folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Yabancı Dilde Eğitim Cıkmazı

Yabancı Dilde Eğitim Cıkmazı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

Yabancı Dilde Eğitim Çıkmazı

Ahmet Yesevi Üniversitesi, Ahmet Yesevi Vakfı ve Türk Dünyası Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlenen "Yabancı Dilde Eğitim Çıkmazı" konulu panel Ankara'da Kocatepe Konferans Salonu'nda yapıldı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Namık Kemal Zeybek'in oturum başkanlığını yaptığı panele Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Prof. Dr. Aydın Köksal ve Prof. Dr. Mümin Köksoy konuşmacı olarak katıldı.

Çok sayıda davetlinin katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Namık Kemal Zeybek, Türkiye'de dilimizi sevmeyen-bilim dili saymayan kişilerin, bilim kurumlarının en yukarılarına tırmandığını söyleyerek, kanunların zorunlu kıldığı haller dışında Türkçeden başka bir dille eğitim yapılmasına karşı çıkılmasını istedi. Namık Kemal Zeybek: "Türk demek Türkçe demektir.Atatürk gibi bilimli, bilinçli bir karar verilmesini, Türkiye'de Türkçe dışında, Türkçe'den başka dille eğitim yapılması sapmasının ortadan kalkmasını istiyoruz."

İngilizce yalanıyla uyutulduk

"Dünya dilinin İngilizce olduğu, herkesin bu dili öğrenmesi gerektiği" yalanıyla milletin bugüne kadar uyutulduğunu belirten Oktay Sinanoğlu da, Avrupa'da bile artık İngilizcenin terk edildiğini savundu ve ilgiyle izlenen konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Türkiye'ye 1953'ten itibaren dışarıdaki Türk düşmanları ve içerideki o düşmanların kuyrukları vasıtasıyla bu millete iki büyük yalan yutturuldu. Bu iki yalanın bir tanesi, 'Dünya dili İngilizce oldu, dünya küreselleşti, herkes İngilizceyle eğitim yapıyor. Biz de ilerlemek için bunu yapmalıyız.' Hatta bu yalanlarda o kadar ileri gittiler ki, 'Efendim Atatürk yaşasaydı, Avrupa Birliği taraftarı olurdu, küreselci olurdu' demeye başladılar. Dünya dili İngilizceymiş.! Türkiye'de bu yalanları çıkaranlar ve bu yalanları körükleyenlerin dünyadan haberi yoktur.

Dünya dilinin İngilizce olduğu tamamıyla yalandır. Avrupa'da İngilizce yok arkadaş. Hollanda, kapitalizmin icat edildiği, küreselleşmenin merkezi sayılabilecek bir yerdir. Hollanda'da bile bir tek İngilizce kelime, bir tek İngilizce tabela göremezsin. Vaktiyle kanun çıkarmışlar. Akraba dil olduğu halde, dükkanının adını İngilizce koyan adamın tepesine binerler, gerekirse oradan alışveriş yapmazlar. Bizim iki tane temel davamız vardır. Birincisi, 'bu ülke Türklerin vatanı mıdır, değil midir?' Ben diyorum ki vatanıdır.

"Türkiye'nin dili Türkçe mi, değil mi?"

Bu ülkenin, bu milletin ana dili, resmi dili Türkçedir. Türkçemiz bizim manevi vatanımızdır. Türkçe giderse Türkiye gider... Önce Türkçen gider, ardından fabrikaların, tarımın, tarlan, arkasından toprakların gider. Gitmedi mi? Niye gitti? Çünkü önce manevi vatan gitti. Manevi vatan gidince toprağın da gitti. Dünya dilinin İngilizce olduğu yalandır, bilim dilinin sadece İngilizce olduğu, o da yalandır. Dünyanın küreselleşip de herkesin kendi dilinden, dininden kültüründen vazgeçtiği de tamamıyla yalandır.

Her Ülke Kendi Diliyle Eğitim Yapar

Prof. Dr. Sinanoğlu'ndan sonra kürsüye çıkan Prof. Dr. Aydın Köksal ise Türkiye'de bilgisayar yazılımlarının İngilizceden başka dilde olamayacağını iddia edenlerin tezlerini Türkçe yazılımlar üreterek çürüttüklerini ifade etti. Prof. Köksal, yabancı dille eğitim yapan ülkelerin hepsinin ya sömürge, ya da ulusal dilini toparlayamamış ülkeler olduğunu savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konuşmamın başlığı 'Türkçe bilgisayar mühendisliği öğretimi'. Çünkü 38 yıldır bilgisayar mühendisliği dalında hem üniversitede, hem de bu işin üreticisi olarak yazılım ürünleri üretiyorum. İnanıyorum ki Türkiye, 21. yüzyılın bir yerlerinde dünyanın en önemli yazılım üreticisi ülkelerinden birisi olacak. 1966'da bilgisayar alanını seçtiğimde, 'enformasyonun karşılığı yok' dediler. 'Computerin karşılığı yok' dediler. Ben bunlara şaşırdım kaldım. Mesleğe başlar başlamaz bilgiişlem sözcüğünü çıkardım. Türkçe hocalarımız bile 'bilgiişlem' sözcüğünü reddettiler. İngilizce bilim dillerinden biridir. Tek bilim dili asla değildir. Fransızca, Macarca, İsveçce, Almanca ve daha birçok ulusun, bilimlik yayın yapan, bağımsız, kendine saygısı olan milletlerin dillerinin hepsi bilim dilidir. Ve bu dillerden herhangi biriyle yalnızca o dili kullanarak üniversite eğitimi yapılır. Her ülke kendi diliyle eğitim yapar. Araştırmış biri olarak söylüyorum, Türkiye'den başka, yabancı dille eğitim yapan hiçbir bağımsız, özgür ülke yoktur. Bütün yabancı dille eğitim yapan ülkelerin hepsi ya sömürgedir ya da ulusal dilini toparlayamamış ülkelerdir. Türkiye çok büyük bir ulus ve geçmişi gerçekten çok parlak.

Beyin Göçü Teşvik Ediliyor

Bilim adamlarımızın ürettiği "İngilizce bilgi"nin Batı'ya katkısının 1.5 milyon dolar olduğunu söyleyen Prof Dr. Mümin Köksoy panelin son konuşmacısı oldu. Köksoy özetle şunları söyledi:

"Yabancı dil öğrenmek başka bir şey, yabancı dille eğitim başka bir şeydir. Gelişmiş ülkelerde bir zamanlar kas sömürüsü vardı. Köleler götürüldü Afrika'dan. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra da beyin göçü oluştu. Teknik adamlar, bilim adamları gelişmiş ülkelere götürüldü. Aileleriyle birlikte iyi şartlar sağlandı. Ancak artık bu da çağdışı kaldı. Bu insanları buralara götürmek, ailelerine bakmak masraflı olmaya başladı. Teknolojinin de katkısıyla, 'bedensiz beyin göçü' kavramı gündeme geldi.

Türkiye'de üniversitelerde bilimlik yayınların Türkçe yapılması yasak. Yabancı dilde yayın yapmak teşvik ediliyor. Türk bilim adamlarının üreterek, buradaki kaynakları, bilgi birikimlerini kullanarak ortaya koyduğu bilimlik değerlerin Batı'ya katkısı 1.5 milyar dolardır. Bu kendi ürettiğimiz bilginin yurtdışına kaçırılmasıdır. Ve Türkiye'de bu teşvik edilmektedir. Ne yapıp-edip bunun önüne geçilmesi gerekmektedir. Bizler, bilim adamı olarak bu beyin göçünün durdurulması için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve de yapmaya devam edeceğiz. Ülkesini seven bütün bilim adamlarını da, bu beyin göçünün durdurulması yönünde hareket etmeye davet ediyoruz" dedi.

Panel, konuşmacıların izleyicilerle yaptığı soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak: http://www.yesevi.edu.tr/ayhaber/old_issues/019_ocak2003/04.htm

Toplam Hit: 754 Toplam Mesaj: 1