Toplu Mail Gönderimi Suç Mu Oldu?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jchan
    Jchan's avatar
    Erkek

İnternette bazı yerler suç oldu diyor bazıları daha tasarı diyor net bir şekilde anlamış değilim. Göndermem gereken 30000 kadar mail var cesaret edemedim. Bilen duyan birileri yardımcı olursa çok sevinirim.

İnternette gezen haberlerden bir örnek;

Toplu mail göndermek resmen suç oldu. - 25.11.2010 15:15:37

Elektronik Haberleşme Kanunu’nda özellikle siyasi propaganda, doğrudan pazarlama ve cinsel içerikli SMS ve e-mailleri sınırlamak için değişiklik amacıyla harekete geçildi. Kanunun iki maddesinde gündeme getirilen değişiklik, söz konusu mesajlar için “önceden izin” kuralı getirecek. Uymayanlar için 100 bin liraya kadar ceza söz konusu olabilecek. 

Hürriyet'in haberine göre hükümet, Elektronik Haberleşme Kanunu’nda, “istek dışı” haberleşmeyi yasaklayan çok önemli bir dizi değişiklik için harekete geçti. Abone ve kullanıcılara artık önceden izin alınmadan, doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerikli SMS ve e-mail atılamayacak. İzinsiz atılan istenmeyen elektronik posta nedeniyle sorumlulara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. “AB Elektronik Ticaret Direktifine” uyum sağlanması amacıyla hazırlanan “Elektronik Ticaret Kanunu Tasarısı”nda yapılan değişikliklerle, Elektronik Haberleşme Kanunu’nun ilgili iki maddesi değiştirildi. 

‘RET’ YERİNE ÖN İZİN 

Ret yerine önceden izin şartı Mevcut Elektronik Ticaret Kanunu’nun aboneliği düzenleyen 50. maddesinde, “izin şartı” yok. Sadece “İstek dışı” haberleşme halinde, abone ve kullanıcılara gelen her bir mesajı bundan sonrası için “almayı reddetme hakkının” kolay bir yolla ve ücretsiz olarak sağlanması öngörülüyor. AB mevzuatı ile uyum sağlanarak, bu tip “istek dışı” haberleşmeyi abonenin her bir mesaj için “reddi” yerine “önceden izninin” alınması şartı getirildi. 

TASLAK NASIL DEĞİŞTİ 
    Taslakta, Haberleşme Kanunu’nun 50. maddesinin 5. fıkrasında şu değişiklik yapıldı: “Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılamaz. Abone ve kullanıcılara, verdikleri izni geri alma hakkı kolay ve ücretsiz bir şekilde sağlanır. Bu maddeye aykırı hareket edenlere 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idarî para cezası verilir.” 

15 BİN LİRA CEZA VAR 

Tasarının gerekçesinde, istisna olarak esnaf-tacirlerin ticari faaliyetlerine ilişkin haberleşme ihtiyacı gözönüne alınarak ilk iletiden sonra bunu almayı reddetme hakkı sağlayan ilk sistemin kabul edildiği belirtildi. 15 bin liraya kadar idari para cezası Taslakta, hizmet sağlayıcılarına elektronik sözleşmelerde belirlenen şekilde bilgi verme yükümlülüğü getirildi. Böylece, elektronik hizmetin alıcısının satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi, onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi sağlandı. Sözleşmenin sonradan erişilebilir kılınması ve hataların sonradan düzeltilmesine imkan verilmesi amaçlandı. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen hizmet sağlayıcılarına 1000 liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası verilmesi öngörüldü. 

TÜRKİYE’DE ‘İSTENMEYEN POSTA’LAR OLDUKÇA YAYGIN 

“OPT-IN” sistemi Tasarının genel gerekçesinde, Türkiye’nin istenmeyen postaların yayıldığı ülkelerin başında geldiği belirtilerek, dünyada istek dışı haberleşme konusunda, alıcının ilk elektronik postadan sonra reddetme hakkı olarak tanımlanan ‘Opt-out’ ve elektronik iletilerin ilkinde dahi önceden izin alma şartı getiren ve ‘opt-in’ sistemlerinin kullanıldığı anlatıldı. İlk yöntem ABD ve Uzak Doğu’da, ikinci yöntem ise AB’ye üye ülkelerin genelinde uygulanıyor. Tasarıda, AB’nin 12 Temmuz 2002 tarihli 2002/58/AT sayılı ‘Elektronik Haberleşme Sektöründe Gizliliğin Korunması ve Kişisel Bilgilerin İşlenmesine İlişkin Direktifi’nin 13. maddesinde Elektronik Ticaret Direktifinden ayrılarak önceden izin alma yönteminin uygulanması kararı aktarıldı. 

"Alıntıdır. Kaynak: http://www.platinmarket.com/toplu_mail_gondermek_resmen_suc_oldu-pkh212.html"

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    7-19
    7-19's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

hoca spam mail herzaman suctu, eger 3000 arkadasin var ve hepsinin bilmesini istedigin birseyse yollarsin problem degil.

la liberte ne meurt jamais.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jchan
    Jchan's avatar
    Erkek

ama tam spam gibi olmayacak cinsel içerikli vs. değil flood'da değil düzgün serverda buldum inbox'a düşmesi için elimden geleni yaptım. Biraz site tanıtımı, bir kısmında da siyasi içerik olacak bir partinin il merkezi tanıtımı "Herkesi bekliyoruz" gibisinden, bir de internette bu işi yapan siteler var işte 15000 mail gönderimi 50 lira falan yazıyor suçsa nasıl cesaret ediyorlar hesap numarası falan verip bu dediklerimde spam'e giriyor mu tam bilemedim.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek

telefonlara yollananlarda suçtu bunu nasıl dava edebilrim söyleyen olursa artık bıktım saba 4 sefer reklam mesajı ileuyanmaktan

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    7-19
    7-19's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bende yapiyorum yapmiyor degilim, bati avrupadaki mimarlarin coguna yollamisimdir mail, spam istemdisi yollanan mailler zaten

la liberte ne meurt jamais.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jchan
    Jchan's avatar
    Erkek

patates bunu yazdı:
    -----------------------------

telefonlara yollananlarda suçtu bunu nasıl dava edebilrim söyleyen olursa artık bıktım saba 4 sefer reklam mesajı ileuyanmaktan

avea da sitesinden online işlemlere girip kapattırdım ben reklam mesajlarını orda Hattınızla ilgili işlemler > Avea'nın bilgilendirme mesajları var ordan firmalar,avea fln diye ayırmışlar hepsini kapatabiliyorsun diğer gsmlerde de vardır kesin

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jchan
    Jchan's avatar
    Erkek

7-19 bunu yazdı:

bende yapiyorum yapmiyor degilim, bati avrupadaki mimarlarin coguna yollamisimdir mail, spam istemdisi yollanan mailler zaten

peki ne gibi bir önlem almalıyım evinden falan gönder miyorsundur herhalde

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeyrekli
    zeyrekli's avatar
    Erkek

Yanlış bilgi var dostum düzelteyim. Spam suç değildi en azından yasal olarak hiç bir yasa yapma diyor ama şöyle şöyle bir uyarı koyarsan spam saymam diyordu , yaptırımı yoktu etik olarak bir karşı duruş vardı ve buda yasal olarakta suçmuş gibi lanse ediliyordu.Ama Ulaştırma bakanlığı uluslararası güvenli internet protokolüne imzayı attı 1 ay kadar önce bu yüzden tüm bilişim kanunları bu uluslararası çerçevede tek tek yeniden düzenlenecek ve evet spam suç haline gelecek tabii bir dipnot eklemem gerekecek malum çoğu Avrupa ülkesi ve Amerike'da spam suç ancak malumunuzdur en çok spam mail bana bu onlarda suç olmasına rağmen Amerika ve Avrupa daki ürünler için geliyor:) Yani spamı asla durduramazlar en azından şimdilik.

Bilmem kaç bin (artık bilmiyorum) özgün makale referansı ile makale yazarlığı.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jchan
    Jchan's avatar
    Erkek

zeyrekli bunu yazdı:

...Ama Ulaştırma bakanlığı uluslararası güvenli internet protokolüne imzayı attı 1 ay kadar önce bu yüzden tüm bilişim kanunları bu uluslararası çerçevede tek tek yeniden düzenlenecek ve evet spam suç haline gelecek...

ama henüz düzenlenip kabul edilmedi yani göndersem gönderdiğim firmanın ve benim başımız belaya girmez değil mi?

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeyrekli
    zeyrekli's avatar
    Erkek

Yasa değişimi için süreç başladı tam olarak hangi tarihte yürürlükte olacak bunu net bilmiyorum hatta kimse bilmiyor bu ve bir başka yasadaki değişiklik sebebiyle birden bire spam mail bombardımanı başladı çoğu kişi 2011 i milad olarak görüyor o tarihe kadar gönderebildiğini gönderiyor. Gönderme niyetin varsa sana zarar vermeyecek şekilde göndermelisin yine de. Türkiye'den gönderme bence.

Bilmem kaç bin (artık bilmiyorum) özgün makale referansı ile makale yazarlığı.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jchan
    Jchan's avatar
    Erkek

eyvallah hocam bende elimi çabuk tutayım

Toplam Hit: 3668 Toplam Mesaj: 11