Tehlikenin Farkındamısınız ?
-
İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma deniyor.Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılıyor. Dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor ama bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Bu da yeryüzünün yeterince sıcak kalmasını sağlıyor.Ama son dönemlerde fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, hızlı nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğiliminin artması gibi nedenlerle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazların atmosferdeki yığılması artış gösterdi.Bilimadamlarına göre işte bu artış küresel ısınmaya neden oluyor. 1860’tan günümüze kadar tutulan kayıtlar, ortalama küresel sıcaklığın 0.5 ila 0.8 derece kadar artığını gösteriyor.
Bilimadamları son 50 yıldaki sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde farkedilebilir etkileri olduğu görüşünde.
Üstelik artık geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşılıyor.
Hiçbir önlem alınmazsa bu yüzyıl sonunda küresel sıcaklığın ortalama 2 derece artacağı tahmin ediliyor.
2007’nin de dünya genelinde kayıtların tutulmaya başlandığı son 150 yıllık dönem içinde en sıcak yıl olabileceği öngörüsü var.Peki bu sıcaklık artışı yani küresel ısınma nelere yol açıyor, hayatımızı nasıl etkiliyor?
Dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden, okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissediliyor.
Kutuplardaki buzullar eriyor, deniz suyu seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları artıyor.Örneğin 1960’ların sonlarından bu yana Kuzey Yarıküre’de kar örtüsünde yüzde 10’luk bir azalma oldu. 20’inci yüzyıl boyunca deniz seviyelerinde de 10-25 cm arasında bir artış olduğu saptandı.
Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde kasırgalar, seller ve taşkınların şiddeti ve sıklığı artarken bazı bölgelerde uzun süreli, şiddetli kuraklıklar ve çölleşme etkili oluyor.
Kışın sıcaklıklar artıyor, ilk bahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor, hayvanların göç dönemleri değişiyor. Yani iklimler değişiyor.
İşte bu değişikliklere dayanamayan bitki ve hayvan türleri de ya azalıyor ya da tamamen yok oluyor. -
Bu konuda bilgiyi http://www.kuresel-isinma.org/ adresinde bulabilirsiniz. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için hepimiz birşeyler yapmalıyız...
-
:D hocam şu tehlikenin farkında mısınız reklamı demek ki bir çok kişiye birşeyler anlattı neden dersne bende bir konu açmıştım sigara ile ilgili ona tehlikenin farkında mısınız demiştim.Ne güzel demek reklamlar birşeyler anlatır olmaya başladı.
-
Ciddiyim kusacam artık küresel ısınma muhabbetinden..Ya benim Gariban Ali abim aldığı 400 küsür asgari ücretle 1 ayı nasıl çıkarırım diye düşünürken,50 yıl sonrasına ait planlar,özellikle de daha Kyoto Protokolüne imza koymamış ülkem için gereksiz çabalar..
Su kaynaklarının tükenmesi,diş fırçalarken musluğu kapatın,arabayı yıkamayın falan,offf,yapmayız öyle şeyler,yumurta kapıya dayanır ancak öyle olur,illa görmemiz gerek susuzluğu..Ha ben derim ki bırakın susuz kalana kadar kafamız rahat olsun,baydı artık küresel ısınma,of..
-
iyi guzel diyonda dunyanın iklim felaketine girmesini onlemek icin sadece 5 sene kaldı. bu tum insanları hatta insanların soyunu ilgilendiren bi olay.
-
buyrun arkadaşlar powerpoint sunumu 2070 ten mesaj diye geliyor.Çok doğru bir sunum.Devam edelim tüketmeye etkilendim sunumdan