Windows Ve Linux Beraber Kullanımı
-
Kişisel bilgisayarımda linux debian işletim sistemi kurulu.Ama ben artık modeli eskidiği için pc mi satıyorum.Formatı çaktım windows yükledim.
Yeni alacağım laptop yada masaüstü bilgisayarda zaten orjinal bir windows 7 kurulu gelecek.Ayrıca C ve D diski gibi iki bölüm olacak.
Benim sorum şu:
Bu yeni alacağım bilgisayara Linux debian kurmak istiyorum.C de kurulu olan windows kalsın.D sürücüye de debian kuracağım.Ancak açılışta bilgisayarın işletim sistemi seçimi sunmasını nasıl ayarlarım ?
Ayrıca daha önemlisi Linux ile başlattığım bilgisayar windowsun kurulu olduğu sürücüyü göremesin.Windows ile başlayınca da Linux un kurulu olduğu sürücüyü göremesin.
Şunu yapsam etkili olur mu ?: Linux u kurarken D sürücüyü 2 parçaya bölsem ve onlardan birine linuxu kursam diğeri boş kalsa.Diğer boş bölümü ise hem linux hemde windows görebilsin.Depo gibi birşey.Ama birbirinin kurulu oldukları sürücüleri kesinlikle göremesin..
Linux te fena değilim.Ama ben sürekli olarak bir pc de tek işletim sistemi kullandım.2 sini aynı anda kullanlardan cevaplar bekliyorum
Saygılarımla,
opusdei
-
opusdei bunu yazdı:
-----------------------------
Kişisel bilgisayarımda linux debian işletim sistemi kurulu.Ama ben artık modeli eskidiği için pc mi satıyorum.Formatı çaktım windows yükledim.
Yeni alacağım laptop yada masaüstü bilgisayarda zaten orjinal bir windows 7 kurulu gelecek.Ayrıca C ve D diski gibi iki bölüm olacak.
Benim sorum şu:
Bu yeni alacağım bilgisayara Linux debian kurmak istiyorum.C de kurulu olan windows kalsın.D sürücüye de debian kuracağım.Ancak açılışta bilgisayarın işletim sistemi seçimi sunmasını nasıl ayarlarım ?
Ayrıca daha önemlisi Linux ile başlattığım bilgisayar windowsun kurulu olduğu sürücüyü göremesin.Windows ile başlayınca da Linux un kurulu olduğu sürücüyü göremesin.
Şunu yapsam etkili olur mu ?: Linux u kurarken D sürücüyü 2 parçaya bölsem ve onlardan birine linuxu kursam diğeri boş kalsa.Diğer boş bölümü ise hem linux hemde windows görebilsin.Depo gibi birşey.Ama birbirinin kurulu oldukları sürücüleri kesinlikle göremesin..
Linux te fena değilim.Ama ben sürekli olarak bir pc de tek işletim sistemi kullandım.2 sini aynı anda kullanlardan cevaplar bekliyorum
Saygılarımla,
opusdei
Bilgisayar açılırken kendisi soracağını umuyorum.Yinede bir bilen el atıversin konuya. -
Sanal makine kullanarak winxp ve ubuntu kurmuştum birlikte.Ama o sanal makine.Sonuçta arada çok fark var.
Windows içinde yapılacak bir ayar ile başlangıçtaki işletim sistemi seçilebiliyor diye biliyorum ama duruma hakim değilim.Bilenlerden ardım istiyorum.
-
opusdei bunu yazdı:
Benim sorum şu:
Saygılarımla,
opusdei
-----------------------------Mustafa abi ubuntuyu kurduğun zaman sana bir boot menüsü sunucak burada kurulu diğer windows'u da göstericektir. Hangisine girmek istiyorsan onu sen seçersin menüden, ilk sıraya istediğin işletim sistemini koyabilirsin yani bu ayarlar boot menü ile yapılabilir.
Windows linux'un diskini göremez windows ext4 formatını desteklemediği için göremiyorsun, ama ubuntu'da görebilirsin. Ona da bir çare buluruz görünmemesi için.
Yedek olarak kullanacağın diskin formatını ntfs yaparsan bir sorun çıkmaz windows'tan ve ubuntu'dan o diske erişim sağlayabilirsin.
-
Saol ayhan.Aradığım şey buydu işte.
Ubuntu zaten debian tabanlıdır.O yüzden bende aynı sonucu verir.Debian kullanıyorum ve çok memnunum.Üzerine işletim sistemi tanımıyorum.Windows ta benim pc de kalsın ki üzerinde deneyler yapabileyim istiyorum.Tabi bunları yaparken linux kesinlikle etkilenmesin =)
2 işletim sistemini birlikte kullanmak ile ilgili bilgim var.Ancak bunları ilk kez yapacağım ve yaparken sorunsuz bir kurulum istediğim için fikir alıyorum.
Dosya sisteminin farklılığı konusunu düşünmemiştim.Burada sorduğum ii oldu.
Bu arada bana sanal makine yetersiz geliyor artık =)
-
3 e böl
C e windows at
D e linux at
E yide resim ve viodeların + kişisel kullan
Sistem acılırken soryor
bende c de windows e de de ubuntu kurulu fakat e dekı bazı film dosylarını goremıyorum ubuntuda.