Veri Güvenliği Öğrenmek ?
-
Slm müridler.son zamanlarda bu servere girip verileri şifreleyip para isteme moda oldu.tbtde de konularda görüyoruz
okulda veri güvenliği dersi fln aldık ama, bize rsa şifrelemesi yazdırdılar, eski şifreleme tekniklerini fln öğrettiler.tamamen boş işti.
Yakın zamanda iş arayacam.bu konuda pek bir bilgim yok ve öğrenmek istiyorum.Nerden başlamak gerekir ? Önrebileceğiniz kitap(pdf) varmıdır ? konulara şöle bir göz gezdirdim; uzak masa üstü erişimini kapattım, portu değiştirdim, şunu söle yaptım bunu böle yaptım gibi şeyler yazmışlar.Bunların hiçbirini bilmiyorum nasıl yapılır onuda bilmiyorum.
Bunları nasıl öğrenebilirim? amacım veri güvenliği sorumlusu fln olmak değil ama öğrenmek istiyorum.
http://www.tahribat.com/Forum-Remote-Desktop-Saldiri-Savunma-Yontemleriniz-202406/
mesela bu konuyu okudum ve nasıl yapıldıgı konusunda hiçbir fikrim yok.bu konularda az çok bilgi edinsem fena olmaz.belki hoşuma gider daha da ilerlerim belli olmaz
birde geçen yaz bir şirkette çalıştım.Sap(erp sistemi) kullanıyorlardı.Merak ettiğim bişi var.Sap server kullanıyor.Normal bir kullanıcı pc ye exe indirse ve vürüsü kapsa o vürüs ordan servere erişebilir mi ?(tamam bazı vürüsler erişir bazısı erişemez)benim merak ettiğim bu peter pan'ın yaptıgı olayda erişimi herhangi bir pc ye erişip ordan servere'mi gidiyor ?
neyse fazla uzatmayalım :D
kısaca veri güvenliği öğrenmeye nerden başlamalıyım?
-
Bu tip islerin bir recetesi yok malasef haci. Temelde network ve sistem bilginin olmasi sart.
Network'un mantigini kavramak icin ccna duzeyindeki dokumanlara bakabilir, cisco packet tracer gibi simulasyonlarla gozlem yapabilirsin. Vmware uzerine ilk zamanlar 1 server 2-3 client kurarak basit sistem senaryolarini gozlegorup konfigrasyonlar yapabilirsin.Remote desktop, file sharing, izinler, group policy, kullanici yonetimi gibi zimbirtilari deneyimlersin ...isi temel duzeyde gozunde canlandirirsan daha sonra sistemin guvenligi uzerine ne gibi + lar yapabilirsin bunlara bakarsin, bir sure sonra imkanin varsa fiziksel bir firewall veya yine sanal bir firewall (pfsense,ipcop,endian...gibi linux tabanli firewall) kurup testler yapabilirsin....gibi gibi bu liste uzar gider + bir de isin yazilimsal kismi var o ayri bir boyut. Ama dedigim gibi temel network-sistem bazli biraz ilerle basi bi girsin sonu gelir :D
-
ComputerWolf bunu yazdı
Bu tip islerin bir recetesi yok malasef haci. Temelde network ve sistem bilginin olmasi sart.
Network'un mantigini kavramak icin ccna duzeyindeki dokumanlara bakabilir, cisco packet tracer gibi simulasyonlarla gozlem yapabilirsin. Vmware uzerine ilk zamanlar 1 server 2-3 client kurarak basit sistem senaryolarini gozlegorup konfigrasyonlar yapabilirsin.Remote desktop, file sharing, izinler, group policy, kullanici yonetimi gibi zimbirtilari deneyimlersin ...isi temel duzeyde gozunde canlandirirsan daha sonra sistemin guvenligi uzerine ne gibi + lar yapabilirsin bunlara bakarsin, bir sure sonra imkanin varsa fiziksel bir firewall veya yine sanal bir firewall (pfsense,ipcop,endian...gibi linux tabanli firewall) kurup testler yapabilirsin....gibi gibi bu liste uzar gider + bir de isin yazilimsal kismi var o ayri bir boyut. Ama dedigim gibi temel network-sistem bazli biraz ilerle basi bi girsin sonu gelir :D
aslında sistem kurmuştuk okulda.2li ve 3 lü ağ şeklinde birbirine ping fln atıyorduk ipleri farklı vs vs.packet tracer ile yapmıştık temel düzeyde ccna aldım ama kendimi çok yetersiz hissettim senin konuyu okuduktan sonra :D