Yabancı El Sendromu

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutengri
    Kutengri's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2008
    Erkek

    Yabancı El Sendromu (YES), kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, kendi bilinci varmış gibi hareket etmesine sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Yani kısaca kişinin iki elinden biri, kontrolsüz olarak hareket eder; ancak bu hareket kasılma, fırlama gibi anlamsız hareketler değildir. Tıpkı beyin kontrolünde, sanki kişi gerçekten isteyerek hareket ettiriyormuş izlenimi verir. Zira gerçekten de elin hareketlerini beynin yarımkürelerinden biri kontrol eder; ancak o yarımkürenin kontrolü kişinin kendisinde değildir. Sendrom, genellikle epilepsi hastalarının semptomlarını rahatlatmak için beynin iki yarımküresinin cerrahi bir operasyon ile ayrıldığı bireylerde gözlenir. Aynı zamanda diğer beyin ameliyatları, inme ya da enfeksiyonlar sonucu oluşabilir. 

    ilk görüldüğü 1900'lü yılların başında, kişinin kontrol edemediği elinin, bilinmeyen güçlerce (tahmin edeceğiniz gibi, bu bilinmeyen güç de genellikle şeytan oluyor) yönetildiği düşünülüyormuş. hatta, insanlar "içime şeytan girdi" falan bile demişler bir ara.

    yabancı el sendromu, beynin iki lobunun birbirini anlamamasından ya da anlayamamasından kaynaklanıyor [bunun sebebi de, "corpus callosum" adı verilen ve beynin iki lobunun birbiriyle iletişim içerisinde bulunmasını sağlayan bölümün, görevini yerine getirememesi durumunda oluyormuş (öyle diyorlar)]. böylesi bir halde, beynin iki lobundan biri, diğerine üstünlük sağlıyormuş ve diğer lob da onun üstünlüğünü kabul ediyormuş. buna göre, sağ ya da sol elin kontrol edilemez hale gelmesi de olası bir hale geliyormuş.

    yabancı el sendromu ile ilgili örnek vermek gerekirse;

    - evinize gireceksiniz ve anahtarı sağ eliniz ile alıp, kapıyı açıyorsunuz. tam kapıyı itip, içeri gireceksiniz ama; sol eliniz kapıyı kapatıyor.
    - sağ eliniz ile montunuzun düğmelerini kapatıyorsunuz. "acele edeyim" diye düşünüp, işe sol elinizi de katıyorsunuz. ama, sol eliniz beyninizin emrettiklerini yerine getirmeyi bırakın, sizin yaptıklarınızı da geri alıyor; düğmeleri bir bir çözüyor.
    - gece uyurken sizi boğmaya çalışan bir elin boğazınızdaki varlığıyla yataktan fırlıyor ve o "şeytani" ele engel olmaya çalışıyorsunuz.
    - araba ile gidiyorsunuz. bir kavşağa geldiniz ve sağa dönmeniz gerekiyor. direksiyonu sağa çeviriyorsunuz ama, o da ne? sol el yine devreye giriyor ve sizin yaptığınızı geri alıp, direksiyonu sola çevirmeye çalışıyor.

    gibi örnekler sıralanabilir.

     

    Bu da videosu : http://www.youtube.com/watch?v=dIBBDuQrd-I

    Evrim Ağacı sayfasından alıntıdır.Çok tuhafıma gitti bu hastalık paylaşmak istedim.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    canerator
    canerator's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    oha çok acayipmiş

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mephisto
    mephisto's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ocak/2006
    Erkek

    ilk defa duyuyorum.. ilginçmiş..  o.ç el sendromu olması lazım ama adının :)) yabancı el bile böyle yapmaz.


    Issız kuytu köşelerden and olsun ki döneceğiz !
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mektepli
    mektepli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Şubat/2005
    Erkek

    Huzursuz Bacak Sendromunu duymuştum ama bu daha bir acayipmiş. 


    We can be more, we can be much more.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Çömez
    underzero
    underzero's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 20/Ocak/2003
    Erkek

    Turkiye de boyle vakaya denk gelince muskaci veya cinci hocaya gotururler


    pist bak bi ! - Ban Golu Canavari
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kady
    kady's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Kasım/2009
    Erkek

    hause md bir bölümde görmüştüm

     

    http://www.uludagsozluk.com/k/house-md-izleyip-hastaneye-i%C5%9F-ba%C5%9Fvurusu-yapmak/


    http://profil.gittigidiyor.com/kady
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutengri
    Kutengri's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2008
    Erkek

    Sanırım House'da da işlenmişti evet

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jilet_Boris
    Jilet_Boris's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2009
    Erkek

    beynin bi yarısı öteki yarıyla resmen daşşak geçiyo "öldüriyim mi lan bizi öldürüyim mi" der gibi aynı :|

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RunAway
    RunAway's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2011
    Erkek
    mephisto bunu yazdı

    ilk defa duyuyorum.. ilginçmiş..  o.ç el sendromu olması lazım ama adının :)) 

    Haha :D

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BiUyeOlamadim
    BiUyeOlamadim's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Eylül/2005
    Erkek

    Bir örneği için: http://www.imdb.com/title/tt0057012/


    The tip of the tongue taking a trip of three steps down the palate to tap, at three, on the teeth. Lo. Lee. Ta.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MorganBlacK
    MorganBlacK's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Ağustos/2011
    Erkek

    Tüylerim diken diken oldu O.o


    Osuranın karşısında sıçmazsan götü yok derler.
Toplam Hit: 1718 Toplam Mesaj: 11