folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Yazılımda Kapalı Kapılara İsyan Ediyorum!

Yazılımda Kapalı Kapılara İsyan Ediyorum!

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Yazılımda kapalı kapılara hayır!

Kapalı kaynaklı yazılımlarla açık kaynaklı yazılımların arasındaki fark, yazılım kaynaklarının insanların erişimine açık olup olmamasıdır. İyi, fakat bu beni neden ilgilendirsin ki? Aslında "kaynak", veya "kaynak kodu", bir yazılımı oluşturan gizli tariftir, tıpkı bir kek tarifi gibi. Dışarıdan bir kek aldığınız zaman, kekin asıl tarifini çözebilmeniz mümkün değildir (tahminleriniz ise çoğu zaman "hmm, sanırım bunun içinde hindistan cevizi var" dan öteye gitmez). Öyle ya, pastacı size süper nefis kakaolu kekinin tarifini verseydi, yakında iflas etmek zorunda kalırdı. Çünkü insanlar aynı keki kendileri evlerinde yapabilirlerdi, ve pastacının kekini almak zorunda kalmazlardı. Benzer bir şekilde, Microsoft şirketi de yazılımlarının gizli tarifini, veya "kaynak kodlarını", kimseyle paylaşmak istemez ve bunda da haklılar; çünkü altın yumurtlayan tavuğu kimse kesmek istemez.

Fakat problem şu ki, bu tarife bizlere farkettirmeden istedikleri herşeyi ekleyebilirler. Mesela Microsoft çalışanları: "PC, her ayın 12'sinde, eğer bilgisayar internete ağına bağlıysa, geçen aydan beri indirilmiş olan tüm dosyaların bir listesini yap ve bunu Microsoft'a ağ aracılığıyla gönder" şeklinde bir kodu bu tarife eklemek isterlerse bunu çok rahatlıkla yapabilirler. Muhtemelen Microsoft böyle bir şey yapmayacaktır, fakat nasıl emin olabilirsiniz ki; herşey kapalı/gizli/saklı ise?

Kısa bir süre önce (Ekim 2008) bir çok Çinli Windows kullanıcısı (çoğu Windows'un korsan kopyasını satın almıştı) bilgisayarlarına garip birşeyler olduğunu farketti; her saat başı, ekranları birkaç saniyeliğine kararıyordu. Kimseyi işinden alıkoyacak kadar ciddi bir problem olmamasına rağmen, insanları çıldırtmaya yeterdi. Microsoft Windows'a bir kod eklemişti (tarifinin içeriğine) "Eğer bir bilgisayardaki Windows'un korsan kopya olduğu tespit edilirse, her saat başı o bilgisayarın ekranını birkaç saniye karart". Burada korsan yazılım kullanmayı övmüyorum, elbette ki korsan yazılım kullanmak hiç de etik bir davranış değildir. Vurgulamak istediğim nokta şu: bu kod, bahsi geçen bilgisayarlara bir Windows güncellemesiyle yüklenmişti (bildiğiniz üzere güncellemeler genelde yazılım hatalarını tamir eder ve onlara yeni özellikler eklerler). Fakat kullanıcılar bu güncellemenin sistemlerini nasıl etkileyeceğini bilememişti. Hiç kimse bilemezdi.

Halbuki açık kaynaklı bir yazılımın kaynak kodunu değiştirmek çok daha açık bir süreçtir. Demek istediğim, yazılım kaynakları tümüyle kamunun gözetimine açıktır. Kod okumaktan ya da yazmaktan hiç anlamasanız bile, dünyada kod okuyabilen birçok insan var ve bu insanlar sözlerini sakınmazlar. Açık kaynak dünyasında ne zaman ki birisi bir kaynak kodu değiştirmeye çalışsa, ekipteki diğer geliştiricilerin tamamı bu değişiklikleri farkedebilir, ve isterlerse tekrar düzenleyebilirler ("hey dostum, neden insanların klavye girdilerini gözetleyen bir kod yazdın, senin aklından zorun mu var?"). Hatta bütün bir yazılım ekibi çıldırıp yazılımlarını art niyetli kodlarla doldursa bile, dışardan birisi pekala o kodları tekrar düzenleyip, zararlı kısımlarını atabilir, ya da tamamen yepyeni bir versiyonunu oluşturabilir, ve bütün dünyanın bu yeni değişikliklerden haberdar olmasını sağlayabilir. İşte açıklık budur.

İşte bu yüzden açık kaynaklı yazılımların sizi arkanızdan hançerlemeyeceğinden emin olabilirsiniz: topluluğumuz her zaman kaynakları yakın takibe alır.

.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    B0LDPiL0T
    B0LDPiL0T's avatar
    Erkek

Tüm devlet dairelerinde ve askeri alanlarda linux kullanılması zorunlu olmalı. Senelerdir söyleniyor ama kimse miklemiyor. Yok neymiş teknik desteğe daha fazla para harcanırmış. İnanmıyorum amk. windows öğrenen adam linuxda öğrenir. sanki çok zor bişeymiş gibi millet paso gözünde büyütüyor. milyonlarca döküman site v.s. var. Ayrıca senelik kodum microsoftuna ödenen lisans parası  böyle.

Pardus geliştirici Erkan Tekman, "Tahmini olarak 300-600 milyon dolar arasında bir para 3 yılda kamu tarafından yazılıma ödeniyor. Pardus kullanımı söz konusu olursa yıllık 100-200 milyon dolar tasarruf edilecek" dedi.

amk her sene en az bir üniversite çöpe gidiyor.

Kendine özgü fikir ve görüşü olmayıp, sadece başkalarının ağızlarının içine bakarak yorum yapabilmek nasıl bir duruştur, nasıl bir kişilik profilidir hiç anlayamamışımdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

hea doru ama açık kaynak yazılımları kullanan ve öneren linux kullanıcıları ve bizim millette hala ucuz etin suyu kara olur ön yargısı devam ediyo herşeye bedava diye atlarız.. linux sürümlerine bi adım uzak duruyo herkes.. kazık yemek çok zevkli galiba.. windowsta bi zibidi programı yükledikten sonra bile reset atmak çok eğlenceli sandımca hoşlarına gidiyo bi dünya virus yazılımı kurmak ve keymiş bilmem neymiş diye aramak..

ama aşılıyo yavaş yavaş.. :|

fakat dikkat ediyorum linux sürümlerinde olsun diğer açık kaynak yazılımlarında olsun daha türk ismine rastalamadım.. pardus için demiyorum.. belki  vardır ben duymamışımdır.. yani anlamıyorum her programcı yazdığı programdan 1500-2000 ytl para kazanıyo mu? zaten sağlam bi projede çalışan adam bi yerden para kazanır bence.. :|

mimar sinanın bi hikayesi vardı.. 400 yıl sonra bi yapıtının kemerlerini restore etmeye çalışırken bi şişenin içinden yenilemenin nasıl yapılması gerektiğini anlatan bi yazı çıkmıştı al sana açık kaynak projenin faydaları :D ama keşke linux sürümleri 1 ytl de olsa parayla satılsaydı :D belki  driver yazarlardı :D

haa bide Z-CHAN ne topluluğu bu hacım :D alıntı mı bu yazı..

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spacheata
    Spacheata's avatar
    Erkek
    o zaman bi öneri bundan sonra hacklediğimiz sitelere bunu anlatan index atalım.. ve pardus reklamı yapalım belki.. bi duyan olur... duyanlar duymayanlara anlatır...

Ayrıca çok şekersin :)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Erkek
    Lisans bir yana linux'un işlevselliği zengin kütüphaneleri var.Ms de çalışan çoğu programı wine ile zaten kullanabiliyoruz.Hep driver sorunundan bahsedilir.Artık bu sorun çoktan aşıldı.İnsanlar linux a birdenbire geçmese bile 5gb lık bir alanda windows ta bulundurup sonra bu alanıda biçimlerler (: .Ama en büyük sorun insanların bilgisayar konusunda çok zayıf olması piyasanın %70 İ.E.İnsanlar tarayıcı bile değiştiremezken işletim sistemlerini nasıl değiştirsinler :|
Toplam Hit: 1690 Toplam Mesaj: 5