Üç Boyutlu Modelleme Ve Kaplama(Rendering)
-
Ekran kartlarında rendering hakkında ödevim vardı. Rendering nedir ne değildir? Renderin hakkında herşey hazırlayacağım. Rendering teknikleri gibi.
Araştırma yaptığımda rendering ile ilgili dersler var. Örn: http://vimeo.com/7309325
Bu derslerinde dışında;
Bu renderingin ekran kartında hangi birim tarafından kontrol ediliyor. ve nasıl kontrol ediliyor. Günümüzden geçmişe 3D nin ekran kartları. Elinde döküman olan veya bu konuda bilgi sahibi arkadaşlarımın beni bu konuda aydınlatmalarını isterim...
Teşekkürler...
-
TeknikA bunu yazdı:
-----------------------------
Ekran kartlarında rendering hakkında ödevim vardı. Rendering nedir ne değildir? Renderin hakkında herşey hazırlayacağım. Rendering teknikleri gibi.
Araştırma yaptığımda rendering ile ilgili dersler var. Örn: http://vimeo.com/7309325
Bu derslerinde dışında;
Bu renderingin ekran kartında hangi birim tarafından kontrol ediliyor. ve nasıl kontrol ediliyor. Günümüzden geçmişe 3D nin ekran kartları. Elinde döküman olan veya bu konuda bilgi sahibi arkadaşlarımın beni bu konuda aydınlatmalarını isterim...
Teşekkürler...
-----------------------------selam hopcam, 7 yila yakin bir suredir 3D sektorunde calisan birisi olarak sunu soyleyebilirim, 3D rendering olayini Ekran Karti yapmaz. Rendering Sadece Islemciyle alakalidir... islemci nekadar gucluyse render suresi okadar azalir.... Ekran kartlari da hazirladigin sahnenin icindeki objelere gore etki gosterir. Eger cok yuksek miktarda polugon iceren bir sahne yapmak istiyorsan 3D isler icin yapilmis CAD ekran kartlari vardir ornegin ATI FIRE-GL, NVIDIA QUADRO, MATROX.
-
Dj_DooM3 bunu yazdı:
TeknikA bunu yazdı:
-----------------------------.
-----------------------------selam hopcam, 7 yila yakin bir suredir 3D sektorunde calisan birisi olarak sunu soyleyebilirim, 3D rendering olayini Ekran Karti yapmaz. Rendering Sadece Islemciyle alakalidir... islemci nekadar gucluyse render suresi okadar azalir.... Ekran kartlari da hazirladigin sahnenin icindeki objelere gore etki gosterir. Eger cok yuksek miktarda polugon iceren bir sahne yapmak istiyorsan 3D isler icin yapilmis CAD ekran kartlari vardir ornegin ATI FIRE-GL, NVIDIA QUADRO, MATROX.
-----------------------------Hocam bahsettiğin işlemci ekran kartının işlemcisi mi yoksa sistemin işlemcisi mi ? Bir de rendering hakkında döküman var mıydı?
-
Rendering Rendering, 3D nesneleri ekranda temsil etmek için poligonlardan oluşan bir tel kafes kullanılır. Bu poligonlar - genelde üçgen şeklindedirler - dış yüzeyi temsil ederler. Yeterince poligon kullanılmışsa nesneler köşeli görüntülerini yitirip, daha yumuşak ve gerçeğe daha uygun bir hal alırlar. Ancak bu sırada poligonların yer ve konumlarını belirlemek ve nesnelerin üzerlerine uygulanan efektleri (gölgeleme ve ışık gibi) uygulamak için pek çok işlem yapılır. İki boyutlu ekranda nesnelere üçüncü boyut kazandıran bu karmaşık işleme rendering” adı verilir. Bütün bu işleri bilgisayarımızın CPU’su yapmaya kalkarsa, “ rendering” işlemi çok uzun sürer ve oyunlardaki gerçek zamanlı kaplama işlemi mümkün olmaz. Neyse ki yeni 3D grafik kartı teknolojisi CPU’nun üzerindeki bu yükü kaldırır. -
TeknikA bunu yazdı:
Rendering Rendering, 3D nesneleri ekranda temsil etmek için poligonlardan oluşan bir tel kafes kullanılır. Bu poligonlar - genelde üçgen şeklindedirler - dış yüzeyi temsil ederler. Yeterince poligon kullanılmışsa nesneler köşeli görüntülerini yitirip, daha yumuşak ve gerçeğe daha uygun bir hal alırlar. Ancak bu sırada poligonların yer ve konumlarını belirlemek ve nesnelerin üzerlerine uygulanan efektleri (gölgeleme ve ışık gibi) uygulamak için pek çok işlem yapılır. İki boyutlu ekranda nesnelere üçüncü boyut kazandıran bu karmaşık işleme rendering” adı verilir. Bütün bu işleri bilgisayarımızın CPU’su yapmaya kalkarsa, “ rendering” işlemi çok uzun sürer ve oyunlardaki gerçek zamanlı kaplama işlemi mümkün olmaz. Neyse ki yeni 3D grafik kartı teknolojisi CPU’nun üzerindeki bu yükü kaldırır.
-----------------------------hocam 7 yildir ugrasiyorum birak da okadarini bilelim. sana diyorum ki rendering i SADECE islemci yapiyor yani sistemin CPU su. GPU sadece poligonlarin Prewiew de gosterilmesine yardimci oluyor. Haklisin yeni cikan bazi ekran akrtlarinda rendere yardimci olsunlar diye MATEMATIKSEL ISLEMCI yerlestiriliyor. Ama ben sana genel anlamda soyluyorum. Renderi CPU yapar. ekran akrti diyil ;) Butun 3D programlarda bu boyledir... Hatta arastir RENDER NODES neymis.
-
render farmlerde hep işlemci gücü gösterilir.
render inglizcedeki anlamı "bir işlem sonucunda ortaya çıkan sonuç" diye geçer.
ekran kartı sahneyi eş zamanlı olarak göstermez bir benzetimini gösterir. asıl sonuç renderdir. renderida işlemçi yapar.
-
Dj_DooM3 bunu yazdı:
-----------------------------TeknikA bunu yazdı:
Bu derslerinde dışında;
Teşekkürler...
dai ikinizde farklı şeylerden bahsediyorsunuz senin bahsettiğin bizim 3d objelerimizi daha gerçekçi daha anlaşılır yapan render arkadaşın bahsettiği oyunlarda eş zamanlı yapılılan ve 1 tanesinin oluşturulma süresi ortalama olarak 33ms(30 fps) olan render doğru bizim yaptığımızı işlemci sırtlanır ama oyunlar bu işi yapan ekran kartı diyebiliyorum ve arkadaşın sorduğuda eş zamanlı render :| -
directx ve opengl yi araştırsan faydası olur sanırım
-
Sağolasınız... Teşekkür ederim. Ben bir döküman buldum. Onu sizinle paylaşayım. Google içine bir girdim kendimi zor dışarı attım ama istediğimi de sanırım buldum. Genel bilgi maksatlı olsun :)
Burdan bakabilirsiniz... http://www.bilgisayarkavramlari.com/2009/08/12/rendering-gorsellestirme/