Web Tasarım İçin Ortam Önerisi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kofcu
    kofcu's avatar
    Erkek

Merhaba arkadaşlar, bu aralar web tasarım işine tekrar girmeyi düşünüyorum daha önceden birkaç ide vs kullanıyordum ama şu an nedense kendimi çok yabancı hissediyorum ve belki ben uğramazken gelişmiş olan trendleri keşfetmek istiyorum.

Daha önce html, css, javascript, sql, php kullanmıştım. (frameworksüz) set-up ım şu şekildeydi:

-xampp: localhost kullanmak için server

-NetBeans IDE: (proje, klasör düzenini ve kısayollarını beğenmiştim, benzer kısayolları nedense diğer IDE'lerde bulamadım)

-Brackets: arayüz tasarımında css live preview vs gibi özellikleri nedeniyle kullanmıştım

açıkçası VScode, Atom ve notepad++ denedim ama nedense beni rahat hissettirmedi. (notepad++ küçük işler için ideal ama tüm proje yönetiminde dağınık hissettirdi)

genel olarak önerilerinizi bekliyorum.

ben de sevgiden yanayım...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antichrist
    antichrist's avatar
    Erkek

selamlar hocam,

bahsettiğin stack'in günümüz yazılım dünyasında tek başına bir anlamı kalmadı.

dümdüz html'in zaten hiçbir ortamda hükmü yok.

css'in tailwind, bootstrap vb. sayısız framework haricinde tek başına bir hükmü kalmadı. scss, sass compiler framework'ler artık ortamda çok yaygın.

javascript apayrı bir dünya. AI işlerini dahi javascript ile yapabiliyorsun artık. bunda da sayısız framework söz konusu. vue, swelte, react, angular, next.js (react temelli), nuxt.js (vue temelli) gibi çok şey sayabilirsin. projeye ihtiyaca, bilgiye göre bunlardan biriyle iş yapmak artık şart. server side projeler yapmak şart. client side çalışan single page web app'leri bile artık tercih sebebi olmaktan çıkmak üzere.

php bitti bitmedi tartışmasına girmek lüzumsuz, wordpress gibi no-code çözüm gerektiren işlerde hala tercih ediliyor elbet. fakat enterprise ürün geliştirmede tercih edilmeyen bir dil artık. anca küçük, ucuz skalai işler yapabilirsin. hele pure php ile ötesine çıkamazsın. laravel vs kullanırsan yine bir nebze elbette.

xampp, wampp, lampp bunlar da ortam stackleri, server, database gibi ayarları tek parça veren paket yazılımlar. tercihi yine projeye, dile göre değişecek şeyler.

ide tamamen kişisel tercihtir. fakat ortada bir vscode egemenliği gerçeği var elbette. ücretsiz olması ve extensionların çok geniş olması sebebiyle en çok tercih edilen lightweight editör* diyebiliriz. ide ise başlı başına komplex bir altyapı sunan yazılımlar. visual studio, intellij, rider, webstorm (jetbrains toolları kısaca) gibi sayılabilecke çok şey var. diline göre, el alışkanlığına göre seçersin yine bunu.

notepad++ falan kalmadı hocam :) boşa çile, işkence. editör seviyesinde bir şey kullanmak şart. notepad fantezisi 2010'ların başlarında falan bitti.

yani özetle soru çok havada hocam. eskilerin stackleri ile günümüzde yapabileceğin işler kısıtlı. r10 işleri gibi freelancer işler kovalayacaksan ayrı reçete lazım, enterprise ürün yapıcam, ona göre belki iş arayacağım dersen apayrı şeyler yazmak lazım.

|~_~|
Toplam Hit: 1156 Toplam Mesaj: 2
php sql css html web development web tasarım js ide öneri