folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Suyun Sıcaklık İle İyonlarına Ayrılması

Suyun Sıcaklık İle İyonlarına Ayrılması

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Erkek

H2O sıcaklık ile iyonlarına ayrılabilir mi?

Mesela çok sıcak -ciddi sıcak- yüzeye su attığımda su moleküllerine ayrılır mı? Yani bir şekilde yanmakta olan birşeye su attığımda H ve O ile söndüreceğim derken daha çok alevlendirir miyim? Ve bu durum söz konusu ise olayın adı H2O'nun plazma haline geçmesi midir?

Sadece bi imza..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    clogu
    clogu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Bildiğim kdarıyla su sadece yağ tarzı maddelerin yanmasını söndürmede kullanılmaz ani buharlaşıp yağı oksijenlle buluşturduğu için. orman yangınlarında da genede sğutma amaçlı kullanıllır çünkü çoğunlukla kullanılan su deniz suyudur ve tuzludur. Muhtemelen ordada yangnı körüklyen tuz olabilir. Gerisine dök suyu. Evin karşısında itfaiye var tek bildikleri şey SU. 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Erkek

su sıcaktan moleküllerine ayrılmaz bildiğim kadarı ile. Hemen buharlaşır. moleküllerine ayırmak için elektrik mi ne veriyorsun H ve O olarak ayrılıyor. yanan yağa su atınca ani buharlaşıp yükseliyor peşinde yağı da yükseltiyor yağın hava ile teması artınca ondan daha çok yanıp harlıyor. NTV de 2dk da bilim de böyle açıklamıştı diye hatırlıyorum.

İmzalamazsam ne olcak?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek
    PcK0 bunu yazdı

H2O sıcaklık ile iyonlarına ayrılabilir mi?

Mesela çok sıcak -ciddi sıcak- yüzeye su attığımda su moleküllerine ayrılır mı?-Evet Yani bir şekilde yanmakta olan birşeye su attığımda H ve O ile söndüreceğim derken daha çok alevlendirir miyim?-Evet Ve bu durum söz konusu ise olayın adı H2O'nun plazma haline geçmesi midir?- Hayır

طדṮ
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

H20 iyonlarına ayrılmaz. Moleküllerine ayrılır.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

Teorik olarak iyonlarına da ayrılır. Pratikte kimse o kadar sıcaklığa çıkamayacağı için dolaylı olarak hayır diyebiliriz 

Cesnist tarafından 22/Eyl/16 10:18 tarihinde düzenlenmiştir

طדṮ
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Açılın ben doktorum :P

1. Su neleri söndürür?

Yangın sınıflarından başlayalım. Amerikan sınıflandırmasını ele alıyorum:

Class A: Yanabilen kuru maddeler. Kağıt diyelim mesela.

Class B: Yanabilen sıvı ve gazlar. Mesela zeytin yağı. Mesela hidrojen.

Class C (elektrik devrelerinden çıkan yangınlar), D.. falan diye gidiyor.

Suyun bir ateşi söndürmesini "ıslatmak" olarak düşünebiliriz. Class A yangınlarda su elimizdeki maddeyi ıslatabilir mi? Mesela yanan ağaca kömüre kağıda su dökersek, ağaç kömür kağıt ıslanır mı? Evet. Su bu ateşleri söndürebilir mi? Evet. Bunların üstüne su dökmek iyi bir fikir.

Class B yangınlara su dökersek su yağı hidrojeni ıslatabilir mi? Hayır. Yine de döktük diyelim, ne olur? Bu yanabilen sıvılar (ve tabii ki gazlar) özkütlesi sudan düşük şeyler. Bi çanak yanan yağın içine suyu lap diye attığımızda su aşağı kaçmak isteyecek yağ yukarda kalmak isteyecek. Bi de dökmemizden kaynaklanan sıçramalar olacak. Bütün bunlar yanan yağın yüzey alanını artıracak ve daha çok oksijenle temas etmesine sebep olacak. Yani ateş daha beter hale gelecek ve yanan yağ sağa sola sıçrarsa yangın yayılacak. Bunların üstüne su dökmek kötü bir fikir.

Onun dışında yakınlarınızda yangın söndürücü tüp varsa bakın üstünde büyük ihtimalle "ABC tipi" yazacaktır. ABC bu yangın sınıfları işte, bu tiplerde bi yangın çıkarsa beni sıkın söndürürüm diyor (:

2. Yanıcı olmayan sıcak yüzeye su dökmek

Mesela teflon tavayı deliler gibi ısıttık. Ya da eski tip ocaklar var ya onda yemek pişirdik ocak epey sıcak. Üstüne su damlattık. Su kendi kaynama noktasının çok üstünde bir şeye denk gelince kafası karışıyor. Bir kısmı bir anda buharlaştığı için etrafında su buharı oluşuyor. Kalan sıvı haldeki su da yüzeyle teması minimuma indirmeye çalışıyor ve hop küresel bir şekil alıyor. Buna Leidenfrost Effect deniyor. Şurda göstermişler:

https://www.youtube.com/watch?v=mZenCYF1IpM

3. Su ısıtarak plazma haline geçer mi?

Plazma halde madde elde etmek için elektrik kullanılır. Kontrol etmedim şimdi ama aklımda kaldığı kadarıyla suyu plazma hale getirmek için 10 eV kadar uçurmak lazım olması lazım. Bunu ısıtarak yapmaya kalkarsan 10000 K=~9700 C sıcaklığa ulaşması gerek. Yani hiç mantıklı bir şey değil.

Edit. Class C (elektrik beslemesi olan) yangınları söndürmek için su dökmek iyi bir fikir mi? Berbat bi fikir, çarpılırız :D 

izzmarit tarafından 22/Eyl/16 10:56 tarihinde düzenlenmiştir

sigara değil, balık olan.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek
    Cesnist bunu yazdı
    SkynetX bunu yazdı

Teorik olarak iyonlarına da ayrılır. Pratikte kimse o kadar sıcaklığa çıkamayacağı için dolaylı olarak hayır diyebiliriz 

Kimyada tüm durumların istisnası var hocam. :) İstisnayı demiyorum.

Genel kabul görmüşü, moleküllerine ayrıldığı.

Ama tabi ki ebesinin şeyine kadar ısıtırsan halay bile çeker. :)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek

Kül yanabilir mi?

Su dediğin hidrojen "külü" dür..

İçinde çözünmüş hava ve oksijen bulunabilir...

ltcelik tarafından 22/Eyl/16 14:34 tarihinde düzenlenmiştir

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı
    Cesnist bunu yazdı
    SkynetX bunu yazdı

Kimyada tüm durumların istisnası var hocam. :) İstisnayı demiyorum.

Genel kabul görmüşü, moleküllerine ayrıldığı.

Ama tabi ki ebesinin şeyine kadar ısıtırsan halay bile çeker. :)

Hocam ne istisnası elektroliz diye bir şey var, istisna mı oluyor o :)

@izzmarit güzel açıklamış, üstüne bir de termolizden bahsetmek lazım. Çok yüksek sıcaklıklarda bileşiğin iyonlarına ayrılması olayı yani.. Su 2000 derecenin üstünde termoliz edilebiliyor.

Bir de Hight Temperature Electrolysis diye bir şey var. Bu da oda sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklarda yapılan elektroliz olayıdır:  https://en.wikipedia.org/wiki/High-temperature_electrolysis

İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
Toplam Hit: 2149 Toplam Mesaj: 10
kimya ateş yangın yangın söndürücü