folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Yarım Asırlık Eski Radyo Bozuldu Elektronikçiler İçeri (Yardım)

Yarım Asırlık Eski Radyo Bozuldu Elektronikçiler İçeri (Yardım)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    eyuperol
    eyuperol's avatar
    Erkek

Merhaba arkadaşlar. Dedemin 45-50 yıllık bi radyosu vardı (fotograflarını koyacağım).

Radyoda bunun dinlediği bi antalya kanalı kalmıştı o da öğleye kadar yayın yapıyormuş sonra yayını kesiyormuş. 

Antalya kanalından başka türk olarak kanal var mı bilmiyorum da yabancı kanalların var olduğunu biliyorum.

Neyse fazla uzatmadan konuya gireyim bunun sorunu kanal aramak için tekerleği çeviriyorsun kafasına göre takılıyor yani A kanalını X frekansında buldu ya tekerleği biraz ileri götürüp tekrar X frakansının olduğu yere gelmek isteyince kanal uçmuş oluyordu. Sorunu bu, beyni sulanmış yani.

Bunu radyoyu bir kaç radyo tamiratı yapan yere götürdüm ama adamlar bunla uğraşamayız. bu eski tamiratı olmaz dediler uğraşmadılar bile.

Bende bozulan elektronik eşyalarıma her zaman yaptığım gibi açtım radyoyu inceledim eski gördüğüm lehimleri yeniledim.Sorun hala aynı devam ediyor.

Bunun sorunu olsa olsa kanal değiştirilen tekerleğin döndürdüğü düzenektedir dedim o parçayı yerinden söktüm inceledim (ismini bilmiyordum araştırdım Variable'miş = ayarlı kondansatör)

Baya yıpranmış olduğunu görünce onu da söktüm temizlemek için ama sökmeden onun o haliyle diziliş şeklinin ne bir fotosunu çekmek ne de videoya almak aklıma gelmedi.

Sonuç oladak ben bunu parçaladım. Toparlayamadım, toparlamaya yeltenmedim bile çünkü baya karışık

Şimdi bu işten anlayan elektronikçi arkadaşlardan fikir, yardım almak istiyorum.

1-Benim söktüğüm parça her radyo için farklı bir ayar da mı yapılmıştır. Yani vestel markalardaki bir serideki variable ile arçelik bir markadaki variable farklı mıdır?

2-Ayrı ise ben (aynısını bulamazsam) farklı bir tane bulup takarsam çalışır mı, işimi görür mü?

3-Bana bu parçadan temin edebilecek var mı? (Elinde eski radyo olupta variablesini söküp gönderebilecek)

4-Yada bunun yenisini temin edebilir miyiz ?nereden? nasıl? ne olarak arayıp bulacağız? (gerçi ben biraz araştırdım da benzer olarak buradakini buldum)

5-yukarıdakilerin hiçbirisi olmaz ise ben bunu nasıl neye göre dizip birleştireceğim?

6-Daha farklı önerisi olanlar da yazabilir

Biraz uzun yazdım kusura bakmayın, 86lık bir dedem var yeni radyo aldık ama ben ona alışamadım benim eski radyoma bi bakıver dedi ondan uğraşıyorum bir el atı verinde hayır dua alalım.

Aşağıda fotoğraflar var Yardımalarınızı bekliyorum arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler.

İnsanları ( küçük-büyük, yaşlı-genç, tanıdık-tanımadık, eşdost-sevgili vs vs ) sevin, saygınızı gösterin ama kesinlikle insanlara acımayın. Çünkü acıdığınız anda acınacak duruma düşüyorsunuz
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    eyuperol
    eyuperol's avatar
    Erkek

Burası bende dursun

İnsanları ( küçük-büyük, yaşlı-genç, tanıdık-tanımadık, eşdost-sevgili vs vs ) sevin, saygınızı gösterin ama kesinlikle insanlara acımayın. Çünkü acıdığınız anda acınacak duruma düşüyorsunuz
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mastika.
    Absolut
    Absolut's avatar
    Erkek

oha devre şeması bile duruyor adamlar onuda koymuşlar harbi şaşırdım :D

Nice babayigitler kirayi kim odeyecek, coluk cocuk ne yiyecek derdinden dolayi dunyayi degistiremiyor.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fikibok
    KaptaN
    KaptaN's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Absolut bunu yazdı

oha devre şeması bile duruyor adamlar onuda koymuşlar harbi şaşırdım :D

hocam öncen bir çok cihazdan çıkıyordu bu devra şeması diye biliyorum bizimde jvc teyp vardı ondanda çıkmıştı 

umarım bulursun hocam .

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Erkek

o parçaladığın şey ayarlı kondansatör. Frekans değiştirmeye yarar. Büyük ihtimalle de o bozulmuştur.

şemaya bakarak o kondansatörün değeri bulunabilir. Daha doğrusu farklı bandlar içeren bir radyo olduğundan birden fazla kondansatör içeriyor olabilir.

Mantık şudur(şemada 3-4 adet 20pf ayarlı kondansatör gördüm, bu nedenle örneğim de bunun üzerine olacak);

FM bandı üzerinden konuşalım. Cihaz üzerindeki kondansatör 0 ile 20pf arası çalışıyor olsun. Diyelim ki kondansatör 20 pf değerde iken radyo frekansı 88Mhz de alma yapmaktadır, en sona çavirdin ve 0 pf değere geldiğinde ise radyo 108Mhz ulaşırsın, mantık ters işler. Değer büyüdükçe frekans düşer, değer düştükçe(şarj deşarj süresi kısalacağı için) frekans yükselir.

bu kondansatör yerine başka değerde muadil bulursan onları da dene. Değer değişirse frekans aralığı değişir. Ya aralık daralır az radyo bulur, ya da genişler daha geniş bir frekansı dinlersin

Bence radyocuları bir daha dolaş, sadece o malzemeyi sor. benzerlerini de almayı ihmal etme, benim tahminim ise eski dönemlerde radyo ve komponent üretebilen az firma vardı, aynı dönemin radyoları belki de aynı veya birbirine yakın değerli malzemeleri kullanmış bile olabilir. şansını dene.

wikipediadan öğrenebilirsin: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ayarlanabilir_kondansat%C3%B6r

ayrıca o malzeme şemadaki şu malzeme olabilir, ben değerini resimden okuyamadım ama 385 pf yazıyor gibi gördüm, şu malzeme olabilir;

antivir-US tarafından 10/May/15 00:54 tarihinde düzenlenmiştir

Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
Toplam Hit: 1473 Toplam Mesaj: 5