Ubuntu(10.04) Gerekli Ve Kullanışlılığı Arttıran Elemanlar
-
Arkadaşlar aranızda linux a geçmeyi düşünenler elbet vardır bu yazıyı onlar açısından bir fikir oluşturmak ve yeni geçenlerin yapabileceklerinin küçük bir kısmını göstermek için yazıyorum.Elbettte ubuntunun ne olup olmadığı konusunda diğer konulardan yararlanabilirsiniz ama beni vermek istediğim şeyler biraz farklı olucak.
* 3 ay öncesine kadar koyu bir windows taraftarı olarak; ubuntuya geçtiğinizde sizi karşılayacak şeyin ne olduğunu hemen söylemek istiyorum..
Zorluk..
Farklı gelicek çünkü beklediğiniz gibi olmuycak başta herşey.Masaüstü değiştirmek için sağ tıkladığınızda daha farklı bir menü gelicek vs. Bir winamp olmuycak belki ama işin aslı winamp yoksa bile gerek last.fm üyeliğini dinleyebileceğiniz gerekse müziklerinizi online depolayıp istediğiniz zaman dinleyebileceğiniz bir RhytmBox olacak..
Ben kurulumdan sonra yapmanızı tavsiye ettiğim biriki program önericem benim işime yaradı hepsi windowsu aratmadı belki sizin de işinize yarar..
----------------------------------------------------------------------------------------------
1)) JDownloader
ilk olarak sistemimize javamızı kuruyoruz...
Görevi: Java kurulumu Kod: sudo apt-get install sun-java6-jre Daha sonra programı indiriyoruz (linux versiyonunu indirin)
jdownloader.org/download/index
İndirdiğimiz sıkıştırılmış dosyaya sağ tıklayıp buraya aç diyoruz...İçinden çıkan dosyanın sonundaki sayıları siliyoruz. Sadece JDownloader olacak ismi.Yani JDownloader 0.6.193 ise çıkan dosyanın adı, yeniden adlandır deyip JDownloader yapıyoruz.
Daha sonra yeniden adlandırdığımız dosyayı kesip,/home/kullanıcı_adınız/ içerisine yapıştırıyoruz.Programı çalıştırabilmek için masaüstüne sağ tıklayıp başlatıcı oluştur diyoruz.
Tür = Uygulama Olarak Kalacak
Ad = JDownloaderKomut = java -jar '/home/Kullanıcı_Adınız/JDownloader/JDownloader.jar'
Olacak şekilde ayarlayın ve tamam deyip kapatın...Simge Seçmek istiyorsanız oluşturduğunuz masaüstündeki başlatıcıda sağ tuş ile özelliklere gelin..Soldaki simge kutucuğuna tıklayıp "Gözat" diyerek /home/Kullanıcı_Adınız/JDownloader/jd/img klasörü altındaki "jd_logo.png" dosyasını seçip onaylayın..
2))ScreenLets
Gibi ekranın sağ tarafından çıkan güzel uygulamalar için terminal e Sudo apt-get install Screenlets yazmanız yeterli
ayrıca bu programlar için gnome-look.org dan istediğiniz kadar screenlet indirebilirsiniz.
3)) Aynı şekilde gördüğünüz o küp için de
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager yazmanız yeterli..
4))Hackle ilgilenenler için de METASPLOİT
terminal
sudo wget http://www.metasploit.com/releases/framework-3.3.3-linux-i686.run ile indiriyoruz
bittikten sonra
chmod +x framework-3.3.3-linux-i686.run erişim verdik
sh ./framework-3.3.3-linux-i686.run kuruyoruz
bitti
5))Gerçekten yardımcı olacaklarına inandığım www.ubuntu-tr.org dan da herşey için yararlanabilirsiniz.
-
ubuntu-tweak
-
gelişmiş türkçe ingilizce ve ingilizce ingilizce sözlük arıyorum tavsiyesi olan var mı?