Trafik Kazası Ve Sigorta

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    McM
    McM's avatar
    Erkek

Arkadaşlar Merhaba,

Bugün öğlen küçük bir trafik kazası yaptım.. Çok şükür ciddi birşeyler yok kimsede.. Aracımın sol farında kılcal bir çatlak ve tamponda ufak tefek hasar var.. Farı yetkili serviste değiştirmeyi planlıyorum ama karşı tarafın sigortasında aracımın yetkili servisi görünmüyor.. Biraz araştırdığımda aşağıdaki gibi bir madde buldum.. Nasıl bir yol izlemem lazım yada ne yapmalıyım.. Aracımın hasar tespitini yaptırıp aynı zamanda bu evraklarla nereye başvuru yapmam gerekli kaçta kaç kusurluyum gibi konuları nasıl takip etmem gerekli.. Fikir ve görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim..

(Saçma anlattım biraz kafam dağınık şu an kusura bakmayın.)

TÜRK TİCARET KANUNU 

MADDE 1427- (1) Aynen tazmine ilişkin sözleşme yoksa sigorta tazminatı nakden ödenir.
    ...
    ...

Özellikle TRAFİK hasarlarında, aracınızı onartmak zorunluluğunuz kesinlikle bulunmamaktadır. (Kasko sigortası özel bir sigorta olduğu için, özel şartlarına bakmak gerekmektedir)

Hasar gören aracınızı ister tamir ettirirsiniz. İster hasarlı şekliyle kullanmaya devam edersiniz. İster o haliyle satarsınız. Tamamen araç sahibinin vereceği karara bağlıdır. 

Ancak bazı sigorta şirketleri, onarım fotoğrafı olmadan hasar tazminatı yapmayı reddetmektedirler. Bunun sebebi yüksek ihtimal mevzuat bilgisi eksikliğindendir. 

Sigortacılıkta kıstas, ekonomik durumunuzun, hasardan bir gün önceki haline geri getirilmesidir.

Yani kazadan önce sizin hasarsız bir aracınız vardı. Ve değeri 20 bin liraydı diyelim. Kaza geçirdi, 2 bin liralık bir onarım bedeli belirlendi. İsterseniz 2 bin lirayı alır, aracınızı hasarlı haliyle kullanırsınız. Önemli olan nokta, ekonomik durumunuzun eski haline getirilmesidir. 

Peki. Kaza oldu, sigorta şirketinden dosya açtırdınız, tazminatınızı bu TTK 1427nci maddeye istinaden, nakden ödemeyi kabul etmiyorlar, ne yapabilirsiniz?

HATMER'den hasar ekspertizi yapan, bağımsız bir sigorta eksperine aracınızın ekspertizini tekrardan yaptırabilirsiniz. Bu eksper raporuna göre hasar tazminat ödeme talebinde bulunabilirsiniz. Yine ödemezlerse Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Haklı olduğunuz için de kazanmanız işten bile olmayacaktır.

HATMER'DEN ATADIĞINIZ EKSPERİN ÜCRETİNİ SİGORTA ŞİRKETİ KARŞILAMAK ZORUNDADIR. (TTK-1426

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Hasar az ise bence hiç bulaşma sonuçta aracın siciline işliyor hele servise gidersen 100 liralık işi 500-600 liraya bile yaparlar,

Ayrıca Dj_alper bu konuda uzmandır yardımcı olur ona sor istersen,

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    McM
    McM's avatar
    Erkek

Aynen hocam hasar aslında çok fazla diil farda kılcal çatlak var.. Yarın volvoyu arayıp sormayı planlıyorum farın fiyatını tampondada biraz içe göçme mevcut far hafiften dışarıda kalıyor dikkatli bakınca hissediliyor..  Aslında ilk yazdığım biraz sinirle saçma sapan anlatmışım ama asıl öğrenmek istediğim, herhangi bir servise yada başka bir anlaşmalı tamirciye falan bulaşmadan kendim başvurup tramer açtırıp - expertize hasar tespit yaptırmak istiyorum.. Kendim başvuru işlemlerini nasıl başlatabilirim.. ?

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Freak
    Freak's avatar
    Erkek

kusurlu kim ? 

aracınız kaç model ? 

araç modeline göre değer kaybı da talep edebilirsiniz. ( eğer kusurlu karşı taraf ise ) 

burada anlatılmak istenen şey ekspertiz gelir aracınızı inceler. karşı tarafın sigorta şirketinden ücret talep edilir. eksper raporuna göre. ( tamirde) 

parça değişiminde ise parçanın orginali ya da eş değeri yollanır. eş değer yollanır ise parçayı iade edip orginali isteyebilirsiniz. muhtemelen yollarlar biraz sıkıştırırsanız. yollamazlar ise sanırım ufak bir fark ile orginal parça takasına girebilirsiniz. 

raporları yollama imkanınız var ise gönderin bi bakayım. 

SYL 184
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    McM
    McM's avatar
    Erkek
    Freak bunu yazdı

kusurlu kim ? 

aracınız kaç model ? 

araç modeline göre değer kaybı da talep edebilirsiniz. ( eğer kusurlu karşı taraf ise ) 

burada anlatılmak istenen şey ekspertiz gelir aracınızı inceler. karşı tarafın sigorta şirketinden ücret talep edilir. eksper raporuna göre. ( tamirde) 

parça değişiminde ise parçanın orginali ya da eş değeri yollanır. eş değer yollanır ise parçayı iade edip orginali isteyebilirsiniz. muhtemelen yollarlar biraz sıkıştırırsanız. yollamazlar ise sanırım ufak bir fark ile orginal parça takasına girebilirsiniz. 

raporları yollama imkanınız var ise gönderin bi bakayım. 

Hocam yarin iletirim raporu size.. Şimdi benim aracim volvo, yarın yetkili servisine götürücem ama karşı tyarafın sigortasının anlaşmalı servisleri arasında görünmüyor. Sizce yetkili servis sigortaya basvuru ve takip sureclerini yapiyormu? Expertiz gelene kadar aracini kullanip daha sonraki sonuca gore aracimin onarimini servise yaptirabilirmiyim? Asıl merak ettigim bu süreci servise birakmak yerine kendim basvurup dosya actirip expertiz isteyerek kontrol ettirtme şansım yokmudur? Aracımı kendim yapmak istiyor olamazmiyim? 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Freak
    Freak's avatar
    Erkek

Bana kalırsa bildiğin özel servis var ise git orada gaptır derim. 

Öncelikle servisin orayla anlaşması olup olmaması seni alakadar etmez. O karşı tarafın problemi. En kötü ihtimal parayı senden alırlar şirkette sana ödeme yapar. Karşı tarafın sigorta şirketi ne bu arada ? 

SYL 184
Toplam Hit: 1073 Toplam Mesaj: 6
sigorta trafik kazası