folder Tahribat.com Forumları
linefolder Webmaster ve Yazılım Geliştiriciler
linefolder Yazılım Mühendisliğinin Geleceği?

Yazılım Mühendisliğinin Geleceği?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

Benim sektörde olan ve gerçekden tecrübesi,bilgisi olan arkadaşlara bir sorum var.Yazılım müh. sizce bi 10 sene sonraki hali ne olur?

Sadece ben öyle görmek istediğim için mi bilmiyorum ama her ortamda karşıma en az 1 tane bir yazılım müh. okuyan çıkıyor.

Millet "oo bu işte para çok diyorlar hemen bu bölüme gidelim" falan diye geldiği için bence acayip yığılma var.

Sharpshooter daha önce bir konuda yığılma olsada işsizlik problemi olmaz falan diyordu ama Hindistandaki ünilerin %25 i yazılım ve pc üzerine diyorlar.

Freelance sitelerine bakıyorum  Hintliler sitede size 20 $ a süper e-ticaret scripti kodlarım  bide seo yaparım vs diyorlar.

Sizce yazılım müh. sektörü Türkiyede,dünyada Hindistan pazarındaki gibi ölü seviyeye gelir mi yada maaşlar şuanki ortalamadan daha aşağı düşer mi bu kabalıkdan dolayı?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek
    u235 bunu yazdı

Benim sektörde olan ve gerçekden tecrübesi,bilgisi olan arkadaşlara bir sorum var.Yazılım müh. sizce bi 10 sene sonraki hali ne olur?

Sadece ben öyle görmek istediğim için mi bilmiyorum ama her ortamda karşıma en az 1 tane bir yazılım müh. okuyan çıkıyor.

Millet "oo bu işte para çok diyorlar hemen bu bölüme gidelim" falan diye geldiği için bence acayip yığılma var.

Sharpshooter daha önce bir konuda yığılma olsada işsizlik problemi olmaz falan diyordu ama Hindistandaki ünilerin %25 i yazılım ve pc üzerine diyorlar.

Freelance sitelerine bakıyorum  Hintliler sitede size 10 $ a süper e-ticaret sitesi yaparım bide seo yaparım vs diyorlar.

Sizce yazılım müh. sektörü Türkiyede,dünyada Hindistan pazarındaki gibi ölü seviyeye gelir mi yada maaşlar şuanki ortalamadan daha aşağı düşer mi bu kabalıkdan dolayı?

İşi bilen adam mühendis olmasa bile mühendisin yanında daha fazla maaşa çalışır hocam.Mevzu senin konuya hakim olmanla doğru orantılı olarak ilerlemekte.Ha Türkiye'de diploma sapığı işverenler var bi bok bilmese de adamları sırf diplomasından dolayı işe alıyor iş yapacak adamı da almayabiliyor.Ancak Amerika'da vb ülkelerde çoğu meşhur yazılımcı üniyi yarıda bırakmış ya da çok sallamamış tiplerden oluşuyor.Bu adamlar bazı şeylere yön verebiliyor (tabi eğitimli olupta çok güzel şeyler yapanlar var "okumak boş iş yauv" demeye getirmiyorum ).Demek istediğim herkesin mühendis olmasının işi bilen bir mühendise zararı yok.Ayrıca her mühendis olan da her dilin uzmanı değil.Kimi assembly kasar , kimi java kasar , kimi microsoft teknolojileri üzerinde ihtisas yapar çok geniş bir yelpaze bu herkese yetecek kadar yer var hocam sen merak etme :D

Ek olarak türkiye'de çok kalifiye yazılım mühendisi öyle gırla değil var olanlarda zaten biyerlerde çalışıyor hala ihtiyaç yüksek .Hindistan'da çocukluktan öğretmeye başlıyorlar o yüzden o kadar bilgililer bizimkiler anca ünide 4 sene gördüğünle (eğer kendini geliştirmeye açık bir insan değilse ) yetinmek zorunda.Yani senin dediğin mevzu bizim ülkemizi vurmaz hocam bizde o kadar teknoloji sevdalısı adam yok :D

sokoban tarafından 20/May/13 11:57 tarihinde düzenlenmiştir

.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    scarletbeard
    scarletbeard's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Bütün Dünya yazilimci olsa yinede sonu olmayan bi iş oldugundan Herzaman iş yapar kişisel kanatim. Hammadde alimi yok. Stok para finans kredi hiç bi iş yükü yok . Yeni bişey üret farkli olsun yeter. Sadece Rekabet artar okadar.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Beyler o diploma olayının arkasında kosgebin tubitakin destekleri yatıyor.

Bugün sen firmanda Bilgisayar muh çalıştırıyorsan 6000 tl destek alırsın. lise mezununa kod yazdırırsan 1700 tl destek alırsın. Bazı destekler için en az 4 masterli adam çalıştırman lazım deniyor mesela.

Adamlar hibe destek almasa bile birgün alırım belki diyip hesabını yapıyorlar.

Yoksa bilgisayar firması olan adamlar diplomalı-diplomasız farkını anlayacak kadar işi biliyorlar genelde.

Bence yazılım mühendisliğinin bugünü olduğu gibi geleceği de var. Örneğin raspbery gibi mikrobilgisayarlar çoğalıyor ve elektronikçilerin birçok işi çok kolaylaşıp işin çoğu yazılıma kalıyor.

Ama gidip de yazılım mühendisliği okuyup çıkışta php ile web sitesi yapmaya kalkarsan tabiki aç kalırsın, ortaokul mezunları da yapıyor onu.

Eğer bilgisayara merakın ve yeteneğin (evet ikisi bir arada olmalı) varsa hiç düşünme oku. Yoksa para kazanmak için bu mesleği düşünme bile.

Bu senin bahsettiklerin bilgisayar mühendisliğine has bişey değil, herkezin yaptığı iş eticaretse sen de o işi yaparsan çok zor para kazanırsın. Önemli olan yükselen bir trendi başında yakalamak. Bunun için de doğru zamanda hazırlıklı (yani bilgili) olman gerekiyor. İşi organize edebilmen için de piyasada deneyimli olman gerekiyor.

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek
    HolyOne bunu yazdı

Beyler o diploma olayının arkasında kosgebin tubitakin destekleri yatıyor.

Bugün sen firmanda Bilgisayar muh çalıştırıyorsan 6000 tl destek alırsın. lise mezununa kod yazdırırsan 1700 tl destek alırsın. Bazı destekler için en az 4 masterli adam çalıştırman lazım deniyor mesela.

Adamlar hibe destek almasa bile birgün alırım belki diyip hesabını yapıyorlar.

Yoksa bilgisayar firması olan adamlar diplomalı-diplomasız farkını anlayacak kadar işi biliyorlar genelde.

Bence yazılım mühendisliğinin bugünü olduğu gibi geleceği de var. Örneğin raspbery gibi mikrobilgisayarlar çoğalıyor ve elektronikçilerin birçok işi çok kolaylaşıp işin çoğu yazılıma kalıyor.

Ama gidip de yazılım mühendisliği okuyup çıkışta php ile web sitesi yapmaya kalkarsan tabiki aç kalırsın, ortaokul mezunları da yapıyor onu.

Eğer bilgisayara merakın ve yeteneğin (evet ikisi bir arada olmalı) varsa hiç düşünme oku. Yoksa para kazanmak için bu mesleği düşünme bile.

Bu senin bahsettiklerin bilgisayar mühendisliğine has bişey değil, herkezin yaptığı iş eticaretse sen de o işi yaparsan çok zor para kazanırsın. Önemli olan yükselen bir trendi başında yakalamak. Bunun için de doğru zamanda hazırlıklı (yani bilgili) olman gerekiyor. İşi organize edebilmen için de piyasada deneyimli olman gerekiyor.

Kosgep mosgep Türkiyedeki olaylardan bahsetmişsin birazda avrupada Amerikada durum nedir bilgin varsa aktarır mısın hocam.Yani arkadaşın eşin dostun varsa orda onların gözlemlediklerini falan.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek
    u235 bunu yazdı

Kosgep mosgep Türkiyedeki olaylardan bahsetmişsin birazda avrupada Amerikada durum nedir bilgin varsa aktarır mısın hocam.Yani arkadaşın eşin dostun varsa orda onların gözlemlediklerini falan.

ben avrupada bir kaç yerde çalıştım hocam, sadece kaldığım 500 bin nüfusluk şehirde ben 600 tane yazılım firması buldum :) bir çok büyük firmanın

parçaları da orada var (redhat, oracle,ibm,siemens,tieto..) 

türkiyede maalesef hala vb 6.0 kullanarak uygulama yapan firmalar var. ama yurtdışında gördüğüm her yerde adamlar son teknolojiyi kullanıyorlar

ve eğitim sistemlerini de buna göre şekillendiriyorlar. yeni bir şey çıktıysa hemen kitaplarını alıp çalışıp öğreniyorlar ve uyguluyorlar. daha önce bir

kaç konusunu açtığım yazılım geliştirme yöntemi olan scrum şeklinde çalışmayı türkiyede bir kaç nadir firma bilir/isterken, çalıştığım ülkede her

firmada istenilen özellik buydu.

bir de adamların kazandığı nokta bir alanda uzman almaları ve sadece o alanda çalıştırmaları. mesela sen c# masaüstü yazılımcısısın diyelim,

java bilsen de sen c# da masaüstü geliştirirsin, ya da asp.net e elini bile sürdürmezler. çalıştığım firma çok büyük olmasa da (iyi referansları var

ama yazılımcı kadrosu 7-8 kişiydi) herkes bir alandan sorumluydu. ben c# masaüstü yazıyordum, yanımdaki eleman da aynı şekilde, karşımdaki

sadece javascript kodluyordu onun yanındaki java ile server işlerine bakıyordu (linuxda, ve adam proje yöneticisiydi), diğer elemanın biri sadece

phpci ve onun yanındaki de tester da. kalanlar ise patron falandı ama adamın başka bi şirketi vardı o da orada php yazıyordu. ama herkesin

muhakkak ilgilendği bir tane alan vardı, sana asla ikinci türden bir iş vermezler. O yüzden iyi iş çıkarmalarının sebebi bu. bi alanda uzmanlaşan

insanları sadece kendi alanında çalıştırıyorlar ve en iyi sonucu elde ediyorlar. Haa kötü noktası da var, kendi alanı dışında aşırı cahil oluyor.

Mesela ben onların bildiklerinin 10 katı kadar  daha fazla alanda şey biliyorum. CV mi gören IK yöneticileri orada şaşırıyordu, nasıl böyle bir CV

olabilir diye :) çünkü türkiyede aldığım eğitim bana bu avantajı sağlamıştı. 

Diğer bir firmada da android yazılım geliştiriyordum, orada da sadece iş oydu. bunların iş ahlakları bu şekilde. ne isen sadece onu yapacaksın.

sana test yaptırmazlar ya da ilgin olmadığı alanlarda iş yaptırmazlar. türkiyede ise all in one kuralı geçiyor. eşek yüküyle iş veriyorlar, işe giren

adam her şeyden anlamalı  öyle bakıyorlar (büyük firmalar hariç).. ülkemizin bilişimde ilerlemesi için avrupadaki model uygulanmalı. adamların

kültürlerini alacağımıza onların çalışma metodlarını neden almıyoruz ki ..

avrupada bilişim ne olur dersen bitmez aksine yükselir.. hintli falan görmedim hiç ama baya rus vardı. teknoloji sürekli gelişir ve insanın hayatına

yeni ihtiyaçlar açıyor o yüzden bu bir kısır döngü.. çünkü insanlar daha fazlasına ihtiyaç duyuyor (zorunda bıraklıyor) o yüzden de sürekli daha

yeni ve iyi şeyler olmalı..

unbalanced tarafından 20/May/13 12:35 tarihinde düzenlenmiştir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek

daha önceki konulardada bir düşünmüştük

şu "kuantum bilgisayarlar" hedesi 

bilgisayar sistemlerini ve haliyle programlama kısmınıda büyük değişiklikler yapabilir tahmin sadece bu konuya vakıf değilim

şöyle tanım okumuştum mesala 100 tane oda 1 tanesinde çanta var çantayı almak istiyorsun

klasik bilgisayarlarda 1 adamı sırayla odalara sokarsın çanta varmı yokmu kontrol ettirirsin

kuantum bilgisayarda 100 tane adamı odalara gönderirsin çanta bulamayanlar yok olur  çantayı bulan gelir gibi bir tanım vardı dergilerden birinde 

yukarıdaki söylediğim gibi olursa 

geçiş süresince (klasik bilgisayarların raflardan kalkıp kuantum bilgisayarların olduğu)

piyasada muhtemelen elektronik-mühendisi / fizikçi kırması insanlarda daha değerli olacak (fizik linsan-elektronik müh yüksek lisans yada tam tersi gibi gibi)

şuan bir kuantum bilgisayarlar furyası gidiyor ne olur bilmiyorum ama

wert tarafından 20/May/13 12:30 tarihinde düzenlenmiştir

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek
    wert bunu yazdı

daha önceki konulardada bir düşünmüştük

şu "kuantum bilgisayarlar" hedesi 

bilgisayar sistemlerini ve haliyle programlama kısmınıda büyük değişiklikler yapabilir tahmin sadece bu konuya vakıf değilim

şöyle tanım okumuştum mesala 100 tane oda 1 tanesinde çanta var çantayı almak istiyorsun

klasik bilgisayarlarda 1 adamı sırayla odalara sokarsın çanta varmı yokmu kontrol ettirirsin

kuantum bilgisayarda 100 tane adamı odalara gönderirsin çanta bulamayanlar yok olur  çantayı bulan gelir gibi bir tanım vardı dergilerden birinde 

yukarıdaki söylediğim gibi olursa 

geçiş süresince (klasik bilgisayarların raflardan kalkıp kuantum bilgisayarların olduğu)

piyasada muhtemelen elektronik-mühendisi / fizikçi kırması insanlarda daha değerli olacak (fizik linsan-elektronik müh yüksek lisans yada tam tersi gibi gibi)

şuan bir kuantum bilgisayarlar furyası gidiyor ne olur bilmiyorum ama

Hocam söylediklerin mantıklı ancak kuantum bilgisayar mevzusu şuan için çok uzak bir mevzu daha emekleme çağında bile değil NTV'de XYZ programında izlemiştim daha teorik kurgulamalarını yapıyorlarmış.Yani bize gelene kadar biz bu işlerden elimizi eteğimizi çekmiş ölümü bekliyor oluruz en iyi ihtimalle :D

.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fatih
    Fatih's avatar
    Erkek

Linki zamanında yer imlerine atmışım ordan denk geldim.

"sizce bi 10 sene sonraki hali ne olur?" diye bir soru sormuşsun ve 10 sene geçmiş u235.

son kanaatin ne? :)

enjoy i'm vaccinated
Toplam Hit: 2173 Toplam Mesaj: 9