Yarı Otomatik Taşatar Yapmak İçin Yardım...
-
arkadaşlar fizik projem olarak bir taşatar yapmayı düşünüyorum.age of empirestaki büyük ok atan kurmalı yaylar var ya onlar gibi olacak ama farkı;
tüm sistemler bir kolun çevrilmesiyle işleyecek(kuyudan su çeer gibi).altta şarjör gibi,içine aynı büyüklükte üstüste taşlar koyacağım bir hazne olacak ve kolu çevirince hem yere paralel olan yay ve lastik gerlirken hem de alttaki haznede yukarı itilerek yuvaya bir taş çıkacak ve kol tam bir tur döndüğünde yayı geren kanca uçlu çubuk serbest kalacak ve taşı atacak ve böyle böyle kolu her çevvirişinizde yuvay bir taş gelecek ve yay gerilip taşı fırlatacak.
sizden istediğim yardım ise;
yayı geren çubuğun kolun 1 turu sopnunda taşı atmak için serbest kadıktan sonra nasıl olup da tekrar kolu çevirdiğimize yayı gereceğini bulamadım.yarı otomatik bir şey olmasını istediğimden çubuğun kancasını tekrar lastiğe takmamam lazım. kolun her dönüşünde çubuğun önce sertbest kalıp sonra kol yeni tura başlayınca tekrar lastiği tutup germesini nasıl sağlayabilirim? yardım edebilecek arkadaşlara isterlerse çizim üzerinde de gösterebilirim sizler de çizimler(amatör de olsa) gösterebilirseniz sevinirim... eğer sonuna kadar okıduysanız teşekkürler.
-
-
kuyudan su çeker gibi ipi yayı bir kez gerdin diyelim ve serbe4sty kalınca taşı attı.
ikinci taşı bu esnada hazneye alabilirsin ama atamazsın sanırım. atman için tekrar gergi gerekli değilmi.
yayı tekrar gerdirebilmen için bir kuvvet gerekli. tıpkı atesli silahlarda şarjöre ikinci merminin sürülmesi gibi.
,,
taşları bir sefer gergi ile atabilirsin ama şöyle bişey olur ; 1. taş 10 mt gidiyorsa 2. 8 , 3. 5 mt gider. buda senin işine yaramaz. iböle bişi diyorsan. basit bi kızak olsun(taşın hazneden çıkacağı..) ilk taş bu yolu alırken. yolu üzerindeki bir tırnağı iter.
bu tırnak şarjörün içinden bir taşı hazneye iter. haznedeki taşı gergi fırlatır. bu fırlayan taş yine kızak üzerindeki tırnagı iter. 3. taş hazneye girer o atılır şekkinde devam eder. ama 1.den sonraki taşlar fazla mesafe alamaz.
tam otomatik veya yarı otomatik bişi yapabilmen için basınc kullanman lazım. onunda en saglam yolu barut :) gel sen taş atarı boş ver silah yap :)
-
yo yo mancınık değil. yere paralel bir yay düşün,bunu bir havan topu gibi bir sürgü üzerinde düşün,bir de çevrilen bir kolla kendini hem kurup hem atış yaptığını düşün. mancınık değil.
-
sevimsiz senin dediğin gibi bir şey düşündüm ama işte mesafenin azalmamasını istiyorum.
-
ateşli silahların çalışma prensibi bart gazının gaz haznesine sıkşması ile tepme ve mekanizmayı geriye ittirme hareketi oluşturur. Oluşan bu hareketle mekanizmanın ayarları dahilinde patlayan mermi kovanı dışarı atılr, yeni mermi namlu yatağına yerleşir.
Senin böyle bir mekanizma yapabilmen için barut gazının gördüğü işlevi yapaak bir ilave mekanizma geliştirmen lazım yani otomatik bir taş atar bu şekilde olur, yarı otomatiklerde aynı şekilde tek fark tetik tek tek çekilir. Diğer bütün şekiller manuel uygulamadır. -
teşekkürler tuğrulbaba. peki bu barut gazı etkisini yaratacak şeyi nasıl yapabilirim.yani ben ortaçağa uygun olsun istiyorum mekanizmanın doğal bir şeyler olsun yani nasıl olabilir sence?
-
şimdi senin şunu yapman lazım, şöyleki atılan taş bir enerji ortaya çıkartıyor haliyle bir mekanik hareket söz konusu bu hareketi mekanizmayı eski yerine getirmek yeni bir taşı hazneye yada artık hernereye ise oraya koymak ve atışa hazır hale getirmek lazım. İlave birkaç yay, tahta kol gibi eklerle bunu halledebilirsin. Şematik olarak çalışırsan sonuca çabuk ulaşırsın hatta küçük maketler yaparsan daha hızlı netice alabilirsin. Benim bu saatlerde kafam duruyor aslında bir şeyler çizip yollayabilirdim boş olsaydım ama arkadaşın verdiği siteye bakarsan az çok fikir sahibi olabilirsin.
-
evet zaten yarın itibariyle mekanizmanın aklımda oluşan parçalarını kesmeye birleştirmeye başlayacağım. tekrar teşekkürler.