Web Programlama Dilleriyle Android Program Yazılır Mı? Nasıl?
-
Merhaba arkadaşlar. HTML + CSS + JavaScript + XML ya da HTML + CSS + JavaScript + SQL + PHP kullanarak android programı yazabilir miyiz? PHP'li olanı online XML'li olanı offline düşünüyorum. Nasıl yazılır ne kullanılır? İnternette biraz baktım ama çeşitli seçenekler var, neye göre ne seçmeliyim bilemedim...
-
Yes, hybrid app' ler çıkartabilirsin. seçim yönü javascript tipiyle ilgili oluyor. sunucu tarafında bir web servis oluşturuyorsun sonra json ile alışverişi yapıyorsun, arkaplanda webview dönüyor yine. native' e göre biraz daha yavaş ama kolay bir yöntem;
phonegap (jquery mobile) - hepimizin
ionic (angular) - google - larry abinin
react native (react) - facebook - marc abinin
ozgunlu tarafından 17/Haz/16 12:48 tarihinde düzenlenmiştir -
DroidScript'e bir bak hocam, saglam yazmislar; javascript kullaniyorsun.
Programi tablete, telefona kurduktan sonra ornek uygulamalar var, onlar bile ufkunu aydinlatir.
Kolay gelsin..
telekom tarafından 17/Haz/16 17:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Evet PHP yerine asp.net ile de yapabilirsin
-
Cordova eski adıyla phonegap. bir araştır ne kadar basit olduğunu göreceksin :)
http://cagatayyildiz.com/category/cordova/
-
Teorik olarak evet
Pratik olarak hayır.
Eğer native uygulamalar yazayım hızını optimize edeyim telefonun api larına bağlanayım dersen şuan öyle bir teknoloji yok.
Adeta bir tarayıcıyı çaktırmadan embed edeyim uygulama gibicesine davransın, ek olarak titreşim falan verdirtiyim diyorsan işte yukarda saymışlar phonegap cordova felan filan var.
Ama ah nerde c yazar gibi js ile app yazabilmek. Node.js ile belki js assemblye compile edilebilir. Hadi inşallah
-
Projeye göre değişebilir aslında cevap.
Geçmişte freelancer bi arkadaşa verdik projeyi phonegap ile yaptı ama performans sorunlarını görünce projeyi iptal ettik.
Sonra native yazıldı temizce.
Benim phonegap cordova dan anladığım şey basit hızlı çıkabilecek şeylerin yapılabileceği ve kodun temiz yazılması gerektiği oldu.
Sonuç olarak web bilgisi mobilde uygulama geliştirilebilir evet.
Ama önemli olan her projede olması gerektiğinden bence biraz daha özenli temiz yazmak eğer phonegap-cordova kullanılacaksa.
Yani projenin kurgusuna göre seçmelisin bence. Ama herzaman native candır.
Çünkü gömülü browserda çalışıyo app.
-
arkadaşlar çok teşekkür ederim, çok güzel cevaplar aldım bu soruma. anlayacağınız üzere android programlama hakkında hiç bilgim yoktu, sayenizde bir ilk bakış atabilirim :)
ayrıca bazı arkadaşlardan birçok sorumda cevap aldım onlara da ayrıca teşekkür ederim.
Tahribat'ın üye olma amacım doğrultusunda işlediğine şahit olmamı sağlıyorlar.
Kayıt olduğumda sıfırdım. şimdi sıfır olmadığıma eminim :)
herkese teşekkürler.