folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Talasemi Hastaları İçin Kan Bağışlayın !

Talasemi Hastaları İçin Kan Bağışlayın !

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

Arkadaslar Geçen sene okulumuza talasemi Kanseri hakkında konferans düzenlemek için bir doktor geldi. Doktor ve karısı taşıyıcılarmış heralde. kızı talasemi kanseriymiş. İnsan vucudu ayda 1 kan tazelemesi yaparmış. Fakat bu hastalıkda vucut kan üretemiyormuş. ayda 1 kan alması gerekiyormuş dışardan bu hastaların. hayatları boyunca başkalarının kanına muhtac yaşıyorlarmış. kızın fotoğraflarını gösterdi adam; kızın kolu iğneden dolayı delik deşik olmuş çok kötü durumdaydı... düşünsenize arkadaslar her ay vucudunuza çok miktarda kan veriyorlar. bizler bağış yapmak için gittiğimizde bile ağrılardan yakınıyoruz o hastalar her ay buna mağruz kalıyorlar... Ve ayrıca kan grubu 0 rh - olanların yasama tutunmaları çok zor.. çünkü çok nadir görülen kan grubu ve bulunması çok zor :S

Demek istediğim Belirli şehirlerde sağlık ocaklarında test yaptırın taşıyıcı olup olmadığınızı öğrenin... Ayrıca ufak bi araştırma ile nerelere bağış yapabileceğinizide bulabilirsiniz. Onların yerinde bi akrabanızı kardesinizi abinizi kendinizin oldugunu düşünün... 

Bu hastalar için kan bağışı yapalım arkadaslar... ülkemizde kan bağışlama oranı %1.4-1.6 düzeyinde... bunların %35 i asker oldugunu düşünürsek oran çok az... Avrupa ülkelerinde %6-10 arasında değişiyor bu oran...

TALASEMİ 
    Kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında bir bozukluk söz konusudur. Bu durum kansızlığa yol açar. Talasemi Akdenize kıyısı olan ülkelerde daha sık görülür. Talasemi hastalığında hemoglobin yapımını kontrol eden genlerde bozukluk vardır. Hemoglobinin b zincirinin yapımından sorumlu 2 gen vardır. Eğer genlerden birinde kusur varsa bu kişi sağlıklı Beta-traitdir (Beta-talasemi minör), bu kişinin genetik yapısı heterozigottur; yani bu kişiler hastalığın taşıyıcısıdırlar, sağlıklı olurlar ancak kusurlu gen yapısını çocuklarına aktarırlar. Eğer söz konusu genlerin ikisinde de kusur varsa kişi genetik olarak homozigottur, bu kişiler hastadırlar ve bu durum Beta-talasemi major olarak adlandırılır. Hastalığın sonraki nesile geçişi cinsiyete bağlı değildir, Mendel genetik kurallarına göre olur. 

Talasemi; çocuklarda gelişme geriliği, diyabet, kalp yetmezliği, hepatit gibi bir çok organ ve sistemi etkileyen hastalıkların eşlik ettiği kronik (süreğen) bir tablodur. 
    Kemik iliği nakli ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, kemik iliği nakli mümkün olmayan hastalar için ne yazık ki kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Uygulanan tedavi hastanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Talasemili hastalar yaşamları boyunca belirli aralıklarla kan nakli almak durumundadır, kan naklinde en çok eritrosit süspansiyonu kullanılır.
    Ayrıca tedavi sürecinde dalağın ameliyatla alınması ve desferoksamin denilen ilacın kullanımı söz konusu olabilir.

http://www.talasemi.net

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rebellisch
    rebellisch's avatar
    Erkek

talasemi yi duymuştum ama ne olduğunu bilmiyordum.

memento mori.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

rebellisch55 bunu yazdı:
    -----------------------------

talasemi yi duymuştum ama ne olduğunu bilmiyordum.

-----------------------------

gecen seneye kadar bende bilmiyordum. kan kanseriymiş. kesin tedavisi kemik iliği nakli.. ama uygun donör bulmak çok zor 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hepaq
    Hepaq's avatar
    Erkek

b rh - benimkide zor bulunuyor amk ondan her 4-5 ayda gider veririm kan elimden geldigince

hepaq işte bildigin hepaq hep-aq degil :D
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

Ajdarla ilgili bi konu acsam hiti 1000 i gecerdi eminim...   Sizde bu durumda olabilirdiniz.. veya ailenizden biri bu durumda olabilirdi.. Taşıyıcı olabilirsiniz... En azından bi test yaptırın taşıyıcı olup olmadığınızı öğrenin... Konuya mesaj yazan arkadastan baska kan bağışlayan olmamıştır heralde..

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Erkek

bu tarz konuların altına yazdığım gibi buna da yazayım,
    Ankara'da yaşıyorum, kan grubun A Rh+, yaş 22(pek lazım değil ama), sigara kullanmıyorum, daha öncede hemoglobin vermişliğim vardır yani kan bağışı yapmam için bi engelim yoki ihtiyacı olan ararsa yardımcı olabilirim, tabi bağış yapılmadan 3 gün önce aramak gerekli çünkü 3 bağış yapmadan 3 gün içinde herhangi bir ağrı kesici felan almamak gerekiyor..

Bu arada bağış yapmak isteyip yapmaktan çekinen-korkan o yüzden yardımcı olamayan arkadaşlara söylemek isterim, inanın herhangi bir zorluğu yok, kanınız bile size geri veriliyor, sadece kanı alıyor alet hemoglobini ayırıyor ve sizin kanınızı size geri veriyor.. Siz sadece öyle uzanıyorsunuz tv felan varsa onu izliyorsunuz.

edüt : ihtiyaç durumunda aramak için pm atmanız yeterli. hemen telle irtibata geçeriz. 

.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    moi
    moi's avatar
    Erkek

AB RH + kan grubuna sahibim ankara da ikamet ediyorum pm le ulaşırsanız elimden gelen yardımı yaparım. Ancak bir sorum olucak: Kan, kemik iliği bağışlarında yaş sınırlaması var mı?

Sadece paranoyaklar hayatta kalır...
Toplam Hit: 859 Toplam Mesaj: 7