Windows 7 & Windows XP Multiboot Hakkında
-
Bilgisayarımda ikisi de ikişer partition'a ayrılmış olan biri SATAII öbürü IDE olmaz üzere 2 adet hard disk var. IDE olanın bir partitionuna XP kurdum. Ardından SATAII olanın bir partitionuna Windows 7 kurdum. Fakat açılışta multiboot menüsü gelmiyor. Biostan hangi hard diskin bootu öncelikliyse o harddiskteki windows açılıyor.
Aslında çok da şikayetçi değilim, sonuçta açılışta F12'ye basınca boot seçenekleri çıkıyor. Multboottan çok da zahmetli değil ama merak ettim bunun sebebi nedir? Windows 7'nin 64 , XP'nin ise 32 bit olması buna sebep olabilir mi?
Google'a baktığımda windowsları multiboot için aynı harddiskin farklı partitionlarına kurmayı anlatmışlar hep. Öyleyse açılışta biosta hangi harddiskten boot etmeyi seçtiysek ona göre açılıyor, farklı partitionlarında farklı işletim sistemleri varsa da multiboot menüsü geliyor demek ki fakat 2 farklı partition yerine 2 farklı harddiske windows yükleyip multiboot yapmak mümkün mü? Evetse nasıl?
-
akşamcılar pek ilgilenmemiş konuyla bi de sabahçılar baksın up!
-
Aslında ister aynı harddiske ister farklı harddisklere kur değişen birşeyin olmaması lazım, önce xp yi yükleyip sonra win7 yi kurduysan win7 nin boot ekranında hangisi ile gireyim diye sona sorması lazım, win7 de bu olayı yapmadım ama diğer işletim sitemlerinde yaptığımda öyle bir sorun yaşamamıştım
-
Multiboot ayni hardisk uzerinden calisir. iki hardisk oldugu icin biosun boot ayarlarini kullanman gerekir
-
sanırım EasyBCD adlı yazılımla bu sorununa çözüm bulursun hocam :| netten biraz araştır :)
-
ben aynı hdd üzerindeki farklı partisyonlara kurduğum halde olmamıştı :D
xp üzerine win7 kurunca 2 sistem de göçüyor. (eğer chkdsk yapmasına izin verirsem mbr'yi bozuyor sanırsam)
-
heacker61 bunu yazdı:
-----------------------------
sanırım EasyBCD adlı yazılımla bu sorununa çözüm bulursun hocam :| netten biraz araştır :)
-----------------------------Onu da denemiştim, Win7'nin boot menüsüne XP'yi eklediydim ama XP'yi seçince hiç bi şey açılmıyordu. Programın bazı yerlerini tam kavrayamadım gerçi bi de bootun komple ağzına sıçmiyim diye her tarafını da kurcalamadım ama XP yi ekleyip E: sürücüsünden boot et diye ayarladım olmadıydı. Zaten işin başka bi garipliği de iki Windows da kendi yüklü oldukları sürücüleri C: sürücüsü olarak ayarlamışlar ama iki sürücü farklı sürücüler. Sanırım 2 farklı partition olmamasından kaynaklı bu multiboot yapamamam.