Tercihli Yerleştirme İşlemi Programlama Mantığı (Algoritması) Hakkında ?
-
Arkadaşlar tercihli yerleştirme işleminin programsal mantığı nasıldır.?
Yani ben bir sınava girdim farklı bölümler için farklı puanlarım var Örn: grafik puanı 174 -heykel puanı 200 - resim puanı 185 gibi ve benim gibi 200 kişi daha bu sınava girmiş ve herkes istediği bölümü tercih edebiliyor.Onlarında 3 ayrı puanı var.
Örneğin ; 1.tercihim heykel 2.tercihim resim - 3. tercihim grafik. herkeste aynı şekilde bir, iki veya üç tercih yapmış durumda. Ve herkesin her bölüm için puanları var. Bunları nasıl bi algoritmayla yerleştirmek gerekir. Bi yerde osym mantığı gibi düşünün ea sayısal sözel puanınınz var tercih yapıyorsunuz ve tercih sıralamalarınızda önemli. ???
mesela grafiğin kontenjanı 20 kişi. Grafiği tercih edenleri puanlarına göre sıralayıp ilk 20 yi alamazsınız adamın 3. tercihi grafik olup ilk 20 ye girmiş olabilir, adamın 1.veya 2. tercihini yerleşme durumu var.
Aynı şekilde diğer bölümler içinde geçerli. nasıl bir algoritma kurup herkesi yerleşmesi gereken bölüme yerleştirebiliriz.?
Biraz daha açıklamaya çalışayım. benm 3. tercihim olan grafik puanım 200 iken ben yerleşmeden puanı 190 olan birinin grafik - 1. tercihi bile olsa yerleşmemesi gerekiyor. (Sadece puanlar tamamen eşitken tercih sırası önce olan yerleşebilir.)
Anlatmasıda zor bi durum :) anlamadığınız yer olursa biraz daha açıklamaya çalışırım. Ben bunu programla yazıcam ama tam olarak oturtamadım kafamda, sizden bu sebepten fikir bekliyorum.İlk etapta basit gibi geliyor fakat kağıt kalemi alıp hesap yapınca o kadar da kolay olmadığını görüyorsun. beyin fırtınasıyla çözülecek gibi.
fikirleriniz esirgemezseniz sevinirim.
-
bir up çekelim. tek puan türü olsa çok basit. puana göre sırala herkesi sıradan yerleştir ama tek puan türü yok. kimisi ygsden tercih yapıo kimisi mf kimisi tm. belli bi sıralama yapılamaz yani galiba?
-
Arama filtresi koyacaksın. Öncelikle ÖSYM'nin sitesinden çektiğin puanları puan türlerine ve sıralamalarına göre yerleştir. Sonrasında kişinin bildirdiği puanı, sıralamayı ve puan türünü seçmesini iste. Seçtikten sonra sıralaya basınca senin ekranda göstereceğin sonuçlar adamın seçtiği puanın 10 aşağı ve 10 yukarısı olacak. Mesea 220 puan yazmışsa 210 ve 230 puan arasındaki puanları getirsin. Sonra sıralama'da 10 bin alt ve üst olsun. En son olarakta bu ilk iki sonucun uyduğu puan türlerinde ki bölümleri getirsin.