Sunucu Seçimi Yardım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ryung
    Ryung's avatar
    Erkek

Değerli müridler merhabalar bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Bir MMORPG oyunun PvP serverini işletiyoruz (Metin2 Tarzı). Backend Golang ve Postgresql ile yürütülüyor. Önceden OVH'dan Xenon-E 2388G 8c/16t 3.2ghz 32gb ram bir makina almıştık linki aşağıda.

OVH Eski Makina Link

Bu makina ile 80-90 online a kadar lagsız problemsiz oynatabiliyoruz. Belirttiğim kullanıcı sayısında veya daha azında CPU %70+ çalışıyor ve ram kullanımı 4GB'yi geçmiyor ağırlıklı olarak CPU kullanıyoruz oyunda herhangi bir lag vs olmuyor fakat makinamızı bir kaç tık yükseltmek istiyoruz. Biraz araştırdım core thread ghz tam olarak nasıl bir makina seçeceğime karar veremedim. Intel mi AMD'mi veya bazı suncuu fiyatlarına TB'lerce HDD veya SSD ekleniyor fakat bunuda kullanmıyoruz o kadar büyük bir şey sakladığımız da yok. Kullanmadığımız özelliklere para ödemek istemiyoruz böyle sunucuları customize edebileceğimiz işte 32GB ram işlemci bu SSD bu olsun diye makina configure edebilecğeim bir yer var mı ? Yok ise nasıl bir makina tercih etmeliyim core ve thread sayısı yüksek makinalarda GHZ düşük oluyor fakat GHZ'de biraz önemliymiş donanım bilgim zayıf olduğu için pek karar veremedim.

Bana bu konularda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

Edit: Eski sunucumu OVH'dan almıştım fakat OVH pek eleştiriliyor ve Hetznerin daha iyi olduğunu söylüyorlar. Aşağıdaki makinalardan hangisini tercih etmeliyim ? RX170 çok iyi gibi ama sanırım ARM işlemci ve single thread çalışıyor diyebiliyorum. Değilse Intel ve ARM'den daha mı iyi oluyor? Bunlardan hangisini tercih etmeliyim ?

Ryung tarafından 04/Ağu/24 13:32 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    edminkardes
    edminkardes's avatar
    Erkek

çalıştırdığın yazılıma göre değişir hocam cpu yu %70+ yapan ne postgre mi yoksa golang ile yazılan pvp mi?

eğer çalıştırdığın yazılım multi thread değilse single core performansı yüksek işlemci seçmen gerekiyor bu nedenle rust için i9 9900k kullanıyorduk yok multi thread çalışıyor diyorsan o zaman yüksek thread sayılı bir işlemci kullanman lazım

edminkardes tarafından 04/Ağu/24 19:52 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mr_Dark
    Mr_Dark's avatar
    Erkek

Custom istiyorsan AWS, GCP, Azure üzerinde  CPU intensive makine bakabilirsin hocam Disk için ayrı para ödersin lazım olan kadar.

!!!!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mugen
    mugen's avatar
    Erkek

Sunucularda ARM'a geçtik, Amper A1, arkamıza bakmıyoruz artık, fiyat ve performans olarak çok iyi, fakat yazılıma göre değişir, ARM duruma göre yazılım desteklese bile daha kötü performans verebiliyor. Oracle'ı bir test etmeni öneririm hocam.

O mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler.. .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ★★★★
    Genki
    Genki's avatar
    Erkek

oyunda bu işin vakkonusu ryzen serisi ama sizin yazılımın %70 cpu kullanımı genel mi yoksa tek çekirdek mi dikkat etmeniz gerekiyor. Kontrolü oyunun konsolundan değilde 

linux ise htop windows ise görev yöneticisinden bakmanız gerekir ( yük altında bakmayı unutmayın )

tek çekirdek ise ryzen yapıştır geç hatta 7950ye bile gerek kalmayabilir.

Veritabanı ile oyunu farklı çekirdekler üzerinde çalıştırın, linux ise taskset kullanabilirsin.

Yada docker kullanım kaynak paylaşımını daha efektif kullanabilirsin.

Yeni sunucu almadan önce mutlaka kalın ile işaretlediğim yere dikkat edin

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uzi
    uzi's avatar
    Erkek

İyi para ya. Hangi oyunun PVP'si acaba?

Ortaklink Takımıma Katılın: https://t.me/ortaklink_bot?start=7033669971 (REF'li)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Erkek

genelde piyasada gördüğüm kadarıyla ryzen işlemci tercih ediliyor oyun sunucularında onun sebebide core başına cpu hızı ne kadar yüksek olursa oyunda o kadar rahatlığı olduğu söyleniyor o sebepten ryzen yada yeni nesil i9 lara felan bakabilirsin. Ampera dediği ARM işlemci pek oyun sunucularının arm desteği yoktur bu arada bilgine.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    esinti
    esinti's avatar
    Erkek

Hocam makinayı hetzner üzerine taşımanı tavsiye ederim fiyat olarak daha uygun.
    Önceki mesajlarda CPU konusunda detay verilmiş zaten.

https://www.hetzner.com/dedicated-rootserver/matrix-ax/

Toplam Hit: 802 Toplam Mesaj: 8
sunucu sunucu dedicated