folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Uzay Boşluğunda İnsana Ne Olur (Bilgilendirme)

Uzay Boşluğunda İnsana Ne Olur (Bilgilendirme)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    myblackworldweb
    myblackworldweb's avatar
    Erkek

Arkadaşlar merak etmiştim. Araştırdım. Merak edip bilmeyenler varsa öğrensin diye konu açıyorum...

copy-paste yaptım...

Orjinal metin:
    http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astr...ers/970603.html

Bu metin NASA'da çalışan insanlar tarafından yazılmıştır.
    İlgili yerleri çevirdim.

Soru

Dış uzayın vakumuna korumasız insan vücudu nasıl tepki verirdi? Patlayıncaya kadar şişer miydi? veya bu gerçekleşmez miydi? veya sadece içerideki gazlardan aşırı mı şişerdi? Biz ayrıca bunu sadece kısa-süreli maruz kalmaya ilişkilendiriyoruz. Bu soru temel olarak basınç fark problemleriyle ilişkili. Ayrıca, sıcaklık veya radiation durumları da ilgi çekici olurdu.

Bu soru 2001-A Space Odyssey filminin bir tartışmasında ortaya çıktı. Dave bir başlığı olmadan kendini pod'dan hava kilidine doğru "fırlattığı" zaman, "patlaması" mı gerekirdi veya filmde gösterilenle gerçek arasında "fark yok" mu?

Cevap

Uzayda bir insan korumasız ne kadar uzun yaşayabilir?

Eğer nefesinizi tutmaya çalışmazsanız, yarım dakika kadar uzaya maruz kalmanın kalıcı hasar meydana getirmesi olası değildir. Nefesinizi tutmanızın ciğerlerinize zarar verme olasılığı vardır, dalgıçların yükselirken dikkat ettikleri durum gibi, ve eğer Eustachian tüpleriniz kötü bir şekilde tıkanırsa kulak zarı sorununuz olacaktır. Fakat bunların dışında teori vakuma maruz kalmanın anlık bir hasara sebep olmayacağını öngörüyor-ve hayvan deneyleri bunu doğrulamaktadır. Patlamazsınız. Kanınız kaynamaz. Donmazsınız. Hemen bilincinizi kaybetmezsiniz.

10 saniye kadar sonra çeşitli minor(küçük) sorunlar(güneşyanığı, muhtemelen "vurgun", kesinlikle bir miktar[hafif, ters-çevrilebilir, acısız] alt-dokuların ve derinin kabarması) başlar. Bir noktada oksijensizlikten bilincinizi kaybedersiniz. Hasarlar birikir(toplanır). Belki 1 veya 2 dakikadan sonra, ölürsünüz. Sınırlar gerçekten bilinmemektedir.

Patlamazsınız, dolaşım sistemi ve derinizin içine alma(kapsama) etkisi yüzünden kanınız kaynamaz. Hemen donmazsınız çünkü uzay şartları kendine özgü olarak çok soğuk olsada, ısı vücuttan hızlıca dışarıya iletilemez. Bilincin kaybolması vücudun kandaki oksijeni tüketmesinden hemen sonra oluşur. Eğer deriniz hiçbir koruma olmadan doğrudan doğruya güneş ışığına maruz kalırsa, şiddetli ultraviolet radiation'dan dolayı çok kötü bir güneş yanığı alabilirsiniz.

Yaklaşık 15 saniye sürede muthemelen bayılırsınız çünkü ciğerleriniz kandan gelen oksijeni değiş-tokuş yapmaktadır bu sürede. İnsan vücudunun patlamamasının sebebi ise derimizin bir miktar dayanıklılığa sahip olmasıdır. Önreğin; bir çelik tanktaki sıkıştırılmış oksijen, dışardaki havadan birkaç yüz defa daha basınçlı olabilir, ve çeliğin dayanıklılığı silindiri parçalanmaktan koruyacaktır. Her ne kadar derimiz çelik olmasada, yinede vücudumuzu uzaya doğru patlamasından korumaya yetecek kadar güçlüdür.

Ayrıca, suyun 37 C'deki buhar basıncı 47 mm Hg'dir. Kan basıncınızı bu basınçtan yukarda tuttuğunuz sürece(aksi takdirde derin bir şoka girersiniz), kanınız kaynamayacaktır. Benim yorumum, vücut mutlak bir basınç yerine, kan basıncını bir ölçü aleti gibi düzenliyor gibidir(örneğin: kan damarlarınız 10 feetlik bir havuza dalınca çökmemektedir).

Ancak dilinizdeki tükürük kaynayabilir.

Daha fazla bilgi ve referanslar için, http://imagine.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/leavi...dis/vacuum.html

The Ask an Astrophysicist Team
    "Bir Astrofizikçiye Sorun" Takımı

-------------------------------------------------------------------------------------

http://en.wikipedia.org/wiki/Explosive_decompression
    wikipedi'dan ilgili yerlerin çeviris.

Tanım
    Explosive decompression, patlayıcı(explosive) şiddetle ilişkili, 0.1 saniyeden daha az bir sürede meydana gelen belirgin ve ani basınç düşüşünü(decompress) ifade eder. Genellikle, kapalı bir sistemin aniden dış atmosfere salınmasına sebep olarak, bazı malzeme yorgunluğu veya mühendislik hataları yüzünden meydana gelir.

Safsatalar(Fallacies)

Kelimelerin yanlış anlaşılması dış uzayın basınçsız ortamına maruz kalan insanların patlayacağına dair inatçı efsaneye körük olmaktadır. Uzayı keşfetme araştırmaları ve yüksek-irtifa havacılıktaki kazalar göstermiştirki; vakuma maruz kalmak kabarmaya sebep olmaktadır, insan derisi bir atm'lik bir düşüşü idare edebilecek yeterlilikte dayanıklıdır.

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Erkek
    Boyle okuyuuncada insan daa bi merak ediyo :)

.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Erkek

Uzaya niye maymun fırlattıkları belli oldu

Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Amd-x
    Amd-x's avatar
    Erkek

değerli abim bilgi / çeviri için teşekkürler.

üzerlerinde ki uzay kıyafetleri muazzam bir tasarım örneği.

uzayda ki toz partikülleri bir mermiden kat kat daha etkili, ve buna göre dizayn edilmiş mazlemelerden yapılmıştır.

ayrıca bir bilgi daha vereyim, uzay mekiğinin altında ki seramik maddesine türkiye de katkı sağlamaktadır.

yine asa ( nasa değil ) uzay istasyonu kuruyor, bu özel seyhatler için..

çöp toplama gibi mekanik tasarımlarda türk bilginlerden de yararlanıyorlar.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AsayisciAsayisci
    Asayisci
    Asayisci's avatar
    Erkek

enteresan

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aliyk
    aliyk's avatar
    Erkek

Ağa denemeden hepsi lafta kalır
    Bir ara bir yerde okumuştum yok yanarak ölürken şunlar hissedilir,suda boğulurken şöyle olur,açlıktan ölüm şöyledir filan

ama özde yaşanılmadan bilinmez

Lekum Dinikum Veliye Din ...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    myblackworldweb
    myblackworldweb's avatar
    Erkek

aliyk bunu yazdı:
    -----------------------------

Ağa denemeden hepsi lafta kalır
    Bir ara bir yerde okumuştum yok yanarak ölürken şunlar hissedilir,suda boğulurken şöyle olur,açlıktan ölüm şöyledir filan

ama özde yaşanılmadan bilinmez

ama bu nasa çalışanları tarafından yazılan bir yazı. Bu konuda hayvan deneyleri yaptıkları için mutlaka ki doğruluk oranı yüksek

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dbcooper
    dbcooper's avatar
    Erkek

bende bir yerde yer çekimsiz ortamda seks yapılamayacagını okumustum. Cinsel organ gorevini tam olarak yapamayabilirmis,s

yan yatarak üzüm yiyen roma imparatoru
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Amd-x
    Amd-x's avatar
    Erkek

erdemcakmak bunu yazdı:

bende bir yerde yer çekimsiz ortamda seks yapılamayacagını okumustum. Cinsel organ gorevini tam olarak yapamayabilirmis,s

http://www.youtube.com/watch?v=KnsRIrGlksU

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek

uzay boşluğunda cisimlerin ne kadar hızlı hareket ettiğini ve bunlardan çakıl kadar olanının bile o hızla gemilere zarar verdiğini düşünecek olursak çok fazla yaşanmaz herhalde.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dbcooper
    dbcooper's avatar
    Erkek

Amd-x bunu yazdı:

erdemcakmak bunu yazdı:

http://www.youtube.com/watch?v=KnsRIrGlksU

hocam 2:26 da ne dio ole meseleyi bulvar gazetesi mantıgına indirgemek mi :D yabancı degil mi bunlar? bulvar gazetesi mi :S bseyleri eksk mi blyrm ne :D

yan yatarak üzüm yiyen roma imparatoru
Toplam Hit: 3173 Toplam Mesaj: 11