Web Tasarım Ve Uzmanlaşma

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoxiouS
    NoxiouS's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Kasım/2008
    Erkek

    S.a Dostlar yine arşivimden özel,güzel ve alıntı bir dökümanla karşınızdayım :) Öncelikle kaliteli alıntı dökümanları çıkarıp sizinle paylaşıyorum ileriki zamanlarda kendi yazdıgım,çizdigim ve çektigim dökümanları hizmetinize sunacagım :)

    Bu yazımda web tasarım, web yazılım alanlarına yeni yönelmiş olan, kafasında çeşitli konularda soru işaretleri bulunan genç arkadaşlarım için rehberlik edebileceğime inandığım meseleler hakkında bilgilerimi paylaşmak istedim.

    Tasarım ve yazılımın ne anlama geldiğinden, matematik bilgisinin önemli olup olmamasına, ASP mi PHP mi tartışmasından, hangi programlama dillerinin öğrenilmesi gerektiğine, hangi editör programların kullanılması ve neden tercih edilmesi gerektiğinden, dışarıdan bir kursa gitmeye ihtiyaç duyulup duyulmamasına, üniversite eğitiminin bu konuda ne kadar önemli olduğundan, mesleğin gelecekteki konumuna kadar geniş bir alanda düşündüklerimi paylaşmak istedim. Son zamanlarda e-posta ve msn’den bu tip sorular almaya başladım. Topluca hepsini yanıtlamaya gayret edeceğim.

    Web tasarım alanına genelde lise yıllarında internet ile oldukça haşır neşir olan arkadaşlar ilgi duymaya başlıyor ve nereden başlanması gerektiği konusunda bir araştırma yapmak istediklerinde bilgi bombardımanı ile karşılaşıp panik havasına giriyorlar. Web tasarıma öncelikle bir meslek değil hobi olarak görmeye çalışalım. Yaşı henüz 16-20 yaşları arasında olan genç arkadaşlar sırf bu işe düşkünlükleri, harcadıkları enerji ile sanki dünyada başka ilgi alanları, başka keşfedilecek yanları yokmuş gibi hareket ediyorlar. Dolayısıyla okullarından ve geleceklerini belirlemede önemli bir viraj olan üniversite eğitiminden vazgeçip kendilerini maceraya atanlar bile oluyor. Öncelikle sevin veya sevmeyin, sıkılsanız da bıksanız da okulunuzu bitirin.



    Nedir şu web tasarım dedikleri ?

    Web tasarım ucu bucu belli olmayan gerçekten sonsuz olarak tanımlayabileceğimiz çok geniş bir alan. Programlamasından, veri tabanı yönetimine, tasarımından güvenliğine kendi içinde pek çok branşı barındırmaktadır. Yani web tasarım dediğimiz konu sadece site hazırlamak, bilgisayar başında sabahlamak demek değildir. Son derece uzmanlık alanları gerektiren, konuya profesyonelce yaklaşılmasının öneminin büyük olduğu bir konudur. Sizler yolun başında iken grafikçi mi olacağınıza, kodlayıcı mı olacağınıza, güvenlik ve network alanında mı çalışacağınıza, kendinizi hangi alanlarda geliştireceğinize tam karar veremezsiniz. Bu yüzden nerden başlamalıyım sorusu sizi hep meşgul edecektir.



    Nereden başlamalıyım ?

    Bilgisayarın başına geçtiğimiz vakit evvela açacağımız bir program, bir editör olacaktır. Bu program Frontpage mi olmalı Dreamwaver mı tartışması hiç bitmez. Ben Frontpage kullananlardanım. Frontpage programının gelişimine bakarsak ilk çıkan Frontpage Express ve daha sonra FP98, FP2000, FP2002, FP2003 ve en son Frontpage’in devamı olarak görülen Microsoft Expression Web. Dreamwaver cephesinde de DW daha çok grafik programı olarak Fireworks’ü, animasyon olarak yoğun Flash kullananların bir merkezi gibidir. DW’nin gelişimi konusuna girmiyorum ve özetle tavsiye olarak deneme yanılmayı sizlere öneriyorum. Eğer bir grafikçiyseniz ve Fireworks’a aşina iseniz onunla daha uyumlu gidecek olan DW’yi tercih etmeniz kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Yine Flash animasyonlar ile iç içeyseniz ve bunları .HTML olarak derlemeye ihtiyaç duyuyorsanız yine DW sizin için çok pratik bir editördür. Programlama olarak PHP kullanıyorsanız yine DW’yi tercih etmeniz daha pratik bir çözümdür ki FP ile php kullanamazsınız. ASP programlama üzerine çalışıyorsanız FP tercih etmenizi öneririm. Yavaş yavaş ASP mi PHP mi ayrımına doğru bir gidelim.



    Bitmeyen kavga ASP mi PHP mi ?

    Bu konuda ne ASP diyeceğim (ASP kullanan biri olarak ) ne de PHP diyeceğim. Bir benzetme ile tercihi size bırakacağım : Programlama öğrenmeyi yabancı bir dil öğrenmeye benzetirim ve soran arkadaşlara da bu örnek üzerinden tarif ederim. Bir ülkeye seyahate çıktığınızda oranın dilini, kültürünü, tarihini vs. az biraz bilmeniz gerekmez mi ? Ya da dünyada en çok konuşulan dile biraz ilgi duymak istemez misiniz ? Ya da yaşadığınız ülkede en çok hangi ülkeden turist geliyorsa oranın dilini öğrenmek sizin için bir avantaj yaratmaz mı ? Tıpkı bunun gibidir programlama öğrenmek. Kimi zaman farkında olmadan bir kabile dili öğrenirsiz, kimi zaman akıllıca hareket eder Avrupa dillerinin temeli sayılan Latince gibi en temel dili öğrenir diğer dilleri öğrenmek de zorluk çekmezsiniz. Örneği biraz somutlaştıracak olursak : Günümüzde web yazılım teknolojilerinde ASP, PHP, C#.NET, VB.NET, HTML, JS gibi script ve programlama dilleri kullanılmaktadır. Bunların hepsini a’dan z’ye öğrenmek mümkün değildir demeyeceğim bunu başaranlar var ama ne kadar performanslı olursunuz, ne kadar üretken olursunuz bunu bilemeyeceğim ama benim tavsiyem en az bir en fazla ikisi üzerinde uzmanlaşmaktır.



    Önemli olan uzmanlaşmaktır.

    Örnek verecek olursak bir web tasarımcısı, web yazılımcısı temel olarak neleri bilmeye ihtiyaç duyacaktır ? Site üzerinde bir form, forma girilen bilgiler, bir buton ile bu bilgilerin veritabanına kaydedilmesi, veri tabanındaki bilginin bir sayfada sistemli görüntülenmesi, bu bilgilerin bir yönetim panelinden kontrolü (silme, düzenleme, güncelleme ) şeklinde temelde elimiz, ayağımız olacak uygulamalardır. Şimdi ben bu formları, bu kodları Dreamwaver’da mı yoksa Frontpage’de mi düzenleyeceğim, PHP mi yoksa ASP mi kullanacağım sorusuna verilecek en güzel cevap hangi ülkeye gitmek istiyorsanız oranın dilini konuşun tavsiyem olacaktır. Bu konuda kesinlikle bir atışmaya, tartışmaya, kapışmaya girmeye gerek yok. Windows serverlar ve Linux serverlar var olduğu müddetçe ASP’nin ve PHP’nin kardeşçe web üzerinde yaşamaya devam edeceği açıktır. Sizler bir yabancı dil öğrenmeye çalıştığınızda onun gramer yapısına, ses yapısına, konuşma yapısına bakar bunu başarıp başaramayacağınıza karar verebilirsiniz. Rusça öğrenmek ile İngilizce öğrenmek arasında dağlar kadar fark vardır mesela. Özetle bir web yazılımcısının temelde ihtiyacı olan uygulamaları yukarıda saydığım programlama ve script dillerinin hepsinde gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan sizin kendi gırtlak yapınızın, zekanızın, performansınızın hangi dile daha yatkın olabileceğini seçmektir. Bunun için deneme yanılma yapmaktan, programları install/uninstall yapmaktan yorulmayın. Kendi kendinize didişin uğraşın yorulun ve bir dil öğrenmeye karar verin.







    Nasıl öğrenirim ?

    Öğreneceğiniz dili seçtikten sonra gelelim bunu nasıl öğreneceğinize. En çok sorulan sorulardan biri kursa gitmenin şart olup olmaması üzerine. Tabiki şart değil. Ama kendimden bir örnek vermek istiyorum. Son bir buçuk senedir ASP üzerine yoğunlaşmış ve çalışmış biri olarak kendi kendime öğrenme sürecine bir yere kadar devam edebildim. İnternetteki forumlarda, görüntülü videolardan ve görsel makalelerden bir yere kadar faydalanabildim. Öğrendiklerim hobi olarak bu alanda vakit geçirmem için yeterliydi hatta fazlaydı bile ama ben daha profesyonel işler çıkarmak ve kendimi yazılım alanında geliştirmek istiyordum bu yüzden bir profesyonel desteğe ihtiyacım vardı. Yazılım uzmanlığı eğitimine devam etmekte olduğum şu günlerde anladım ki internette görüntülü derslerde, makalelerde gördüklerim aslında hiçbir şeymiş. Daha öğrenecek o kadar çok şey var ki bunu çalıştıkça anladım. ASP öğrendikten sonra kendimi yazılım alanında nasıl geliştirebilirdim ? Visual Basic’in yapısını kullanan ASP’den hangi alana bir sıçrama yapmalıydım. Visual Studio ortamında C# öğrenmek, hem Windows hem web tabanlı uygulamalar geliştirmeye çalışmak doğru bir karar olacaktı. Çünkü C#’da yapılmayacak hemen hemen bir şey yok gibiydi. SQL Server eğitimi ile buna vereceğim destek profesyonel olarak yazılım dünyasında yer almamı sağlayacaktı. Bunlara destek olarak java, css, ADO.NET ve Ajax’ı eklersem yine beni bekleyen uzun bir eğitim sürecinin olduğunun farkına varırız. Bunu şunun için örnek verdim bu işe ilgi duyan arkadaşlar birkaç ayda bunları öğrenip “solution developer” olabileceklerini düşünmesinler ve kendilerini yanıltmasınlar. O yüzden en başında söyledim bu yaşlarda daha keşfedeceğiniz pek çok ilgi alanı ve meslek vardır.



    Para hiçbir şey, uzmanlaşmak her şey !

    Amaç sadece para kazanmak olmamalı. İşini iyi yapmak her şeyden daha önemlidir. İyi bir ayakkabı boyacısı olun, iyi bir marangoz olun, iyi bir aşçı olun ama iyi olun. İşinizi severek, bilerek yapmak ve takdir toplamak çok önemlidir. Para kazanmak her şey demek değildir bu anlamda. Yasa dışı işlerde yapıp para kazanırsınız ama severek yaptığınız bir işten kazanacağınız paranın hazzını başka bir iş kolay kolay vermez. Yazılım, tasarım işleri ciddi bilgi alt yapısı gerektiren, sabır ve dikkat işleridir. Ayrıca daha önce dediğim gibi işin içinde çeşitli uzmanlık alanlarının olduğu bir konudur. Sizler küçük bir projede (örneğin kişisel bir web sitesinde ) tasarımını kendiniz yaparsınız, programlamasını kendiniz yaparsınız, veritabanını kendiniz yönetirsiniz. Ama büyük bir projede bunların hepsini gerçekleştiremezsiniz. Nasıl bir büyük proje örneğin bir gazete sitesi düşünün. Gazete sitesinin tasarımı artık o işin uzmanlarının elindedir. Bilgilerin ne şekilde veritabanında saklanacağı o işin uzmanlarının elindedir, bu bilgilerin hangi programlama dili kullanılarak işleneceği yazılımcıların elindedir ve işin içinde ciddi bir ekip işi vardır. Hatta siteye konulan reklam bannerlarının bulunacağı yer, animasyon renk seçimi reklamcıların, pazarlama uzmanlarının elindedir, güvenlik konusu belki bir şirkete bile verilebilir.



    Kimler webmaster, kimler değil ?

    Gördüğünüz gibi web tasarımcısı , web yazılımcısı dediğimiz kimseler aslında her şeyi bilen değil belli bir alanda uzmanlaşmış kimseler olması gerekmektedir. Bizim piyasamızda web tasarım dendiğinde hemen FP veya DW kullanmayı az biraz bilmesi, .HTML sayfalar yapması, biraz da photoshop kullanması yeterli gözüyle bakılır. Halbuki bazı gelişmiş ülkelerde web tasarımcısı dendiğinde sanatçı gözüyle bakılır. Web tasarımcısının kod yazma gibi bir derdi yoktur. O sadece tasarlar. Belki photoshop bile kullanmaz sadece hayal eder. Bizim piyasalarda ise en basitinden bir gazete ilanında C#.NET bilen, SQL 2005 bilgisine sahip, HTML ve Flash bilen eleman aranıyor gibi karman çorman mesajlar da görürsünüz. Halbuki her biri ayrı bir uzmanlık alanıdır. Uzmanlaşmanın en güzel yanlarından biri de gelişmeleri daha yakından ve ilgiyle takip edebilme rahatlığına sahip olursunuz. Kendinizi hem .HTML hem ASP.NET hem Java bilen biri olarak görürseniz bugün HTML5’in ne olduğundan, visual studio 2008’in neler getirdiğinden hem de Java konusunda son gelişmelerden haberdar olup bunları uygulamalarınızda gerçekleştirmekte zorlanırsınız hatta hiç yapamazsınız.



    Matematik olmazsa olmaz mı abi ?

    En çok tartışılan konulardan birine de açıklık getirip yazımı sonlandırmak istiyorum. Özellikle matematik derslerinde başarısız olan ama yazılıma ilgi duyan arkadaşlar bana soruyorlar matematik şart mı gerekli mi diye. İşin başlangıç aşamasındaki bir panik havası sorusu bu J Evet matematik gerekli hem de çok gerekli ama matematik bilmemek proje üretememek anlamında değil. Türev, integral, polinom, trigonometri bilmeyen kişi yazılımcı olamaz diye bir mantıksızlıktan söz edemem. Evvela önemli olan pratik zekadır. Matematiksel zekadır. İyi bir satranç oyuncusu olabilirsiniz, ya da çok iyi kürek çekebilirsiniz (zeka gelişimi ile çok ilgisi vardır ), ya da matematiksel zeka gerektiren başka alanlarda hünerleriniz vardır. Matematik bilmek ile matematiksel zekayı kullanmayı karıştırmamalı. Yazılım alanında da pratik zeka, matematiksel zeka gereklidir. Matematiğin de çok sık kullanıldığı projeler vardır. Matematik bilmek her zaman avantaj olacaktır ama bilmemek her şey bitti anlamında değildir. Tabi matematik bir grafikçi için, bir veritabanı yöneticisi için ya da sistemin güvenliğini sağlayacak uzmanlar için çok sık kullanılır da diyemeyiz.



    Sonuç ve katma değer yaratmak

    Sözü son olarak toparlayacak olursam bu satırların sahibi bir üniversitede iktisat fakültesinde maliye bölümü son sınıf öğrencisidir. Ekonomi ile ilgilenmekte ve akademik eğitimini bu alanda sürdürmektedir. Şimdi ne alaka web tasarım derseniz ? Eğer bir kimse sevdiği işle uğraşmayı, meslek hayatına bir anlam katmayı istiyorsa bu sevgisinin aşkının peşinden koşacaktır. Bu ne olursa olsun. Ben ekonomi okuyan bir öğrenci olarak yazılıma bir ilgim, sevgim varsa bunun peşinden gitmem en doğrusudur. Peki ekonomi okuduk mezun olduk ben ne iş yapacağım ? İktisat fakültesi mezunu işsiz mi olacağım ? Hayır hayır hayır … Yukarıda en çok uzmanlaşmaktan bahsettim. Uzmanlaşmanın yanına şimdi katma değer üretmekten bahsederek noktayı koyacağım. Katma değer üretmek nedir ? Yoktan bir şeyi oluşturmak, üretmek, satmak, pazarlamak, kar elde etmektir. Ben mezun olduktan sonra herhangi bir alanda uzmanlaşmamış, bir ilgi alanı saptamamış, sevdiğim işin takipçisi olmamış, hayatın anlamını, kendimi sorgulamamışsam ne hükmü kalır öğrendiklerimin. Uzmanlaştığım alanda katma değer yaratmaya çalışırsam ve birey olarak özgürce karar verebileceğim bir ortam yaratırsam kendime o zaman mutluluğa ulaşırım. Şimdi ben ekonomi okuyan bir öğrenci olarak mezun olduktan sonra finans sektöründe bir kuruluşun bilgi işlem departmanında veri tabanı yöneticisi ya da yazılım uzmanı olarak görev alırsam hem akademik anlamda bilgimi hem uzmanlaştığım yazılım alanında bilgilerimi bir alanda harmanlayabileceğim ve katma değer üretebileceğim bir alan oluşturmuş olamaz mıyım ? Bu kişisel bir örnekti ve bu yazıda paylaştıklarım kendi tecrübelerimden ve yaşadıklarımdan örneklerle doluydu.

    Sizler bu işlerle yeni uğraşanlara tavsiyelerim son olarak kendinizi iyi tanıyın, ne yapmak istediklerinizi iyi belirleyin, hedefinizi doğru seçin ve çok çalışın.

    Not:Baştan sona okudun çok faydalı bir döküman olduğunu gördüm ve sizlerle de paylaşmak istedim

    Kolay Gelsin

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RootB
    RootB's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Ekim/2008
    Erkek
    Teşekkürler.. iyi bir makale.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kalekule
    kalekule's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Mayıs/2008
    Erkek
    Senin arşivde baya zenginmiş .Güzel paylaşımlar sunuyorsun.

    Nebula
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Görmeyi istediğim dökümanlar.Sagol,varol.

    Hepsini okudum. 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    celoron
    celoron's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ekim/2008
    Erkek

    Bitmeyen kavga ASP mi PHP mi ?

    ben php yi 1 haftada kendi başıma öğrendim ve 2.hafta çeşitli üyelik sistemleri gibi denemelere başladım.

    fakat asp ye çok önyargılı yaklaştım ilk zamanlar. çünkü ? % den daha şekil duruyordu :) ama bana göre birini öğrenen diğerini rahatlıkla öğrenebilir. sonuçta işin algoritması farklı değil sadece ifade ediş şekilleri farklı


    Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems. Linus Torvalds
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SharpShooter
    SharpShooter's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 10/Temmuz/2008
    Erkek

    celoron bunu yazdı:
    -----------------------------

    Bitmeyen kavga ASP mi PHP mi ?

    ben php yi 1 haftada kendi başıma öğrendim ve 2.hafta çeşitli üyelik sistemleri gibi denemelere başladım.

    fakat asp ye çok önyargılı yaklaştım ilk zamanlar. çünkü ? % den daha şekil duruyordu :) ama bana göre birini öğrenen diğerini rahatlıkla öğrenebilir. sonuçta işin algoritması farklı değil sadece ifade ediş şekilleri farklı

    -----------------------------

    syntax farklı :)


    - xx yerde hata var. - ya aslında kod şöyle sanıyor olabilir bla bla bla - olm kendine gel kodlar düşünmez - ...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tayok
    Tayok's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek
    asp ile php yi karşılaştırmak günümüzde çok saçma. php5 asp den kat kat iyi olduğu biliniyor. Ama asp.net php5 mi derseniz işte orada takılırım yerine göre asp.net yerine göre php5 derim.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoxiouS
    NoxiouS's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Kasım/2008
    Erkek
    eyw dostlar faydalı olabildiysem ne mutlu.Valla benim tercihim aspdir phpye nedense ısınamadım :)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    enes
    enes's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Nisan/2007
    Erkek
    çok güsel paylaşım eyw. hocam

    Hanimabi Sen Neler Dedin Oyle :( http://www.youtube.com/watch?v=YRbUA9UuUqk
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    celoron
    celoron's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ekim/2008
    Erkek

    SharpShooter bunu yazdı:
    -----------------------------

    celoron bunu yazdı:
    -----------------------------

    Bitmeyen kavga ASP mi PHP mi ?

    ben php yi 1 haftada kendi başıma öğrendim ve 2.hafta çeşitli üyelik sistemleri gibi denemelere başladım.

    fakat asp ye çok önyargılı yaklaştım ilk zamanlar. çünkü ? % den daha şekil duruyordu :) ama bana göre birini öğrenen diğerini rahatlıkla öğrenebilir. sonuçta işin algoritması farklı değil sadece ifade ediş şekilleri farklı

    -----------------------------

    syntax farklı :)


    -----------------------------

     

    sanırım demek istediğimi tam olarak anlatamadım

    <%Deger = "bunu yazmak istiyorum"

    Response.Write deger %>

     

    <?php

    $deger="bunu yazmak istiyorum";

    echo $deger;

    ?>

     

    örnek çok basit oldu ama ikisindede bir değer atadık ve bu değeri yazdırma komutuyla(işte değişen bu) yazdırdık.

    asp bilgim biraz zayıf kusura bakmayın :)


    Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems. Linus Torvalds
Toplam Hit: 1740 Toplam Mesaj: 10