USB Port Da ( 1 Ve 0 ) Lar ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    salihcan38
    salihcan38's avatar
    Erkek

öncelikle arkadaşlar hepinizin bayramı mübarek olsun benim şöyle bi kaç gündür aklıma takılan bir husus var şimdi biliyoruzki usb lerde 4 adet kablo bulunmakta bunlardan birisi +5v birisi şase diğer ikiside data kablolarıdır şimdi ben internette daha önceden biraz  2 - 3 saat aramıştım bu konuyu data kabloları frekansla 1 - 0 oluyomuş data kablolarından biri time frekansmı ne öyle bişeydi diğeride bilgi gönderen kabloydu ama yinede ben bu kanuyu anlamadım yani manntığım almıyo iki adet kablodan nasıl bir sürü çıkış alabiliyoruz çok farklı bişey geldi mantığını anlatabilecek bi mürit ve ya müride varsa ve ya konu hakkında döküman (türkçe olmassı öncelik) paylaşabilirseniz çok makbule geçer şimdiden teşekürler?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Asker
    Asker's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

usb belli bir zaman araliginda kontrol edilir bilgi varsa 1 yoksa 0 dir bu islem saniyede atiyorum 100000 kere olur..... (usb nin frekansi kadar olur)

Asker tarafından 19/Ağu/12 11:11 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

usb adı üzerinde universal serial bus dır. bilgiler seri iletşim yoluyla gider. sen paralel port mantığı ile düşünürsen çuvallarsın zaten. keza seri portta da bu vardr. bilgiler seri biçimde ilerler. 101010100110101 gibi gider. elektronik devrede yakalamak istiyorsan bunları seri bilgi çözen entegreler ya da usb destekli MCU lar kullanman gerekir. 

usb aslında çoooooooook karışık, kapsamlı bir konudur. usb ye bağlı bir devre ile programın iletişimi için 3 tane handshake olayı vardır

1- product id

2- vendor id

3- gereksiz bir id (yazılımcının işi yok bunla)

bu ilk iki id hem yazılım hem donanım tarafında olmak zorunda, bu iki idler eşleştikten sonra iletişim başlar. aksi halde iletişim kuramazsın. vendor id, ücretle satılıyor. eğer bir donanım geliştiriyorsanız ve bunu piyasada bir standart şeklinde satacaksanız vendor id yi satın almanız gerek bunun maliyeti de yaklaşık 1500 dolar. product id ise, sizin vendor id altında çıkardığınız modellerin id sidir.

mesela tahribat X5

tahribat X90

tahribat bir vendor id ye sahip şirkettir, x5, x90 gibilerde modeldir. bu modellerin vendor id leri aynıdır ama product id leri farklıdır.

tabii iş bu kadarla kalmıyor o kadar çok kapsamı var ki :) ama öğreneyim diyorsan bu konuda yazılmış en baba kitabı kullanabilirsin

https://rapidshare.com/#!download|681p9|244012192|U326576464.rar|7481|0|0

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    salihcan38
    salihcan38's avatar
    Erkek

ha tmm işte ben bu usb ile atıyorum 10 tane led yaakıp söndürmek istiyorumsırayla  yada başka başka şeyler aynı mantıkla nasıl yapılır bunlarnasıl yapıyolar ?

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

seri bilgiyi paralele çevireceksin hocam

101011110 gibi bir bilgi gönderdiğini düşün. bu bilgiyi 

1

0

1

0

1

1

1

1

0

a çevrir hepsinine de bir dirençle birlikte led bağlarsan olabilir.

neden olabilir dedim? çünkü el sıkışması (handshake) yapmadan usb den direk veri gönderebiliyor musun blmiyorum. bunu hiç denemedim. ama mantıken olmaması lazım. çünkü taktığın usb kablosuna veri gönderebilmek için handshake olayını (yukarıda bahsettiğim vendor-product id yi) yapman lazım.

bunun içinde usb destekli MCU  (pic,atmel gibi) kullanman gerekir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
Toplam Hit: 807 Toplam Mesaj: 5