Ubuntu‘Da Catia V5

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Ubuntu'da Catia V5, Wine'ın son sürümleriyle (1.1.2 ve sonrası) gayet başarılı ve eskisine göre yeterli seviyede çalışıyor olması çok sevindirici.

wine --version

terminal komutu ile wine programınızın sürümünü öğrenebilirsiniz (Wine programı yüklü değil ise terminale sudo apt-get install wine yazıyoruz).

Öncelikle yapmanız gereken, Catia V5 R18 veya R19 edinmeniz olacaktır (Ben R19 kullanıyorum).

İşte bi şekilde edindiğinizi varsayıyorum :)

msdrm.dll isimli bir kütüphane gerekli olacak, ben bunu normal windows'un içerisinde aradım fakat bulamadım,
    google aracılığı ile bir DLL sitesinden indirdim ( ne kadar güvenli bilmiyorum :) ). Neyse bunu da ediniyoruz.
    Daha önce hiç wine programını çalıştırmadıysanız; sizin home dizininiz içersine .wine klasörünü oluşturmamıştır,
    winecfg terminale komutunu verdiğinizde .wine klasörü ve içersindeki sistem dosyaları oluşturulucaktır.

(.wine klasörü home dizini içerisinde gizlidir, o yüzden gizli dosyaları CTRL+H tuşlarına basıp görebilirsiniz.)
    Sonra,
    msdrm.dll kütüphanesini,
    ~/.wine/drive_c/windows/system32

dizini içerisine kopyalıyoruz.

Daha sonra,
    winetricks isimli programa ihtiyacımız olacak.  http://wiki.winehq.org/winetricks 'da program hakkında daha detaylı bilgiler var.
    wget http://www.kegel.com/wine/winetricks

bu terminal komutunu kullanarak, winetricks'i
    home dizinimiz içerisine indiriyoruz.
    winetricks
    programı windows bileşenlerini yükleme esnasında .cab uzantılı dosyaları açabilmesi için cabextract isimli programa ihtiyacı olacak.
    sudo apt-get install cabextract

terminal komutu ile onu da yüklüyoruz.

Catia V5 kurulumuna geçmeden önce son olarak,

./winetricks

komutu ile programı çalıştırıyoruz ve açılan pencereden
    vcrun2005 ve vcrun2008 bileşenlerini işaretliyoruz, tamam'a basarak yüklüyoruz.
    Ardından Catia V5 kurulumunu gerçekleştirmek için CD yada DVD, neyse takıyoruz ve
    setup.exe 'nin bulunduğu klasörü açıyoruz.
    (
    setup.exe üzerine çift tıklayarak da kurulumu gerçekleştirebiliriz fakat, karşılaşabileceğimiz hataları görebilmek için terminal üzerinden çalıştırmanız daha yaralı)
    cd ~/setupEXE/dosyasinin/bulundugu/klasor/dizini

terminal komutu ile o dizine gidiyoruz.

wine setup.exe

komutu ile yüklemeye başlayabiliriz.

(Yüklemeye başladığında, sanırım %1 "Installation Error" gibi bir hata verecek, "Ok" dediğimizden sonra yüklemeye devam ediyorsa bir problem yoktur)

Yükleme tamamlandıktan sonra, Catia V5 programımızı windowsta olduğu gibi, bir şekilde yasallaştırıyoruz :)

Yükleme ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmamışsanız varsayılan olarak,

~/.wine/drive_c/Program\ Files/Dassault Systemes

dizini içerisine yüklenir.

(İstenirse R19'un SP'si de kurulabilir, ben herhangi bir hata ile karşılaşmadım SP kurulumda.)

Daha sonra herhangi bir windowstan temin edeceğiniz
    opengl32.dll dosyasını,
    C:\WINDOWSsystem32\opengl32.dll
    >>> ~/.wine/drive_c/windows/system32
    dizini içerisine kopyalıyoruz, (Bunu yapmazsak da çalışacaktık fakat başlarken bir uyarı penceresi açılacaktır.)
    Daha programımızı çalıştırmadan önce yapmamız gereken son birşey,
    /etc/security/limits.conf
    dosyasının içerisine * - nofile 3000 bu satırı yazmak.
    bunu da,

sudo gedit /etc/security/limits.conf

komutu ile dosyayı yetkili kullanıcı hakları ile yazı düzenleyici içerisinde açarak,

* - nofile 3000

satırını ekleyip, kaydedip, kapatarak, yapıyoruz.

Ve nihayet :), programımızı çalıştırabiliriz,

env WINEPREFIX="~/.wine" wine "C:\Program Files\Dassault Systemes\B19\intel_a\code\bin\catstart.exe" -run "CNEXT.exe" -env CATIA.V5R19.B19 -direnv "C:\users\Public\Application Data\DassaultSystemes\CATEnv" -nowindow

terminal komutu ile çalıştırabilirsiniz. Yada, masaüzerinize gelen
    Catia V5 simgesininin özelliklerini çalıştırılabilir yapıp çift tıklayarak Catia V5 programına Ubuntu Lucid 10.04 üzerinde kavuşabilirsiniz :)

Not: Ayrıca Online Catia V5 R18 Yardım Dökümanı,

http://ps-2.kev009.com:8081/CATIA-B18/CATIA_P3_default.htm

Herkese kolay gelsin...

Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hackworm
    hackworm's avatar
    Erkek

çok afedersin ama catia hakkında bilgi verir misin

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Kendisi, bir CAD programı. Yani AutoCAD, SolidWorks, ProEngineer, UniGraphics vs. gibi.

Birçok işlevsel çizim yardımcılarını, analiz algoritmalarını, çeşitli kütüphaneleri içerisinde bulunduran kapsamlı çizim programı.

Birçok alanda kullanılmakta, civatadan, otomobil tasarımlarına, fabrikadan, uçak tasarımlarına kadar.

Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hackworm
    hackworm's avatar
    Erkek

anladım teşekkürler

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

En sonunda başardın mı len :D hayırlı uğurlu olsun.. bıktıydım yurttaki sıfırlarla birlerinden :D

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

tarzan bunu yazdı:
    -----------------------------

En sonunda başardın mı len :D hayırlı uğurlu olsun.. bıktıydım yurttaki sıfırlarla birlerinden :D

-----------------------------

geçen sene felan başarmıştım len ama bu wine'nın son sürümleriylen daha güzel çalışıyo :)

yurtta zaten catia'yı linuxta çalıştıramadığım için windows kullanma zorunluluğum yüzünden grubu silip dell'in mbr'sini yenilerken tüm bölümlendirme tablosunu (partion table) silip götürmüştüm ya :D ondan sonra uğraş sıfır birlerle geri getircem die :D bok gelir :D

o deil de, sen nezaman geliyon len, ben ankaraya döncem gibin bayramdan sonrasına :)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    warlife
    warlife's avatar
    Erkek

valla helal olsun bn tabi R15 i deniyordum demekki R19  olcakmış bi deniyim saolasın bunu yıldıza aldım

diyalektik için kesin, mutlak hiç bir şey yoktur..Her şeyin bir geçmişi vardir ve bir geleceği olacaktır. Her şey bir kez bulunduğu yerde her zaman icin kesin olarak bulunmaz, ve o bugünki o,kesin ve son değildir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    3Dxsolid
    3Dxsolid's avatar
    Erkek

helalin var hemen catia ya başlıyorum

Hayırlısı...
Toplam Hit: 2712 Toplam Mesaj: 8