Ubuntu 9.10 Geliyor!
-
Ubuntu ekibi Açık Kaynak dünyasının en son ve en gelişmiş yazılımlarını sizlere sunmaktan her zaman mutluluk duymuştur. Bu çabalarının son ürünü ise heyecan verici yeni özellikleri bünyesinde barındıran Ubuntu 9.10 Release Candidate(Sürüm Adayı).
Ubuntu 9.04 ardından gelen yenilikler
Upstart
Önyükleme başarımı üzerindeki çalışmalarımızın bir aşaması olarak, kullanıcıların önyüklemeden sonra masaüstlerine erişimini hızlandırmak amacıyla Upstart teknolojisini rutin sistem görevlerinde kullanmaya başladık. Upstart'ı Scott James Remnant'a borçluyuz.
Software Center
Ubuntu 9.10 RC, Uygulamalar menüsünde yer alan 'Ekle/Kaldır'ın yerine Michael Vogt'un geliştirdiği Ubuntu Software Center yazılımını kullanmaktadır.
GNOME
Ubuntu 9.10 RC pek çok sayıda yenilik getiren GNOME 2.28 masaüstü ortamıyla beraber gelmektedir:
-
Empathy, Telepathy framework'ün bir parçası olarak Pidgin yerine varsayılan anlık ileti istemcisi olarak atandı.
-
William Jon McCann'ın takdim ettiği gdm 2.28 giriş yöneticisi, geçmişteki Ubuntu sürümlerine kıyasla daha entegre bir giriş deneyimine olanak tanıması için tekrar yazıldı.
-
GNOME belge göstericisi Evince, bundan böyle güçlendirilmiş bir AppArmor profiliyle sunulacak. Bu sayede geçmişten beri sorun yaşatan PDF ve görüntü kütüphanelerindeki açıklara karşı güvenlik seviyesi oldukça iyileştirilmiş olacak. Varsayılanın dışında bir ev klasörü kullanan kullanıcıların /etc/apparmor.d/tunables/home içerisinden home tunable ayarlamalarını yapmaları gerekecek. Bu profilin geliştiricisi Jamie Strandboge.
Quickly ile uygulama geliştirme
Rick Spencer ve Didier Roche tarafından yazılan Quickly, geliştiricilerin Ubuntu için yeni uygulamalar hazılarmalarını ve bu uygulamaları .deb ya da bir başka paketleme yöntemi aracılığıyla diğer Ubuntu kullanıcılarıyla paylaşmalarını kolaylaştırıyor.
Kubuntu
Kubuntu 9.10, 'Açar Açmaz Sosyalleş' özelliği ve en son KDE paketleriyle birlikte sunulan ilk Kubuntu Netbook Sürümü'nü çıkardı. Ayrıntılı bilgi için Kubuntu'nun detaylı incelemesine göz atın.
Ubuntu Enterprise Cloud(Kümesel) İmajları
Ubuntu 9.10 RC, Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) ve Amazon'un EC2'inin günlük kullanımı için imajlar sağlamaktadır. En son Ubuntu 9.10 sunucu imajlarını EC2 üzerinde önceden ayarlanmış bir AMI kullanarak anında deneyebilir, ya da bir imaj indirip onu kendi Ubuntu Enterprise Cloud'unuzda kullanabilirsiniz. Amazon EC2'lerde UEC imajlarının kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi için EC2 Başlangıç Rehberine bir göz atın.
Ubuntu One
Ubuntu 9.10 RC varsayılan olarak Ubuntu One ile birlikte gelir. Ubuntu One sizin kişisel kümesel işleminizdir(personal cloud). Yedekleme, depolama, senkronize etme ve verilerinizi diğer Ubuntu One kullanıcılarıyla paylaşma amacıyla bu programı kullanabilirsiniz.
Ubuntu One bütün bu özelliklerin yanı sıra herkese bağımsız 2 GB depolama alanı sağlamaktadır. Dosyalarınızı, kişilerinizi ve Tomboy notlarınızı tüm Ubuntu yüklü bilgisayarlarınızla ve kümelerinizle(cloud) senkronize edebilirsiniz. Aylık bir abone ücreti karşılığında daha fazla alana sahip olabilirsiniz.
Ubuntu One projesi hakkındaki bilgilere Launchpad üzerinden erişebilirsiniz.
Linux çekirdeği 2.6.31
Ubuntu 9.10 RC, 2.6.31.1 temelli 2.6.31-14.48 çekirdeğiyle birlikte gelir. Bu çekirdek Intel grafikleri için(altta) Çekirdek Kip Ayarı(Kernel Mode Setting) aktifleştirilmiş halde sunulur. linux-restricted-modules DKMS paketlerinin korunması için çıkartıldı.
hal çıkartıldı
Ubuntu 9.10 RC'nin güç yönetimi, dizüstü kısayol tuşları, depolama aygıtlarının yönetimi ve kamera haritalamasında temel olarak kullandığı "hal" teknolojisi (şu an çıkartılma süreci devam etmekte) yerini "DeviceKit-power", "DeviceKit-disks" ve "udev"e bıraktı.
Intel'in yeni görüntü sürücüsü mimarisi
Intel görüntü sürücüsü, "EXA" hızlandırma yönteminden Ubuntu 9.04'deki bilinen başarım sorunlarını çözen yeni "UXA" ile değiştirildi. Ayrıca Ubuntu 9.10 RC'de Intel donanımlarında varsayılan olarak çekirdek kip ayarı aktifleştirildi. Bu ayar sayesinde önyükleme zamanı düşmekte ve askıya alma/devam etme sürecini çarpıcı bir şekilde hızlanmaktadır.
ext4 artık varsayılan
Yeni "ext4" dosya sistemi Ubuntu 9.10 RC ile yapılan temiz kurulumlar için varsayılan olarak kullanılmakla birlikte, diğer dosya sistemleri de elle yapılandırma seçeneği altında mevcut bulunmaktadır. Halihazırdaki dosya sistemleri yükseltilmeyecektir.
Eğer kendinize güveniyorsanız ve tüm dosyalarınızı yedeklediyseniz, Ext4 Howto'daki yönergeleri takip ederek mevcut ext3 dosya sisteminizi ext4'e terfi ettirebilirsiniz. (Unutulmamalıdır ki bu sayfada bahsedilen Ubuntu'nun vol_id vb. bikid kullanma yöntemleri artık değişmiştir ve Ubuntu 9.10 RC ile uyumsuzdur.) En yüksek başarım ise tahmin edileceği gibi sadece ext4'ün temiz kurulumuyla mümkündür. ext3'den yükseltilmiş dosya sistemlerinden aynı başarım beklenmemelidir.
GRUB 2 artık varsayılan
GRUB 2, Ubuntu 9.10 RC'nin temiz kurulum yapılacağı makinelere önceden "miras" kalan GRUB yerine varsayılan önyükleme yükleyicisi olarak atanacaktır. Halihazırdaki sistemler ise şu an için GRUB 2'ye yükseltilmeyektir. Çünkü otomatik olarak önyükleme yöneticisinin yeniden yüklenmesi doğal olarak riskli bir operasyondur.
Eğer sisteminizi GRUB 2'ye yükseltmek isterseniz, o halde GRUB 2 test etme sayfasındaki açıklamalara göz atın. Ayrıca upstream draft manual'a da göz atmakta fayda var.
Eski GRUB ile uyum için bazı özellikler devre dışı bırakıldı. Dikkate değer olanlarından bazıları kilitleme/şifreleme desteği, grub-reboot dengi bir özellik ve Xen idaresi.
Özelliklerin tamamını görmek için: http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/910overview
-
-
hoca 5 gün var dayanamıyoruz glesin artık :D valla oturdum bekliyorum çıkışını...
-
gelsin tabi yaa 4 gözle bekliyorum.
-
gelsin gelsin :) win7 kurdum bekliyore :W karşılaştıracam bunları :W win7 yeni yeni hoşuma gitmeye başladı cidden kararlı çalışıyor :W ama eminim
ubuntunun eline su dökemez :W ubuntu her kurda eline verir windowsun W:
-
Bende ubuntu 9.10 bekliyorum. Win7 ile problemlerim var. Sp1 çıkana kadar kullanmayı istemiyorum açıkçası. Şuanda Xp ve ubuntu 9.04 kullanıyorum. 9.10 sürümünü sabırsızlıkla bekliyorum :) Bu arada Kubuntu kullanmadım hiç normal gnome masaüstü kullanıyorum. Sonradan kde masaüstü ekleyebilirim sanırım?
-
sLeymN bunu yazdı:
-----------------------------gelsin gelsin :) win7 kurdum bekliyore :W karşılaştıracam bunları :W win7 yeni yeni hoşuma gitmeye başladı cidden kararlı çalışıyor :W ama eminim
ubuntunun eline su dökemez :W ubuntu her kurda eline verir windowsun W:
-----------------------------hocam sidik yarıştırma :D
ubuntu şimdi windows 7 ile karşılaştırılmaya bilri ama en geç 1 sene içinde ubuntu windows 7 yi duman eder.Windows 8 için geliştirme başlanır.
Linuxçular windows 7 nin altında kalmak istemez.Farklı sistemler geliştirir, bazı şeylerde örnek alma kullanılır ( in Turkish çalma ).Mis giib siste orataya çıkarırarl.Windowsta bunu sindiremez.Compiz fusion, yetki sistemi (windowsta var ya izin ver fln ) vs.. olduğu gibi linuxtan çalma çırpma yapılır.
Programlar, işletim sistemleri böyle çalıp, çırpmayla gelişir.Aslında çalma çırpma diyorum kötü anlamda dğeil.Araklama yani.Kaliteli hizmet için iyi olanı al geliştir metodu.
-
şu empathy olayını kullandığımdan beri çok güveniyorum.. google talktaki görüntülü konuşma olayını çözen tek messengerdı linux için.. hatta bloğumdada yazmıştım :)
amsn de de görüntülü konuşma yaparken yada farklı koşullarda kapanma sorunu oluyodu empathy-telepathy nin default olması güzel bir düşünce bu durum pidgininde görüntülü konuşma olayına daha sıkı sarılacağını gösteriyor bence :|
şu scripti sitelerinize eklemenizi tavsiye ediyorum.. hem yeni sürüm duyururken hemde normal zamanda ubuntu.com'a destek için büyük kolaylık :|
<script src="http://www.ubuntu.com/files/countdown/display.js" type="text/javascript"></script>
-
Empati ile MSN e bağlanamadım. Başarabilen var mı? (9.04 kullanıyorum)
-
Z-CHAN bunu yazdı:
-----------------------------
Empati ile MSN e bağlanamadım. Başarabilen var mı? (9.04 kullanıyorum)
-----------------------------synaptic den empathy paketlerini çektiğinde gayet normal bağlanılabiliyo Edit>>accounts>>Advenced dan
server: messenger.hotmail.com
port: 1863
bunu kontrol et şifresi doğru gir..(bende yanlış girmiştim ilk denediğimde :))
bide sorun devam ederse http://live.gnome.org/Empathy#head-b6157df85aca483eadc6aebe946a9842087be768 burdan tekrar kur muhtemelen bi paket eksiktir hala devam ediyorsa..