Veritabanı Kurgulama?
-
Php ile bir script yapacağım fakat ben genel olarak veritabanı kurgularken sıkıntı yaşıyorum.
Yapmak istediğim şeyi kısaca anlatayım veritabanını kurgularken yol gösterirseniz sevinirim.
Fon toplama scripti olacak.
1 tabloya
Kullanici id
Kullanici adı
İsim
Soyisim
Mail adresi
Btc hesabı (bize btc yollarken yatıracağı adres) - Bu kısmı ben önceden oluşturulmuş adreslerden tanımlamak istiyorum otomatik.
Btc hesabı (biz ödeme yapacakken yatıracağı adres)
Sahip olduğu fon miktarı
Bi de fon alış satış hareketlerini tarihleriyle beraber saklayacağım ayrı bi tablo mu olmalı? Yoksa tek tabloda iş çözülür mü?
Kendimi veritabanı kurgulamasında nasıl geliştirebilirim? -
Böyle bir senaryoda her hareketi tutmalısınız (sisteme giriş ve çıkışlar, fon alış ve satışlar vs gibi)
-
hareketlerı bu tabloda istesen de tutamazsınki zaten
kurgularken hangi verileri nasıl çekeceğini ve koşturacağın sorguları düşün ona göre hazırla tabloları
-
Kurgulama da kendini geliştirmen için kurgulama yapman, uygulaman, uygulama sırasında çıkan sorunları görmen gerekiyor.
Eğer tek tablo yaparsan, para alışverişlerin de bilgisayar sistemlerinin en büyük faydası olan her işlemi tek tek kayıt etme, bunu görüntüleme ve raporlama faydalarını kaçırırsın.
Sana lazım olan tablolar: kullanıcılar, btchesapları ve hareketler.
Kullanıcılar tablosunu açıklamaya gerek yok.
BTC olaylarında genelde her aktarım için tek hesap üretiliyor. Ve bu üretilen hesap sadece bir kullanıcıya gösterilip ağa sen buraya gönder deniliyor. Yani her kullanıcı birden fazla hesap ile BTC fonu yatıracak.
Hareketler kısmını zaten anlamışsındır. Her işlem tek tek kayıt edilecek.
Daha güzel uygulamalar yapmak istersen mesela epostalar tablosu oluşturursun. Hepimizin birden fazla e-posta hesabı var. Kimsenin hakkını yemeyelim ulaşamamazlık etmeyelim, kişi birden fazla e-posta hesabını bize bildirebilsin diyebilirsin. Mesela telefonlar tablosu ekleyebilirsin. Pek çok arkadaşıma ev telefonundan, cep telefonundan ve iş telefonundan ulaşabiliyorum. Yani herkesin birden fazla numarası olabilir diyebilirsin.
Kurgulama böyle oluyor ve böyle şeyler ile gelişiyor.
İlgili sorunun için yapacaklarına karar ver, planla ve sonrasında veritabanı şemanı buraya yaz. Para işleri sıkıntıdır. Göte gelme :D