; kalkmayi ogrenebilmek icin
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SUPERBICO
    SUPERBICO's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Haziran/2008
    Erkek

    dhmm + https://loader.io/ hızlıca test edebilirsiniz.