Türkçe - İngilizce Çeviri Yardım (Ödev)
-
Merhaba Arkadaşlar ,
Yarın öğlene kadar aşağıda verdiğim metni çevirip teslim etmem gerek.Yardımlarınızı bekliyorum.
Ülkelerin dünya pazarlarında söz sahibi olabilmeleri; pazar paylarını artırabilmeleri yanında rekabet güçlerini geliştirebilmelerine bağlıdır. Bu amacı gerçekleştirmek için de ihracat teşvikleri büyük önem taşımaktadır. Ancak küreselleşme ile birlikte uluslararası mal ticareti serbestleşirken, GATT ve DTÖ gibi çeşitli uluslararası anlaşmalar ve örgütler ile bunlara taraf olan ülkelere ihracat teşvik tedbirlerinde nakit teşviklerin engellenmesi gibi çeşitli sınırlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamalar ile de uluslararası mal ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması ve ülkelerin daha rekabetçi olmaları amaçlanmaktadır.
Türkiye’nin hem DTÖ’ye üye olması hem de 01.01.1996 tarihi itibariyle AB ile gümrük birliği anlaşması yapması, ihracatı teşvik mevzuatının da DTÖ ve AB düzenlemeleri ile uyumlaştırılmasını; nakit teşviklerin yerine, yapılan faaliyetlerin desteklenmesini gerektirmiştir. Ancak Türkiye istisna olarak, DTÖ Tarım Anlaşması çerçevesinde 44 ürün grubunda ihracat sübvansiyonu verme taahhüdünde bulunuştur. Halen, bütçe kısıtları nedeniyle 16 ürün grubunda ihracat sübvansiyonu verilmektedir.
DTÖ ve AB düzenlemeleri ile gerçekleştirilen uyumlaştırma sonucundaki ihracat teşviklerinin belki de en önemlisi olan Dahilde İşleme Rejimi (DİR); ihracatçılara, ihraç mallarında kullanmak üzere dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin etmek ve ithalatında vergi muafiyeti sağlamak suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürününe uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırma amacıyla oluşturulmuş bir teşvik tedbiridir. Türkiye ihracatının %50’sinden fazlası DİR kapsamında gerçekleştiği göz önüne alındığında bu teşvik tedbirinin ne derece önemli olduğu çok daha belirgin bir hale gelmektedir.
Bu çalışmada; öncelikle DİR kavramı açıklanarak söz konusu rejimin amacı ile rejimin avantajları ve rejime yönelik getirilen eleştiriler üzerinde durulmuş ve Türkiye’nin dış ticareti üzerindeki etkisi ile rejimin uygulandığı tarihten bu güne değin elde edilen sonuçlar tespit edilmeye çalışılmıştır.Teşekkürler.
-
up
-
Konu bana baya uzak olsa da çevirmeye çalıştım :) Çevirmediğim yerleri koyu yazdım.
For countries to have a say in world markets, they must increase not only their market share, but also their competitive strenght. And export incentives hold a high value for this purpose. But, while the independent trade increase with globalization, some obstacles like limitation of cash incentives have been created by international organizations and agreements like GATT and DTÖ to the countries which support them. These limitations aim to remove the obstacles in international trade and make the countries more competitive. Because of the fact that Turkey is a DTÖ member and has an agreement with EU on customs union since 01.01.1996 makes it support the activities instead of giving cash incentives. But, as an exception Turkey made a promise to give export subsidy for the 44 product groups in the limits of DTÖ Agricultural Agreement. Still, export subsidy is given for only 16 product groups because of the budget constraints.
Maybe the most important incentive that has been given as a result of DTÖ and EU alignment is the Dahilde işleme rejimi (DİR); which is to get exporters buy supplies with the world market prices and to increase export and give the export product competitive power in the international markets by giving exemption from taxes. How important this is can be noticed by considering more than 50% of the export in Turkey is done under DİR.
In this project; first, by explaining DİR, the purpose of the regime and its advantages and the criticisms on it has been considered and Turkey's effect on export and the gathered results since the regime is being carried out, has been attempted to determine.
Bartimaeus tarafından 03/Haz/14 11:37 tarihinde düzenlenmiştir -
Cok uzun ve bitimsiz cumleler.cevirene allah yardim etsin
-
@Bartimaeus Hocam Çok Sağolasın , o yerler kısaltma o yerleri aynen öyle eklerim dahilde işleme rejimi kısmınıda translate ile halledeceğim.Tekrardan teşekkürler.