WISP Hakkında (Wireless İnternet Service Provider) Şifresiz Wireless‘Da Güvenlik
-
Arkadaşlar bulunduğum bölgede telefon hattı yok. 96 KBPS vodafone cepnetle bir yere kadar. 2000 yılında olsam kullanırım ama günümüz çoğu internet sitesi 2014 internet hızlarına göre tasarlandığı için eziyete dönmeye başladı. Zaten son zamanlarda var olan bağlantılar anında sıfırlanıyor. Yani durduk yerek dosya indirme başarısız oluyor. Muhtemelen Download'ı engellemeye çalışıyorlar.
3g diğer tarifeler hep kotalı onlarda olmuyor.
Wireless dan internet dağıtan bir firma var ilimizde. Firmanın BTK dan ISP provider yetkisi var. BTK 'nın sitesinde görebiliyorum. Şimdi sıkıntı şu.
Ubiquiti NanoStation loco M5 diye bir ürün var. Hiçbir internet sitesinde 200 TL fiyat altında bulamadım(http://www.netsiparis.com/ubiquiti-loco-m5-nanoloco-m5-mimo-_p13232898030). 5GHZ bir ürün. AP. Bunu evimizin çatısına kuracaklar ve şirketin pop noknasına bağlanabilirse internet erişimim olacak.
Ancak;
Bu şirketin kablosuz yayınları şifresiz. Yani WPA WEP WPA2 hiç birini kullanmıyor. Zaten kullanmasının bir manasıda yok. Herkesin bileceği bir şifreleme işleminin bir manası yok.
Bağlantı şekilleri şu şekilde oluyor. Internet sitelerinden bir üyelik alıyorsun. 19 TL ye sınırsız 1 mbps mesela. Kullanıcı adı ve şifre'ni veriyorlar.
Bilgisayarından adamların yayın yaptığı kablosuz ağa bağlanıyorsun ve tarayıcıdan herhangi bir siteye giriş yapmaya çalıştığında sana kullanıcı adı ve şifreni soruyor sistem. Giriş yapıyorsun ve tamamdır artık internete bağlısın istediğin siteye girebilirsin.
Soru 1: Bu tarayıcı tabanlı login sisteminin işleyişi güvenlik açısından ne kadar geçerliliği olan bir sistem. Yani havadaki ağ trafiği dinlenenerek var olan iletişimim izlenebilir mi? Sniffer tarzı. Yani anlamadığım nokta var olan kullanıcı adım ve şifrem ile tarayıcıdan giriş yaptıktan sonra gönderilen ve alınan paketler şifrelenerek mi paketleniyor? Bu konuyu tam anlayamadım. Telefonla konuştuğum kişininde bu konuda derin bilgisi olduğunu düşünmedim o yüzden sormadım.Soru 2:Ubiquiti NanoStation loco M5 denen wireless zımbırtının Amazon.com daki fiyatı 49$- 64$ arası değişiyor. Türkiye'de 195 TL altı bulamadım. Çok pahalı geldi açıkçası. Mesela TP-LINK TL-WA7210N amazon.com da daha pahalı 64$-85$ arası fiyatı var. Ancak Türkiye'de 145 TL kargo dahil fiyattan bulabiliyor. Ubiquiti Türkiye'deki distbiritör'ünü fiyat almak için aradım ancak son kullanıcıya satış yapmıyorlarmış ve fiyat vermiyorlar. İlimdeki şubelerinin telefonunu verdiler orayı aradım onlarda e-posta ile fiyat isteyin öyle teklifte bulunalım dediler. Amına koyim perakende fiyatını söylesen öleceksin sanki. Oradanda ucuz olması konusunda pek bir ümidim yok açıkçası. Az sonra e posta atacağım. Başka nerede ucuz bulabilirim bu ürünü.
Teşekkürler.
-
Konuyu yukarı taşıyorum. Şuana kadar yardımcı olan olmadı umarım olur.
-
Bu sistemi bende merak ediyorum baxilari hatta kota bile koyuyor hotspot programlari saniyorum bunu yapiyor ama yinede cevabin bu oldugunu pek sanmiyorum.