Ya Bu Alan Adları Nereden Alınıyor Nasıl Güvenliği Sağlanıyor?
-
S.a. arkadaşlar.
Ben uzunca içimi dökeyim şimdi ilk merak ettiğim şey google yahoo gibi şirketlerin alan adlarını nereden aldıkları nasıl korudukları nasıl sonsuza kadar bunların olacağı ile ilgilidir. Örneğn Türkiye deki site barındırma ve alan adı hizmeti veren şirketlerden (dandik olanlardan) alan adı alıpta sonradan aldıkları alan adlarını şirketlerin bahane ile ellerinden aldığı birçok mağdur insan var. Bunlar nasıl oluyorda kaptırıyor da google yahoo kaptırmıyor.
2. si bu alan adı nereden alınıyor? Yani internet ilk çıktığında geçen yayınlanmıştı Dünyada kayıt ettirilen ilk 50 mi 100 mü ne alan adı diyordu. Bu adamlar daha internet sitesi yokken alan adlarını nereye kaydettirdiler.?? :S
http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?highlight=domain&folderid=35139
3. sü bu yahoo ve google ın alan adlarını elinde bulunduran http://www.markmonitor.com/ google ın alan adını elinden alsa zengin oldu gitti :S :S
4. Mesela biz bir alan adı aldık. Bu dünyada alan adı merkezi gibi bir makina varda oranın veritabanına mı kaydoluyor bizim alan adlarımız.
5. Bu Alan adı satan firmalar bir alan adı başına ne kadar para ve nereye ödüyor. alan adını sattıktan sonra alan adı için neleeeer yapıyor
Yaaa bunları ayrıntılarıyla yazarsanız sevinirim. 3 gündür kafama takıldı.. Teşekkür ederim şimdiden.
-
ayrıca bu http://www.markmonitor.com/ kendi güvenliğini nerede sağlıyor :S Çok acayip bişey ya kafam çok karışık çalışma mantığı ile ilgili :S
-
-
Tayok bunu yazdı:
-----------------------------
ayrıca bu http://www.markmonitor.com/ kendi güvenliğini nerede sağlıyor :S Çok acayip bişey ya kafam çok karışık çalışma mantığı ile ilgili :S
biraz daha açıklayıcı olsan diyorum? kendi güvenliğini nerede sağlıyor derken ne demek istedin?diğer bi konu Türk firmalarından alırsan domaininde alınır her bi b.kun alınır Türklerle iş yapma.Sağlam yerlerden al,büyük sitelerde büyük şirketlerden/sitelerden alırlar,bunlarla iş yaparlar bkz: www.networksolutions.com
Alana adı fiyatları değiştir .com la .info için vereceğin ücret aynı değildir genelde farklı yerlerden aldığın domainlerin ücretide farklıdır ki bu kaliteyle doğru orantılıdır.ortalama bi rakam verirsem 10-20$ diyebilirim.(2o üzerine ve 1o altına veren yerlerde var tabi)
-
peki bu icann dene şeyin makinalarında hiç mi problem olmuyor icann a bi bok olursa net alemi bitecek mi :S. Bide www.tahribat.com u 564.56.456.66 ip sine bizi yönlendiren şey ne? Yani nereden öğrenipte oraya yönleniyor bizim tarayıcımız.
Güvenlik olayıda şu mesela bu şirketin alan adı icann tarafından icann da çalışan bir firma tarafından çalınamaz mı? :S :SSaçmalıyorum biraz ama :S:S
-
Tayok bunu yazdı:
-----------------------------peki bu icann dene şeyin makinalarında hiç mi problem olmuyor icann a bi bok olursa net alemi bitecek mi :S. Bide www.tahribat.com u 564.56.456.66 ip sine bizi yönlendiren şey ne? Yani nereden öğrenipte oraya yönleniyor bizim tarayıcımız.
Güvenlik olayıda şu mesela bu şirketin alan adı icann tarafından icann da çalışan bir firma tarafından çalınamaz mı? :S :SSaçmalıyorum biraz ama :S:S
tahribat.com yazdığında seni IP ye yönlendiren DNS yani domain name systemdir.Bildiğin gibi sunucuların IP adresi var o sunucunun IP adresini yazmak yerine daha kolay olan tahribat.com u yazıyosun aslında olay bu.IP isim eşlemesi yapan sistem yani.Ayrıca host adları ve IP adreslerinin bulunduğu veritabanları bütünüdür(düşük oldu mu cümle yok olmadı :D)
ICANN e eleman sokup domain hack olayı tabiri caizse "oldu ebesinin .mı ali samidir" ICANN dekilerin işi gücü yok seninn domain şifrelerinle oyncaklar :).Onun yerine domainin alındığı siteye/firmaya bi adam sokmayı denesen ya da domain sahibi kişinin mail adresini alıman olmadı sosyal mühendislk yapman o da olmadı sitenin veritabanına erişim sağlaman çok daha mantıklı bi fikir. -
hoca ben site hacklemeyecem onun için sormuyorum. Yani diyorumki bu icann dan istese bi adam istediği alan adını çalamaz mı?
icann a bi bok olsa internet komple göçecek mi?
Bide bu tarayıcılarımız DNS denen şeye nasıl bağlanıyorda öğreniyor ip adresini. Yani domain name system denen halt'a nasıl bağlanıyor. Ona bağlanması içinde bi ip adresine ihtiyacı felan yok mu . :S :S
-
ICANN yöneticidir hoca bildiğim kadarıyla teknik işlerle uğraşmıyolar :) .Interneti çökertmen öyle kolay bişey değil hoca ana routerlara zarar ver belki o zaman :) .
Browserları yazanlar buna uygun kodlamaları yapıyorlar hocam,belli başlı sabit şeyler.
Ona bağlanması için bir IP ye ihtiyacı yok mu demendeki olayı anlamadım açıkçası :).Ha diyosan ki DNS nasıl anlıyo nereye şey etçeğini yukarıda da belirttim zaten DNS aynı zamanda çok sayıda dağıtılmış veritabanını içinde bulunduran birşey.Doğru mu anladım?Ayriyetten internete çıkan her bilgisayarın IP adresi olur zaten : ) -
yav işte o belli başlı değişmeyen şeyler ne. Ayrıca bunun veritabanları nerede tutuluyor icann da mı yoksa diğer firmalarda mı. Yani bi şekilde bi bok olupta tüm dünyanın internetinin çökmesi ihtimali yok mu. Bombalı eylem yapacam a.k. :D
-
Tayok bunu yazdı:
yav işte o belli başlı değişmeyen şeyler ne. Ayrıca bunun veritabanları nerede tutuluyor icann da mı yoksa diğer firmalarda mı. Yani bi şekilde bi bok olupta tüm dünyanın internetinin çökmesi ihtimali yok mu. Bombalı eylem yapacam a.k. :D
sistem programlaması üzerine pek bilgim yok hacı o konuda,hazır web bileşenleri kullanılabiliyodu,br0wser yazan birisine bi sistem programlamacısına sor komutları,yöntemleri :).Sence nerede tutluyo olabilirler.Atıyorum bir sitenin veritabanı var eee bu sitede bir hostta,eee hostta serverda eee o alanda harddiskte sonuçta yani bi çeşit veri depolama alanında tutluyorlar.amelece bi yöntem var;gidip kabloları kesebilirsin,sistemlere zarar verebilirsin ya da teknik olan bi yöntem var internetin temel sunucuları ki ICANN sunucuları,UltraDNS sunucularına saldırı yapabilirsin ama öyle kolay değil :) zamanında bazı sunuculara saldırı yapılmıştı ve sitelere erişimde yavaşlama görülmüştü ancak tekrar belirtiyorum,kolay değil öyle interneti çökertmek :)