Yabancı El Sendromu
-
Yabancı El Sendromu (YES), kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, kendi bilinci varmış gibi hareket etmesine sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Yani kısaca kişinin iki elinden biri, kontrolsüz olarak hareket eder; ancak bu hareket kasılma, fırlama gibi anlamsız hareketler değildir. Tıpkı beyin kontrolünde, sanki kişi gerçekten isteyerek hareket ettiriyormuş izlenimi verir. Zira gerçekten de elin hareketlerini beynin yarımkürelerinden biri kontrol eder; ancak o yarımkürenin kontrolü kişinin kendisinde değildir. Sendrom, genellikle epilepsi hastalarının semptomlarını rahatlatmak için beynin iki yarımküresinin cerrahi bir operasyon ile ayrıldığı bireylerde gözlenir. Aynı zamanda diğer beyin ameliyatları, inme ya da enfeksiyonlar sonucu oluşabilir.
ilk görüldüğü 1900'lü yılların başında, kişinin kontrol edemediği elinin, bilinmeyen güçlerce (tahmin edeceğiniz gibi, bu bilinmeyen güç de genellikle şeytan oluyor) yönetildiği düşünülüyormuş. hatta, insanlar "içime şeytan girdi" falan bile demişler bir ara.
yabancı el sendromu, beynin iki lobunun birbirini anlamamasından ya da anlayamamasından kaynaklanıyor [bunun sebebi de, "corpus callosum" adı verilen ve beynin iki lobunun birbiriyle iletişim içerisinde bulunmasını sağlayan bölümün, görevini yerine getirememesi durumunda oluyormuş (öyle diyorlar)]. böylesi bir halde, beynin iki lobundan biri, diğerine üstünlük sağlıyormuş ve diğer lob da onun üstünlüğünü kabul ediyormuş. buna göre, sağ ya da sol elin kontrol edilemez hale gelmesi de olası bir hale geliyormuş.
yabancı el sendromu ile ilgili örnek vermek gerekirse;
- evinize gireceksiniz ve anahtarı sağ eliniz ile alıp, kapıyı açıyorsunuz. tam kapıyı itip, içeri gireceksiniz ama; sol eliniz kapıyı kapatıyor.
- sağ eliniz ile montunuzun düğmelerini kapatıyorsunuz. "acele edeyim" diye düşünüp, işe sol elinizi de katıyorsunuz. ama, sol eliniz beyninizin emrettiklerini yerine getirmeyi bırakın, sizin yaptıklarınızı da geri alıyor; düğmeleri bir bir çözüyor.
- gece uyurken sizi boğmaya çalışan bir elin boğazınızdaki varlığıyla yataktan fırlıyor ve o "şeytani" ele engel olmaya çalışıyorsunuz.
- araba ile gidiyorsunuz. bir kavşağa geldiniz ve sağa dönmeniz gerekiyor. direksiyonu sağa çeviriyorsunuz ama, o da ne? sol el yine devreye giriyor ve sizin yaptığınızı geri alıp, direksiyonu sola çevirmeye çalışıyor.
gibi örnekler sıralanabilir.Bu da videosu : http://www.youtube.com/watch?v=dIBBDuQrd-I
Evrim Ağacı sayfasından alıntıdır.Çok tuhafıma gitti bu hastalık paylaşmak istedim.
-
oha çok acayipmiş
-
ilk defa duyuyorum.. ilginçmiş.. o.ç el sendromu olması lazım ama adının :)) yabancı el bile böyle yapmaz.
-
Huzursuz Bacak Sendromunu duymuştum ama bu daha bir acayipmiş.
-
Turkiye de boyle vakaya denk gelince muskaci veya cinci hocaya gotururler
-
hause md bir bölümde görmüştüm
http://www.uludagsozluk.com/k/house-md-izleyip-hastaneye-i%C5%9F-ba%C5%9Fvurusu-yapmak/
-
Sanırım House'da da işlenmişti evet
-
beynin bi yarısı öteki yarıyla resmen daşşak geçiyo "öldüriyim mi lan bizi öldürüyim mi" der gibi aynı :|
-
mephisto bunu yazdı
ilk defa duyuyorum.. ilginçmiş.. o.ç el sendromu olması lazım ama adının :))
Haha :D
-
Bir örneği için: http://www.imdb.com/title/tt0057012/
-
Tüylerim diken diken oldu O.o