Ubuntu Makinenizi Ftp Yapın...
-
gayet basit bir şey olmasına rağmen insanların "linux" korkusu üzerine böyle şeyleri anlatıyorum artık o.O
yeah gençler,
demin benim ubuntu dan abimin windows 7 laptop una bir bağlantı gerçekleştirmek zorunda kaldım, dünkü clonezilla ile aldığım yedeği abimin pc sinde saklamayı uygun gördüm ve çabalara giriştim...
benim makineyi ftp yapıp ondan çektim kısacası ama durun anlatayım;
ilk önce;
"sudo apt-get install vsftpd"
komutunu verin konsola, program kurulsun...
sonracığıma;
"sudo gedit /etc/vsftpd.conf"
deyip buradan local_enable=YES in önündeki "#" işaretini kaldırın hatta isterseniz; write_enable=YES, chroot_local_user=YES in önündekileri de kaldırabilirsiniz, size kalmış orası...
kaydedip kapadıktan sonra;
"sudo /etc/init.d/vsftpd restart"
konsola yukarıdaki komutuda verirseniz yemek hazır olur...
makinenizde "ifconfig" komutu ile 192.168.*.* tarzı ip yi öğrenip, bağlanmak istediğiniz bilgisayarda herhangi bir ftp client ile (filezillacıyız) bağlanıp istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz =))dip not: samba ne güne duruyor diyenlere ithafen, onun ayarları daha kasıntı yav =))
http://yihuuhu.blogcu.com/install-and-configure-vsftpd-on-ubuntu_44035001.html buradan çalıntıdır :P =))
-
Olayı kısaca geçmek yerine komutların ve - tarzı prefixli parametlerin
ne işe yaradığınıda açıklasan iyi olurdu ubuntu'ya yeni geçenler için.
-
sudo gedit /etc/vsftpd.conf => configuration file ını (ulan türkçe iyice ölmüş, ingilizce okumaktan herşeyi) "gedit" adlı editörde root olarak açmanımızı sağlıyor; üzerinde değişiklikler yapabilmek için...
local_enable=YES => local kullanıcıların direk bağlanmasını sağlar, ama önünde "#" işareti varken pasif duruma düşer, ondandır ki bu kaldırışlarımız...
write_enable=YES => herkesin bildiği yazma işlemi...
chroot_local_user=YES => local kullanıcıları kısıtlamanız için, bir nevi güvenlik...
sudo /etc/init.d/vsftpd restart => bu da restart, ayarlar aktif olması amaçlı...
ulan beceremedim açıklamayı, soru gelirse nokta atışı olarak öyle açıklayayım ben iyisi mi =))
edit: başlığı düzeltmek gerek aslında ftp yapın ne demek =))
-
ubuntu makinemize 1tb network Diskimizi map edip ftp olarak gösterebilirmiyiz ?
-
Kumanaga bunu yazdı:
-----------------------------
ubuntu makinemize 1tb network Diskimizi map edip ftp olarak gösterebilirmiyiz ?
-----------------------------hoca soruyu benim anlayacağım türden sorsan sevinirim =))
eğer ki bu network disk bildiğimiz harici disk ise ve map te takmak ise evet...
ama aklımda beliren bazı diğer anlamalar için yorumsuz kalıp senin açmanı isteyeceğim =))