Yapay Zeka İle Oluşturulan Görsellerin Telif Hakkı Ve Ticari Kullanımı
-
Oluşturulan görsellerin ticari kullanımı konusunda her şirketin ayrı bir politikası var sanırım.
Stabil Diffusion 1.5 , 2.1 , Xl modelleri ticari kullanım izni veriyor diye biliyorum. Ama o kadar çok AI var ki ortalık karışık..
Örneğin bir tshirt tasarımı yapıp pazarlamak için şuan ki durum da hangi görsel oluşturucu yapay zeka ticari kullanımda sıkıntı yaratmıyor ?
Bu konuda bilgisi tecrübesi olan paylaşabilir mi?
-
hocam dediğin gibi karışık. niyetin ciddiyse mail atıp sorucan tek tek. yapacağını tam olarak örneklerle anlatıcan. tabi mesela dosyayı temizlersen kim nasıl fark eder ayrı konu. yalnızz görselleri oluşturduktan sonra google görsel arama ile arat. bazen başka tasarımların hemen aynısı sonuçlar çıkıyor.
-
Prometheus bunu yazdı
hocam dediğin gibi karışık. niyetin ciddiyse mail atıp sorucan tek tek. yapacağını tam olarak örneklerle anlatıcan. tabi mesela dosyayı temizlersen kim nasıl fark eder ayrı konu. yalnızz görselleri oluşturduktan sonra google görsel arama ile arat. bazen başka tasarımların hemen aynısı sonuçlar çıkıyor.
hocam stabil diffusion ile bazı model ve loraları kullanarak kendi bilgisayarımda oluşturuyorum. benzersiz olduğundan eminim çünkü baya düzenleme yapıyorum pluginlerle.. Ama internette turbo modelinde senelik 20 dolarlık paket alırsan1 milyon dolara kadar kullanım seçeneği sunmuşlar ticari kazançlarda..
bazı internet sitelerinde 1.5, 2.1 ve xl modellerinde ticari sınırlama yok deniyor. bir kaç kişi mail atmış ve verilen cevapta kullanabilirsiniz ama ilerde sıkıntı da çıkabilir bu konu yasalar çercevesinde tartışma konusu hala gibi bir şeyler denilmiş. bu mailin tarihi 2024 nisan..
mail attım bende cevap bekliyorum
-
hocam mevcut düzene göre sen karar verip harekete geçebilirsin. bunların böyle demesi ileride çıkacak yasalara karşı ters birşey dememek için. başka türlü deme şansları yok. ha nedir bens enin yerinde olsa hem ticari kullanıma izin veren bi sistem kullanırım hem de üstüne kendim çizmiş gibi lanse ederim. kim bilecek kim peşine düşecek? cocacola galiba en son yapay zekayla reklam hazırladı. millet çatır çatır basıyor. bi sıkıntı olsa bile sana sıra gelmez.
-
Train verileri illegalse (ki neredeyse %100) ticari kullanımda sıkıntı çıkma ihtimali yüksek.
Yapay zekanın paralı olup olmaması birşey değiştirmez. Çaktıkları an tazminatı ödersin. Modeli yayınlayan da zararı üstlenmez.
Bir ara şey vardı internete ikon koyup lisansı yazmayan sonra telif atıp dava açan bu işten güzel para kaldıranlar. Yapay zekayla bunun kralını yapıyorlardır :D
BuRNN tarafından 04/Oca/25 17:23 tarihinde düzenlenmiştir -
BuRNN bunu yazdı
Train verileri illegalse (ki neredeyse %100) ticari kullanımda sıkıntı çıkma ihtimali yüksek.
Yapay zekanın paralı olup olmaması birşey değiştirmez. Çaktıkları an tazminatı ödersin. Modeli yayınlayan da zararı üstlenmez.
Bir ara şey vardı internete ikon koyup lisansı yazmayan sonra telif atıp dava açan bu işten güzel para kaldıranlar. Yapay zekayla bunun kralını yapıyorlardır :D
ispat işi nasıl olcak hocam? bi eser yarattım, bunu hangi sistemle yarattığımı söylemedim diyelim. veya kendim eğittim bir modeli. neyle eğittim de meçhul. kim nasıl ispat edecek?
bu konuda sana katılmıyorum. anca modeli yayınlayan, ticari gelir elde ederse onla uğraşabilirler onun da hangi verilerle eğittiğini açıklaması veya net olarak tespit edilebilmesi gerekir.
-
Model sahipleri bile bildigim kadariyla henuz dava kaybetmedi.
Stable Diffusion serisini tamamen ticari kullanabiliyorsun.
Flux schnell ticari olarak ucretsiz ama model iyi degil. Flux Dev de ucretsiz fakat dev modelini millete sunup para kazanamazsin (yani bi arayuz yapip millete prompt girdirerek resim uretir ve bundan para kazanamazsin). Flux pro ise zaten aracilar ile kullaniliyor. FalAi veya Replicate uzerinden kullanabilirsin. Urettigin resmin haklari senin olur ama uretirken bi bedel odersin.
Red panda da flux pro gibi bildigim kadariyla
Lora konusu karisik. Modeli aldigin yerin lisansina bakman lazim. CivitAi'dan falan indiriyorsan zaten bilgi koyuyolar oralara.
-
Model sahipleri bile bildigim kadariyla henuz dava kaybetmedi.
Stable Diffusion serisini tamamen ticari kullanabiliyorsun.
Flux schnell ticari olarak ucretsiz ama model iyi degil. Flux Dev de ucretsiz fakat dev modelini millete sunup para kazanamazsin (yani bi arayuz yapip millete prompt girdirerek resim uretir ve bundan para kazanamazsin). Flux pro ise zaten aracilar ile kullaniliyor. FalAi veya Replicate uzerinden kullanabilirsin. Urettigin resmin haklari senin olur ama uretirken bi bedel odersin.
Red panda da flux pro gibi bildigim kadariyla
Lora konusu karisik. Modeli aldigin yerin lisansina bakman lazim. CivitAi'dan falan indiriyorsan zaten bilgi koyuyolar oralara.