Yarin Termik Makinalar Sinavim Varda :) Makinecilerden Yardim..
-
1) İki zamanlı motorlarda emme karışımının basıncı neden atmosfer basıncının üstündedir?
2) İki zamanlı motorlarda niçin egzoz penceresi emme penceresinden önce açılmakta ve sonra kapanmaktadır?
3) AGO(artık gaz oranı) attıkça volumetrik verim artar mı, azalır mı, neden?
4) C2H5OH ‘in (etanol) teorik (stokiyometrik) Hava/Yakıt oranı nedir?
5) Egzoz valf(supap)’i niye AÖN’dan 50-60° önce açılmaktadır?
6)Buji ateşlemeli motorlarda kullanılan sıkıştırma oranları dizel motorlarınkinden niye daha düşüktür?
7)Dizel motorların mı buji ateşlemeli karbüratörlü motorların mı volumetrik verimi daha yüksektir? Neden?
Bu sorularin cevaplarina ihtiyacim var da arkadaslar notlarimda ve internette baya bi arastirdim bunlar bulamadiklarim. yardimci olan arkadaslara simdiden tsk..
-
El cevap:
6) Sıkıştırmak için güç harcamak gerekir. Dolayısıyla ne kadar az sıkıştırırsak o kadar güç tasarrufu sağlamış oluruz. Bunun için de tutuşmasını sağlayacak minimum basınca yakın bir değer seçilir.
Buji ateşlemeli motorlarda dizellerden farklı olarak tutuşmayı sağlamak için bujiden kıvılcım gönderilir.
Dizel motorlarda ise sıkıştırılmış havanın üstüne yakıt püskürtülerek kendiliğinden tutuşması sağlanır. Bu farktan dolayı buji ateşlemeli motorlar daha düşük basınçta çalışır.
7) Dizel motorların verimi her zaman daha yüksektir. Çünkü benzinli motorlarda hava/yakıt oranı dizele göre daha düşüktür.
Yani dizelde yanma için hava daha çok kullanılır :)
3) (Tam emin değilim ancak fikrimi yazayım)
Verim artar. Lakin artık gaz oranının artması demek, hava/yakıt oranının daha dengeli bir şekilde reaksiyona girmiş olması demektir.
5) Yanmış gazların dışarı daha iyi atılabilmesi için egsoz subapının daha uzun süre açık kalması sağlanır. Aynı anda yakıtda püskürtüldüğünden yakıtın bir kısmı egsoz penceresinden atılmış olur. Ancak; hem kaybedilen yakıt miktarının azlığı hemde yanmış gazların atılmasının verime katkısı bunu doğurmuştur. (denilebilir)
Elimden gelen bu dostum. Vaktim olsa biraz daha yardımcı olabilirdim. Ancak arkadaşla randevum var. Sorularda biraz mantık kurdun mu bişeyler sallarsın gerisine de.
Allah kolaylık versin.
Ömrümü yedin makina. Bıktım senden ey bölüm. Çek git hayatımdan.
-
6) Buji ateşlemeli motor yakıtlarında yüksek basınç sonucu oluşan vuruntu olayı nedeniyle sıkıştırma oranı dizel motorlardan daha düşük seçilir.
7)Dizel motorlarının volumetrik verimi daha yüksektir.Dizel motorların da seçilebilecek yüksek sıkıştırma oranı nedeniyle yanma sonu basıncı yüksektir ve bu da buji ateşlemeli motorlara göre volumetrik verimi üstün kılar.
gemi makineleri dersinden aklımda kalanlar bunlar sınav sonucu açıklanmadı ama büyük ihtimal doğrudur defterden de kontrol ettim
imkan varsa bilen birine de sor bu büyük bir sorumluluk :)
-
eywallah kardesim eline saglik, insallah bende bu sene bitiriyorum. tesekkür ederim. diger sorularin cevaplari da gelirse cok sevinirim sagolun..
-
2yıllık makina mühendisi aynı zamanda motor bilgisi öğretmenliği yaptığımdan soruların cevabını biliyorum fakat 6. soruya gözüm takıldıda
Buji ateşlemeli motorlarda yakıt olarak bezin yada lpg kullanılır.Yanma odasına karbüratörde hazırlanmış 1/15 oranında yakıt hava karışımı yollanıp sıkıştırılırken dizel motorlarda sadece hava gönderilip sıkıştırılır.Doğal olarak sadece gazlar içinde sıvı olan gazlara göre daha çok sıkıştırılabilir.Sıkıştırma oranı ise yanma odasının alt ölü noktası ve üst ölü nokta arasından kaynaklanan bi oran olduğundan buji ile ateşlemelilerde bu oran daha düşüktür.
Pv=nRT gaz kanuna göre gazlar sıkıştırılırken sıcaklıkları artar.Dizel motorlarda hava daha fazla sıkıştırıldığından sıcaklık çok daha fazla artacaktır.Hatırladığım kadarıyla 200C falan oluyodu. Dizel yakıtlarda kolay tutuşabildiğinden enjektörle yakıt zerrecikler şeklinde yanma odasına gönderilip yanma sağlanıyor.
Bide arkadaşların bahsettiği vuruntu olayıda bu yüksek sıcaklıkta yakıtın ani yanmasıyla oluşan itme kuvveti sırasında oluşuyo.Bilmem anlatabildim mi.
Karşılıklı olsaydık dier sorularada cevap vermek isterdim fakat klavye ile aram ancak bu kadar iyi.
Sana iyi çalışmalar.
-
termk turbo makınalr ve enerjı donusum sıstemlerı kadar gıcık aldıgım ders yok sanırsam onları bır verırsem sanırı okul bıter :)
-
saolun arkadaslar sinavi hallettim, herkese tesekkürler ;)