Sunucuya Nameserver Atamadığım Zaman İnternete Çıkamıyorum. Neden Olabilir?
-
İzmirde bir yerde bir sunucumuz var ama nedense internete giremiyordum bu sunucuyla. İşin ilginç tarafı ssh ile uzaktan sunucuya bağlanabiliyordum ve sunucudan baska bir sunucuya da ssh ile bağlanabiliyordum. Muhtemelen firewall sorunudur diye düşündüm ben de.
traceroute çektiğimde en son bir ip'de takıldığını gördüm, reverse ettiğimde gayrettepe-t2-2-izmir-t2-2.turktelekom.com.tr.205.212.81.in-addr.arpa. çıktı. Ne yaptığını bilmiyorum bu son ip'nin ama ttnetin dns serverları olabilir diye düşündüm ve nameserverları google'ın dns'ine yönlendirdim ilginç bir şekilde çalıştı.
Burdaki sorun ne olabilir sizce, ttnetin dns serverlarında mı problem vardır yoksa bilgisayarda mı problem vardır? Bir de içerden ssh ile başka sunucuya bağlanabilmem direk ip yazmam sayesinde mi olmuştur, böylelikle domain name'i çözmeye gerek kalmamıştır yani?
-
up
-
Hocam belirttiğin ip TT'nin router'ı. Sunucunun bulunduğu ağda dhcp kapalı olabilir mi? Kapalıysa otomatik dns almayıp domainleri çözümleyemiyecektir doğal olarak. DSL bağlantıları ISP tarafında BRAS'ta sonlandığından Radius modeme IP ve DNS bilgilerini gönderiyor fakat metro ethernet bağlantılarında veya datacenter içinde dhcp olmayabiliyor.
-
Balyoz99 bunu yazdı
Hocam belirttiğin ip TT'nin router'ı. Sunucunun bulunduğu ağda dhcp kapalı olabilir mi? Kapalıysa otomatik dns almayıp domainleri çözümleyemiyecektir doğal olarak. DSL bağlantıları ISP tarafında BRAS'ta sonlandığından Radius modeme IP ve DNS bilgilerini gönderiyor fakat metro ethernet bağlantılarında veya datacenter içinde dhcp olmayabiliyor.
evet dhcp açık değil hocam. ben dhcp'yi sadece dinamik ip adres ataması olayını hallediyor diye biliyordum ama bu baştan aşağı her şeyi otomatikleştiriyormuş. galiba bazı datacenter'lar default nameserver tanımlayabiliyor o yüzden sunucularda gerek kalmıyor ama tanımlamamışlarsa tanımlamak şart anladığım kadarıyla. teşekkürler.