Telefon Flaşı Ultraviyole Yayar Mı?
-
merhaba arkadaşlar. aklıma geldi acaba telefon flaşları ultraviyole yayıyor mu?
biraz baktım google'da yaymaz demişler, yayabilir demişler. gerçi her telefonun flaşı da bir değil, net bir cevap alamamak mantıklı.
herneyse, sonrasında sorumu biraz daha genişlettim: led'ler ultraviyole yayıyor mu?
son zamanlarda led lambalar da çıktı onları da düşündüm acaba onlar UV yayıyor mu?
bir cismin UV yayıp yaymadığını nasıl anlarız? bilen, ilgili mürit var mıdır?
ben sağlık açısından söyleyeyim: UV ışıklar dalga boylarına göre UVa UVb UVc diye ayrılıyor.
bunlardan en tehlikelisi UVc. Güneş'ten gelen UV ışınlarının UVc olanlarının çoğu Dünya'daki ozon tabakası sayesinde filtre ediliyor. UVb kısmen filtre ediliyor, UVa ise yeryüzüne ulaşıyor. UVb, UVc den sonra ikinci tehlikeli olan fakat cildimizden geçemiyor. UVa ise tenimizin bronzlaşmasında etkili olan, tahminimce solaryumda falan da kullandıkları dalga boylarındaki ışık. UVa görece olarak en zararsızı ama cildin yaşlanmasına ve kırışıklıklara neden olmasının yanısıra cilt kanserinin gelişiminde de rol oynadığı gösterilmiş.
-
Spektrometre ile ölçebilirsin bir ışığın hangi bileşenlerden oluştuğunu öğrenmek için. Ama bu cihazlar 4-5k civarından başlıyor :)
-
-
http://www.voltimum.com.tr/haberler/yanlis-bilinen-led-gercekleri belki işine yarar ama sadece UV ya da sadece IR ışınları yayn led ampullerinde piyasada mevcut olduğunu da belirteyim.
-
Hayır yaymaz.