Tell Me More Vs Rosetta Stone ?
-
Dostlar biliyorsunuz piyasada bilinen belli başlı setler var. Rosetta ve Tell me more da bunlardan. Tahribatta ve internette yazanlara göre başı çeken setler bunlar. İkisi de gelişmiş setler olduğu için birini bitirip diğerini kullanmak kısa zamanda mümkün değil. Aranızda setleri kullanan arkadaşlardan bilgi almak isterim. Tell me more mu Rosetta mı ?
-
bi ara resotta ya bakmistim.
takip. -
Daha yeni Rosetta rusça çalışmaya başladım, epey araştırmıştım o daha iyi gibi duyumlar aldım. Karşılaştırma yapamam ama Rosetta'yı biraz tanıtabilirim.
Ben full course'u seçtim 1. seviyede 1.5 ünite bitirdim şu anda.
Teknik özellikler:
Desktop programı, torrentte bolca bulunuyor cracki şusu busu. Sadece age of empires oynayabildiğim dandik bilgisayarımı yormuyor gayet takılmadan gidiyor. Program arayüzü basit. Ses tanıma özelliği güzel, kullanımda sorun çıkartmıyor güzel algılıyor.
Genel işleyiş:
Rosetta dili ana dil gibi öğretme iddiasında. Diyor ki, nasıl ki bir çocuk kendi dilini ilk öğrenirken çevresine bakar annesi babası da ona kelime kelime ya da kısa cümlelerle neyin ne olduğunu söyler ve kavramlar o şekilde yerleşir, biz de böyle yapıyoruz. Örneklendireyim. Bir tane küçük kız resmi çıkıyor mesela. Kız çocuğu diye üstünde yazıyor, iki kez de tekrarlıyor. Sonra dört görsel verip kız çocuğu diye yazıp yine iki kere tekrarlayıp doğru eşleştirmeyi yapmamız bekleniyor. Sonra oğlan çocuğunu öğreniyoruz. Sonra adam ve kadını. Bunları bol tekrarla karışık eşleştirmemiz isteniyor. Sonra mesela yemek içmek koşmak vb fiillerini öğreniyoruz. Onları benzer şekilde tekrarlıyoruz. Sonra diyor ki mesela, kız çocuğu koşuyor, biz de doğru görselle eşleştiriyoruz. Dinlemede de söylediği şeyi tekrar etmemiz bekleniyor, telaffuz çok hassas değil aşağı yukarı doğru tutturuyor insan. Sonra ingilizcede he/she/they'e tekabül eden zamirleri gösterdi mesela. Çoğullarda (kadın/kadınlar, yiyor/yiyorlar) nasıl kelime değiştirildiğini gösterdi. Gibi gibi. Böyle ilerliyor işte. Onun dışında bilmek lazım, hiçbir yerde çeviri yok, ne görüyorsak o.
Kendi yorumum:
Ben Rosetta'yı kendi ideal öğrenme şeklime uygun bulmadım, ben dili bu şekilde öğrenmeyi sevmiyorum. Gerçi henüz başlarındayım belki bunu söylemek için çok erken. Kiril alfabesinin saçma yazılış ve okunuşlarını öğrenmek için öğrenip cümle kurabilmek için bu gerçekten iyi bir yöntem değil ama benim için. Onun dışında henüz zamanların gösterildiği gramer derslerine gelmemiş olmama rağmen büyük bir önyargım var, rusçayı bilmiyorum da mesela ingilizce derslerinde future perfect continious tense gibi bir zamanı acaba nasıl görsel eşleştirmeyle öğretebiliyorlar? Ben şimdi öğrendiğim cümlenin 'kadın yüzüyor' mu 'kadın yüzer' mi olduğundan bile emin değilim. Bilemiyorum. Onun dışında belki de full courseu seçtiğimden, tekrarlar çok bayıyor. Çok tekrar etmek isteyene uygun olur tabii bu ama beni yordu canım sıkıldı. Eeh tamam anladık moduna geçtim. Onun dışında yazma dersleri bu düzeyde çok salakça, adam kelimeyi vermiş mesela elma yazıyor yanında boşluk var, altta klavye açılıyor elma diye baka baka yazıyorsun. Bakıp klavyede bulup yazdıktan sonra ne anladım ben o yazma dersinden.
Çok sevmedim kendime uygun bulmadım açıkçası..
Benim genel değerlendirmem bu şekilde..
-
Teşekkürler izzmarit.
-
izzmarit, türkçe-rusça mı ingilizce-rusça mı ? bir de dediğin şekilde hakikaten sıkıcı oluyor.
-
hacı bu eğitim setleri ne pek gerek yok
bi arkadaş bul yabancı hergün konuş bi zaman sonra sende dersin
do you know : so so sowhy : because so so so :)
-
sir bunu yazdı
izzmarit, türkçe-rusça mı ingilizce-rusça mı ? bir de dediğin şekilde hakikaten sıkıcı oluyor.
Dedim ya anadil gibi, insan ilk dilini nasil ogrenirse cocukken onun gibi ogretmeye calisiyor diye, hicbir sekilde bir dilden digerine ceviri olayi yok o yuzden tr-ru ya da ing-ru gibi bir sey sozkonusu degil.. Hic ceviri yok dogrudan bakip gorup ogrenme seklinde ilerliyor. Muhtemelen anlatamadim deneyip gormen gerekiyor degisik ve bence kullanissiz bir yontem. Artik nasilsa en az bir dil bildigimiz icin bebekmisiz gibi gorup ogrenme yontemiyle eziyet cekmeye sahsi fikrimce gerek yok, cevirileri olsaydi iyi olurdu..